10 VEIDI, KĀ KONTROLĒT TIEKSMI PĒC SALDUMIEM

28.09.2017

Viens no lielākajiem skaista ķermeņa ienaidniekiem ir cukurs un no tā izgatavotie saldumi. Katru dienu iekļaujot savā ēdienkartē pat nelielu tortes vai kūkas gabaliņu, riskējam pieņemties svarā. Taču pat arī to zinot, ne vienmēr spējam atteikties no šiem gardumiem. Kādas metodes palīdzēs samazināt vēlmi pēc saldumiem?

1. Sātīgas un veselīgas brokastis. Daudzkārt esam dzirdējuši, cik svarīgi paēst sātīgas, ar noderīgiem ogļhidrātiem bagātīgas pusdienas – tās nodrošinās pietiekamu enerģijas daudzumu pirmajā dienas pusē un palīdzēs samazināt tieksmi pēc saldumiem tad, kad trūkstot enerģijai sniedzamies "pēc kaut kā salda". Gatavojot veselīgas pusdienas, palīgā ieteicams pieaicināt blenderus, kas barības vielas ne tikai sarīvē, bet arī tās smalki sasmalcina.

2. Atteikšanās no taukainas pārtikas. Liekas neticami, bet bieži vien pēc taukaina ēdiena ēšanas uzreiz rodas vēlme pēc kaut kā saldāka. Tāpēc, ja vēlaties samazināt saldumu patēriņu, būtu jāizvairās no taukainiem produktiem.

3. Stresa mazināšana. Saldumus daudzi ņem palīgā kā līdzekli noskaņojuma uzlabošanai – kad bieži nomoka stress, rodas vēlme to samazināt ar šokolādes plāksnīti vai citu gardumu. Pacentieties atrast veselīgākus cīņas ar stresu veidus un iemācieties kontrolēt savas emocijas. Stresu lieliski samazina arī sports, ar kura palīdzību tiek novērsta uzmanība no stresa avota. Pareizi izvēlētas sporta preces un šokolādes plāksnīte – ideāla kombinācija bezrūpīgai dzīvei.

4. Līdzsvarots, regulārs uzturs. Dažādi pārtikas uzglabāšanas trauki, tvaika katli un cita virtuves tehnika nodrošina iespēju iepriekš saplānot un pagatavot veselīgus nākamās dienas ēdienus un uzkodas – ja precīzi zināt, kas un kad ir jāēd, radīsies mazāk kārdinājumu dienas ēdienkartē iekļaut saldumus.

5. Augļu lietošana. Kad rodas ļoti liela vēlme pēc saldumiem, tos labāk aizvietot ar augļiem – šādā veidā izdosies izvairīties no cukura. Paši žāvējot augļu (tam noderēs augļu žāvētājs) arī zināsiet, ka ēdat veselīgus produktus, taču, tā kā tajos ir liels ogļūdeņražu daudzums, šādas uzkodas labāk uzņemt pirmajā dienas pusē.

6. Tējas dzeršana. Dažas zāļu tējas ir saldas pašas par sevi, tāpēc, ja kūciņas vietā izvēlēsieties šādu dzērienu, izdosies izvairīties no vajadzības pēc saldumiem un līdz ar to arī no nevajadzīgām kalorijām.

7. Pilnvērtīga atpūta. Vēlme pēc saldumiem ir tad, kad jūtamies noguruši vai neizgulējušies. Tāpēc, lai atbrīvotos no šī ieraduma, būtu daudz vairāk laika jāvelta pilnvērtīgai atpūtai un miegam. Brīvo laiku centieties pavadīt svaigā gaisā – velosipēdi vai skrituļslidas ne tikai nodrošinās patīkamas emocijas, bet arī palīdzēs samazināt stresu un nepatīkamas domas.

8. Kanēļa izmantošana. Pievienojiet šo garšvielu iecienītiem ēdieniem vai dzērieniem – kanēlis palīdz saglabāt normālu cukura līmeni asinīs, tāpēc daudz retāk rodas vēlme apēst ko saldu.

9. Ledusskapja un skapīšu revīzija. Ja mājās būs mazāk kārdinājumu, psiholoģiski vieglāk būs tikt galā ar vēlmi pēc saldumiem. Tāpēc, ja esat nolēmuši uzsākt šo cīnu, vispirms jāatbrīvojas no tiem produktiem, pret kuriem jūtat lielāko vājumu.

10. Līdzsvars. Cīņa ar saldumiem ne vienmēr izdodas. Tā tikai no pirmā acu skatiena var likties viegla, tāpēc nepārmetiet sev, ja būsiet apēduši kādu tortes vai kūkas gabaliņu – ar mēru un reti lietojot šos produktus, tie nenodarīs kaitējumu, bet sniegs jums vairāk motivācijas tiecoties pēc saviem mērķiem.

 

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits