Neuzticības izaicinājums

14.01.2017

Par mīļotā vīrieša neuzticību var liecināt dažādas lietas – neizskaidrojama aizkavēšanās, nervoza uzvedība, savādi telefona zvani, kuru laikā viņš iziet no istabas... Par smaržām, lūpukrāsas nospiedumiem, zilumiem un svešiem matiem uz apģērba nemaz nerunājot! Taču šoreiz aplūkosim iedomātu neuzticību, kuru izprovocē pati draudzene, izveidojot viltus profilu sociālajos tīklos un bezkaunīgi koķetējot. Cosmo nolēma izpētīt, vai vīrietis uzķeras.

Lai pārbaudītu attiecību stabilitāti un vīrieša uzticību, šādu soli sper daudzas. Attiecību sākumā ar izdomāta tēla palīdzību pārbaudīt savu puisi Jāni vēlējās arī maģistrantūras studente Ieva. Viņa izveidoja viltus profilu Skype un rakstīja draugam īsziņas no sveša numura.

Provokācijas iemesli

Ieva sevi uzskata par pašpārliecinātu sievieti, tomēr šādu soli mudinājusi spert iepriekšējo attiecību pieredze ar neuzticīgu vīrieti. Kā lai citādi saprot, vai arī jaunais draugs nav brunču mednieks un meiteņu izmantotājs? Protams, slepenā sarakste likusi viņai jutusies nelāgi – mocījusi vainas apziņa. Par laimi, draugs izrādījies uzticīgs un sarunu ar izdomāto meiteni uzturējis tikai ziņkārības mudināts, jo pirmā Ievas sūtītā īsziņa bijusi: “Sveiks! Mēs iepazināmies Teātra bārā. Kā Tev iet?” Nevienam ieteikumam sarakstīšanos pārvērst par kaut ko vairāk Jānis nav ļāvies un nepārprotami licis saprast, ka nekādas romantiskas vai intīma rakstura intereses par meiteni viņam nav.

Tēlot sievieti, kura patiktu draugam, Ievai nebija grūti – bildi Skype profilam viņa izvēlējās, ņemot vērā puiša gaumi, rakstīja neuzbāzīgi, bet koķeti, un galvenokārt runāja par Jāni interesējošām tēmām.

Tas, ka mīļotais par saraksti ar svešu meiteni neko nesaka, Ievai gan licies negodīgi, tomēr viņa sapratusi, ka puisis tikai cenšas noskaidrot, kad iepazinies ar mīklaino personu un ko viņi runājuši. Lielākais mierinājums bijis tas, ka draugs noslēpumainajai meitenei nekad nav rakstījis pirmais. Turklāt sarakste ar laiku pārtrūkusi pavisam.

Ieva draugam tā arī nav atzinusies, ka slepenā pielūdzēja  bijusi viņa – sieviete nevēlas sabojāt nu jau četrus gadus ilgušās attiecības. Vairāk viņa tā nerīkotos, jo vainas apziņas dēļ jau šo reizi esot grūti paturēt noslēpumā.

 

Pašapziņas problēmas

Psiholoģe Ilze Skrīvere skaidro, ka šādi varētu rīkoties sieviete, kura piedzīvojusi partnera neuzticību un pēc pāridarījuma nespēj atgūt paļāvību. Kā primāro iemeslu vīrieša provocēšanai psiholoģe atzīmē aizdomas par krāpšanu. Šāda rīcība ir saistīta ar greizsirdību, bet tās cēloņi visbiežāk ir meklējami pašā sievietē – pazeminātā pašvērtējumā, nepārtrauktā salīdzināšanā ar citiem un neapmierinātībā ar sevi.

Kāpēc šāda uzticības pārbaudīšanas metode nav atbalstāma? “Ir jāsaprot kāda svarīga nianse  – tas ir izdomāts, teatralizēts iestudējums, provocējošas lamatas. Vīrietim tiek piedāvāta tik laba sieviete, kāda reālajā dzīvē neeksistē, un, protams, viņam šis perfektais tēls var likties ļoti kārdinošs. Sievietēm būtu jāpadomā, cik atbalstāmi attiecībās ir meli un viltus, un jāapsver, vai viņas pašas būtu gatavas šādam pārbaudījumam.”

Iluzorais ieguvums

“Sievietei, kura tā rīkojusies, pozitīvs rezultāts varētu būt vīrieša absolūta nereaģēšana uz jebkādu viltus profila īpašnieces komunikāciju – tā viņas pašpārliecinātība necietīs. Taču visbiežāk mierinājums ir īslaicīgs,” skaidro psiholoģe. Vienmēr atceries, ka šo manipulējošo gājienu vairs nebūs iespējams izdzēst no attiecību vēstures un padarīt par nebijušu.

Tā vietā, lai izšķiestu laiku viltus profila izveidošanai, psiholoģe iesaka vispirms kritiski izvērtēt, vai aizdomas par neuzticību tiešām ir pamatotas. Ja tā ir, tad vislabākā rīcība ir mierīgi un atklāti pastāstīt vīrietim par savām izjūtām un bailēm, vienlaikus vērojot viņa reakciju un uzvedību. “Sievietēm vajadzētu atcerēties, ka vīrietis nav privātīpašums un viņam ir tiesības brīvi izvēlēties, ar ko saistīties. Tā vietā, lai tērētu laiku, enerģiju un izdomu, veidojot mākslīgas attiecības, pūliņus vajadzētu ieguldīt reālajās.” Ilze Skrīvere iesaka strādāt pie attiecībām un kopt tās tā, lai vīrietim pat prātā neienāktu, ka kāda cita par viņu interesi izrādījusī sieviete, varētu būt labāka par pašreizējo.

Teksts: Kristīne Upmale

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits