Dodies pēc SAVAS veselības uz sanatoriju EGLE

11.09.2018

Neraugoties uz to, ka Baltijas dabas ārstniecības iespējas – dūņas, minerālūdņi, klimats – ir zināmi jau gadsimtiem ilgi, īstā slava tai atnāca tikai 19. gadsimtā. Vācijas un Krievijas valdošo dinastiju pārstāvji sāka izrādīt dzīvu interesi par ārstniecisku atpūtu dažādās vietās, starp kurām bija arī Druskininkai. Šodien viesmīlīgā un omulīgā pilsētiņa Nemunas krastos ir atdzimusi, atjaunojusies un sākusi pārliecinoši rakstīt jaunas lapaspuses savā vēsturē atbilstoši pašiem modernākajiem kanoniem sanatoriju, atpūtas un ārstniecības kontekstā. Mēs paši par to pārliecinājāmies, izbaudīdami lielisku atpūtu un veseļošanos Baltijas lielākajā sanatoriju kompleksā EGLE.

Lai sasniegtu Druskininkus, no Viļņas jābrauc divas stundas pa skaistu, ne pārāk noslogotu šoseju. Un te nu jūs esat – klusā nostūrī. Uz pilsētu nav jādodas, bet jāvirzās nedaudz sāņus līdz atkāpjas mežs un parādās sanatorijas korpuss EGLE un jaunais sanatorijas korpuss Egle + ar paaugstinātu komforta līmeni. Plašājā autostāvvietā vīd automašīnas ar dažādu valstu numura zīmēm. Bet netālu no ieejas ēkā starp kokiem iekārti koši šūpuļtīkli, čības zem tiem tiem norāda, ka omulīgās ligzdiņas ir viesu pieprasītas un populāras. Gaisā vējo miers un labsajūta. Mūs uzņem laipna meitene ar patīkamu smaidu, gatava atrisināt jebkuru problēmu. Taču aizsteidzoties notikumiem pa priekšu jāpiebilst, ka problēmas te nebija nekādas, ja nu vienīgi gribējās paildzināt uzturēšanās laiku. Ak, ja nesauktu ikdienas pienākumi, labprāt te paliktu vēl pāris nedēļas.

Karaliskās dūņas

Vēl 18. gs Druskininkai bija parasts lietuviešu lauku ciemats. 1837.gadā, pēc tam, kad Viļņas Universitātes profesors Ignacius Fonbergas publicēja šejienes minerālūdeņu ķīmiskā sastāva analīzes, krievu imperators Nikolajs I apstiprināja projektu, kas paredzēja te izveidot ārtsniecisko kūrortu. 19.gs 70 gadu sākumā tika izbūvēta dzelzceļa līnija Pēterburga – Varšavas, kas atradās 16 km no Druskininkiem. Drīzumā vieta ieguva pilsētas tiesības. Kūrorts paplašinājās un tika labiekārtots atbilstoši tā laika prasībām. Laika posmā starp abiem Pasaules kariem Druskininkos atpūsties bija sevišķi modīgi, te tika uzņemti līdz pat 100 000 cilvēku gadā. II Pasaules kara lailā vieta tika pilnībā iznīcināta, tāpēc padomju laikos visu nācās veidot no jauna. Bet jāsaka – tas izdevās ļoti veiksmīgi. 1991. gadā iegūtā valsts neatkarība samazināja viesu skaitu, taču pavēra citas iespējas. Kūrorta minerāļudeņi un dūņas, kā senos laikos, ārstēja sirds un asinsrites slimības, nervu kaites, kuģa, aknu, zarnu vainas, novērsa ginekoloģiskās un ādas problēmas. Šodien EGLE lepojas ar ārstniecisko metožu apvienojumu, kāds reti kur sastopams - rūpīgi saglabātās kūrorta atpūtas tradīcijas, balneoloģiskā ārtsniecība, rehabilitācija ar jaunākajām tehnoloģijām un diagnostikas iespējām un terapija, kā arī aparātu metodika.

Gaisa jonizācijas rādītāji Druskininkos pārsniedz rādījumus tādos slavenos kūrortos kā Kislovodska, Pjatigorska un pat šveiciešu Davosa. Runā, ka dēļ kaut kādiem noslēpumainiem dabas radītiem iemesliem šeit tikpat kā nav kukaiņi asinsūcēji. Patiešām sanatorijā EGLE ar odiem nebija jāsaskaras.

Paņemiet savu kartiņu

Jebkura ierašanās sanatorijā EGLE sākas ar ārsta apmeklējumu. No sirds rekomendējam rūpīgi pārdomāt, kādus jautājumus jūs vēlētos ar ārstu apspriest. Sanatorijas piedāvātās iespējas ārstniecībai ir ļoti daudzveidīgas. Starp citu, te var veikt arī pilnu Check – up procedūru (dažādās modifikācijās), turklāt par ļoti daudzīgām cenām. Personīgi man pirms došanās uz sanatoriju radās ļoti konkrēta problēma ar muguru, kuru izklāstīju ārstam. Rezultātā manā individuālajā kartiņā, no kuras ne mirkli nešķīros, parādījas uzsvars uz kineziterapijas nodarbībām, masāžu, vertikālajām vannām, bet ar dūņām izlēmām uzmanīties. Grafiks kartiņā ir veidots tā, lai būtu ērti nokļūt no procedūras uz procedūru, lai būtu laiks ieturēt maltīti no rīta, pusdienās un vakarā (no sirds iesaku garšīgās maltītes neizlaist), lai būtu laiks pārģērbties, kad tas nepieciešams, un lai būtu laiks atpūtai. Jūs taču zināt, ka aktīva atpūta sanatorijā dažkārt ir ļoti darbietilpīgs process.

Procedūru izvēle ir plaša, daļa no tām ietverta iegādātajā paketē, bet vienmēr ir iespēja paņemt arī papildus procedūras. Vislabāk to darīt jau savlaicīgi, izmantojot internetu. Pieprasījums pēc masāžām un aparātu procedūrām ir liels, toties cenas iepriecina.

Nost ar pūļiem

Daudziem vēl dzīvā atmiņā laiki, kad uz Druskininkai brauca atpūtnieki no visas Padomju Savienības. Pilsētņas 20 000 iemītnieku skaits vasarā palielinājās līdz 60 000 cilvēkiem. Šodien vairs tik jaudīga pieplūduma nav, visas pilsētas sanatorijas kopā gada laikā uzņem aptuveni 50 000 viesus. Nav pūļu un drūzmēšanās, tiek nodrošināta individuāla pieeja, toties iespējas un tehnoloģijas ir principiāli citādas, lai gan galvenie EGLE ārstniecības līdzekļi, tāpat kā iepriekš, ir dabiskas izcelsmes - minerālūdeņi un dūņas.

Druskininku ārstnieciskie minerālūdeņi jau no seniem laikiem pazīstami ar sāvām unikālajām īpašībām. Pats zināmākais ir avots “Grožis”, vienā litrā ūdens ir vairāk nekā 50 grami dažādi minerālie sāļi. Kopumā te ir vairāk kā 10 avoti, to ārstnieciskais ūdens attīra un atjauno ādu, normalizē un regulē iekšējo orgānu darbību. Nātrija hlorīda ūdeņi ar paaugstinātu magnija saturu no Druskininku avotiem tiek izmantoti vannām un tiek lietoti iekšķīgi.

Kūdras dūņas – to sastāvā esošas bioaktīvās vielas un mikroelementi stimulē reģenerācijas procesu. Ārstniecībai ar dūņām piemīt siltuma, mehānisks un arī ķīmiskās iedarbības efekts.

Sapropeļa dūņas – unikāls dabas produkts, kuram analogu laboratoriskā ceļā iegūt nevar. Šis dūņu tips satur biostimulatorus un citus aktīvus komponentus: aminoskābes, lipīdus, taukskābes, fermentus, vitamīnus B, C, D, E un citus. Sapropeļa dūņas ir praktiski sterilas. Komponenti viegli iesūcas ādā un ārstniecski iedarbojas uz visu organismu, dūņas lieliski attīra ādu.

Dūņas un minerālūdeņi

EGLE sanatorijā izmanto dūņas, kas tiek izgatavotas no kūdras, kuras iegūtas netālajā karjerā. Katru dienu uz sanatoriju EGLE apstrādei atved 7 kubikmetrus purva kūdru. To samaļ, samaisa ar minerālūdeni, sasilda un piegādā uz procedūru kabinetiem, lai tā darītu labu mums, kas atbraukuši pēc veselības.

Minerālūdens, kas tiek iegūts Druskininkos, ir ūdens no sena ledāja, kas virzījies pāri šai teritorijai. Šodien ūdens tiek iegūts no 300 metrus dziļiem urbumiem. To lieto gan ārīgi, gan iekšķīgi. Ar minerālūdeni organisms iegūst pusotras reizes vairāk siltuma kā ar parasto ūdeni.

Taču atcerieties, ka visās niansēs palīdzēs orientēties ārsts, izstāstot, kas tieši būtu piemērots jūsu veselības atgūšanai.

Moderna ārstniecība

Sanatorijas EGLE specifika un arī stiprā puse ir balneoloģiskās ārstniecības un rehabilitācijas noturīgās tradīcijas, ko veido ievērojama pieredze. SPA un balneoloģiskās ārstniecības attīstība sanatorijā EGLE norisinās saskaņā ar tradicionālo medicīnu: tiek iepirktas jaunākās iekārtas (medicīnas klases, dārgas un nopietnas) un izmantota atbilstoša metodika. Pēdējā laikā iegādātais aprīkojums spēj darīt īstur brīnumus! Sepciālas sistēmas tieši treniņa laikā veic kardiogrammu, mēra pulsu, analizē skābekļa līmeni asinīs. Pēc tā, cik asinīs augsts ir skābekļa līmenis, redzams, cik ilgi vēl vajadzētu nodarboties ar treniņu un kurā brīdī tas vairs nav lietderīgi. Aparāti, kas rada 2 teslas stipru magnētisko lauku (tikpat, cik labs tomogrāfs), var likt sarauties gludajiem muskuļiem, kuri atrodas 8 cm zem ādas. Tas ļauj risināt balsta - kustību aprāta, muskuļu problēmas, ļauj ārstēt nervu slimības, aparāta radīto efektu izmanto ginekoloģijas un uroloģijas jomā. Jaunākie aparāti ne tikai iedarbojas uz problēmpunktiem (piemēram, 12 elektrodu pāri vienlaicīgi iedarbojas ar siltuma, noteiktas jaudas elektriskās strāvas un masāžas palīdzību), bet paši fiksē problēmvietas un to norāda uz datora ekrāna.

Sanatorijā EGLE ir trīs vaļi – ārtsniecība, uzturēšanās un ēdināšana. Visiem atpūtniekiem tiek veltīta vienāda uzmanība.

Šodien EGLE arsenālā ir:

  • kustības, kineziterpija,

  • dūņas, vannas – balneoloģija,

  • masāžas – sausās, ūdens,

  • aparātu fizioterapija,

  • relaksējošā terapija,

  • binaurālā terapija (dziļa relaksācija, ar uzstādījumu uz atsveseļošanos un radošās domāšanas attīstību).

Sanatorijas speciālisti uzsver, ka vēlas uzlūkot cilvēku kā veselumu, nevis pa atsevišķām daļām, tas nozīmē, ar visām viņa fiziskajām, psihiskajām un emocionālajām problēmām. Tikai tāda pieeja var būt maksimāli efektīva.

Iepriekšējā gadā sanatorijā pabeidza veidot ārstniecisko augu dārzu. Sanatorijā pieejama aromterapija, mūzikas un ziedu terapija. Aptuveni pēc mēneša sanatorijā būs akmens dārzs. Tuvākajos plānos ir refleksoterapeitiskā taka. Bet pēc tam – pārsteigums – maģisko augu taka.

Būtiski ieguvumi

Pēc sanatorijas apmeklējuma noguruma vietā nācis gara mundrums, jauna enerģija, draivs un patiesa vēlēšanās nekavējoties sākt jaunu, ļoti veselīgu dzīves veidu. Neatsakiet to sev. Un ja arī cīņā ar ikdienu šis uzrāviens pazudīs, atcerieties, EGLE jūs atkal gaida!

Šogad pirmo reizi tiek piedāvāti trīs programmu līmeņi: Ekonomiskais, Standarta, Komforta. Katrs var sev izvēlēties atbilstošo komforta līmeni. Ārtsniecības un atpūtas kvalitāte ir nemainīga.

Ja ir jautājumi

I–IV 8:00–17:00
V 8:00–16:00

Telefona nr.: +370 313 60220
[email protected]

www.druskininkai.sanatorija.lt


 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits