Pēc piedzīvojumiem uz Venecuēlu

23.09.2013

Nokļūstot Venecuēlā pirmo reizi, karstums un šķietamā netīrība it visur mazliet apstulbina. Taču jau nākamajā dienā viss ir pieņemami!

Dienvidamerikas pērle Venecuēla ir liela un ļoti dažāda. Tajā var atrast gan cilvēku pārpildītas un trokšņainas pilsētas, gan vietas, kur civilizācija nekad nav manīta. Ceļojuma maršrutu pa Venecuēlu iespējams izplānot atbilstoši jebkurai gaumei. Tomēr, lai kur arī tu dotos, mēs garantējam, ka šajā valstī pavadītais atvaļinājums būs neaizmirstams un iespaidiem bagāts.

Ierodoties Karakasas lidostā novembra vidū, ceļotājus vispirms pārsteidz karstums. Pat vēlā vakara stundā sajūta ir kā pirtī. Otrā uzkrītošā lieta ir tā, ka teju visi runā tikai un vienīgi spāņu valodā. Ļoti ātri apjaušu, ka manām angļu valodas zināšanām šajā ceļojumā nebūs nekādas vērtības. Karstums un nesaprotamā spāņu valoda mani pavada visu ceļojuma laiku.


Draudzīgi, ieinteresēti un izpalīdzīgi
Lai arī Venecuēlas galvaspilsēta Karakasa ir noziedzīgāko pasaules pilsētu topa augšgalā, tomēr satiktie cilvēki šķiet laipni un draudzīgi. Saprotu tikai dažas frāzes, taču vietējie ir gatavi komunicēt ar zīmēm, žestiem un kopīgi lasot angļu-spāņu valodas vārdnīcu. Tomēr, lai, apmeklējot Venecuēlu, neiekultos nepatikšanās, ir jāievēro īpaša piesardzība. Pavadot valstī tikai pāris stundas, nav iespējams neievērot kārtībsargus un armiju, kas, cīnoties par noziedzības apkarošanu, ne tikai regulāri pārbauda vietējos iedzīvotājus, bet pievērš uzmanību arī tūristiem.

Šie vīri bija patiešām atsaucīgi uz sarunām zīmju valodā. Uzaicināja mūs pat uz šaha spēli!


Izbaudi svētkus
Tas, kā vietējie iedzīvotāji svin svētkus, patiešām ir ko vērts! Biju aizbraukusi uz otru lielāko Venecuēlas pilsētu Marakaibo, lai pavērotu nedēļu ilgos Feria de la Chinita. Šie svētki norisinās novembra vidū – vietējie iedzīvotāji godina Chiquinquira Jaunavu. Lai gan tas ir izteikti reliģiozs pasākums, ko redzēt ir arī tūristiem. Svinību laikā pilsētas ielās iziet muzikanti, daudzviet norisinās dažādas izrādes. Ir iespēja vērot tradicionālās dejas un priekšnesumus, pastaigāt pa ielu tirdziņiem. Ja vien zini, kur doties, Feria de la Chinita ir kā radīta, lai bez maksas vienuviet redzētu ļoti daudz no valsts kultūras.

Apmeklē vēršu cīņas
Venecuēlā, tāpat kā Spānijā, vēršu cīņas (corrida) ir liels notikums. Tajās cilvēki satiekas, izklaidējas un svin dzīvi. Ja vēlies dziļāk izprast vietējo kultūru, tev noteikti jāapmeklē vismaz viens šāds pasākums. Tomēr, pirms sper kāju arēnā, apdomā, vai varēsi to uztvert kā labu izrādi, vai arī tev tā šķitīs dzīvnieku mocīšana un sagādās nepatīkamas emocijas. Katrā ziņā staltie toreadori ar krāšņajiem tērpiem, iznesīgajām kustībām un lielo pārdrošību atstāj iespaidu uz katru. Turklāt vietējie iedzīvotāji par šīm izrādēm ir patiesā sajūsmā. Par to liecina gan milzīgās skatītāju pārpildītās arēnas, gan tas, ka salīdzinoši dārgās ieejas biļetes pēdējā brīdī nopirkt ir visai grūti.

Kaut arī vēršu cīņas ir būtiska Venecuēlas kultūras sastāvdaļa, dzīvnieku aizstāvēm un apmeklētājiem ar vāju nervu sistēmu tās labāk neredzēt.


Aizmirsti par civilizāciju
60 km attālumā no Marakaibo atrodas apdzīvota vieta, kam par godu nosaukta visa Venecuēla. Nostāsti vēsta, ka pirmoreiz šajā apvidū nokļuvušajiem rietumniekiem peldošās mājas atgādinājušas Venēciju. Tā arī radies nosaukums Mazā Venēcija – Venecuēla. Peldošajā pilsētā Laguna de Sinamaica dzīvo aptuveni 6000 cilvēku, un visi mitinās uz pāļiem celtās mājās. Tā patiešām ir ļoti skaista, interesanta un unikāla vieta. Lai arī ciemats ir iecienīts tūrisma objekts, apmeklējuma laikā nemaz nepārņem sajūta, ka visapkārt būtu drūzma. Tieši otrādi – šī vieta šķiet kā radīta, lai atslēgtos no civilizētās pasaules un apdomātu dzīves pamatvērtības. Ja vēlies aplūkot ciematu, jāsēžas motorlaivā un jālavierē cauri milzīgiem, nokareniem kokiem, kuros iespējams ieraudzīt ne vienu vien eksotisku putnu vai dzīvnieku. Ciematā ir skola, neliels veikals un baznīca, kas skaisti paceļas virs ūdens.

Laguna de Sinamaica no Venecuēlas ceļojuma prātā palikusi kā pati skaistākā vieta.


Baudi pludmali Margaritas salā

Viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem Venecuēlā ir Margaritas sala (Isla Margarita), un jāatzīst – pamatoti. Cilvēkiem, kuri mīl pludmales, tā ir paradīze zemes virsū. Vindsērferu iecienītā Isla Margarita piesaista arī citus tūristus, kam patīk ar ūdeni saistītas aktivitātes un kuri vēlas labi pavadīt laiku saulainā un skaistā vietā. Margaritas sala ar savu interesanto nakts dzīvi un lielisko kafejnīcu piedāvājumu ir ļoti piemērota, lai atvaļinājumu pārvērstu jautrā ballītē. Labākais laiks tās labumu baudīšanai ir no marta līdz jūnijam.
 
Pasaulē augstākais ūdenskritums
Protams, vienā atvaļinājumā visu Venecuēlu iepazīt neizdosies, tomēr, ja reiz esi devusies tik tālu, noteikti apmeklē Anhela ūdenskritumu (Angel Falls). Tas ir pasaulē augstākais, turklāt saistīts ar Latviju. Pirmais zināmais cilvēks, kurš kājām aizgājis līdz Anhelam, ir Venecuēlā dzīvojušais latviešu pētnieks Aleksandrs Laime. Tā kā ūdenskritums atrodas tropiskajos mežos, tā aplūkošanu var apvienot ar džungļu ekspedīciju. Ja daudzveidīgo Orinoko upes baseina vidi izvēlēsies iepazīt pastaigu profesionāļa pavadībā, noteikti nebūsi vīlusies. Turklāt varam pat saderēt, ka redzētie dabasskati tev paliks atmiņā uz visu mūžu.

Teksts un foto: Anda Bīriņa

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits