Who run the world? Girls!

13.10.2015, ance_silina

“Šī ir vīriešu pasaule,” reiz dziedāja Džeimss Brauns. Taču ne vairs ilgi — sievietes visā pasaulē pieprasa savu kūkas pusi, un šķiet, ka vīriešiem ir pienācis laiks dalīties. Ko īsti mūsdienās nozīmē strīdīgais vārds, kas sākas ar F, un vai Latvijā tas kādreiz kļūs aktuāls?

Labu laiku esmu vadījusies pēc priekšstata, ka feministes ir frigidas pusmūža kaķu tantes, kurām neinteresē mode un skaistumkopšana un kuras izslēdz vīriešus kā sugu. Šim vārdam manā izpratnē vienmēr ir bijusi tikpat vecmodīga un pēc naftalīna smakojoša pieskaņa kā vārdam vecmeita. Tikt nosauktai par feministi kādreiz šķita pat aizvainojoši. Tas bija tā, it kā kāds tev teiktu: “Tu esi īgna, neapmierināta seksa un vīriešu nīdēja, kura vēlas justies kā upuris.” Taču šodien feminisms ir kļuvis seksīgs — jā, seksīgs, un par tā advokātiem ir pieteikušās pilnīgi visas lielākās Holivudas zvaigznes. Kā ir Latvijā?

Feminisms ir kustība, par kuru pie mums nerunā, taču visā pasaulē tā uzliesmojusi ar milzīgu spēku. Nu runāt par dzimumu vienlīdzību ir tikpat stilīgi kā doties uz branču, algot dārgus dekoratorus bērnu ballītēm un ēst bekonu. Lasot Cosmo, tu noteikti esi ievērojusi, ka par sieviešu tiesībām runā praktiski ikviena lielās intervijas zvaigzne.

Kāpēc šajā vilcienā nav iekāpusi Latvija? Kādu vakaru baudu nekā nedarīšanas prieku un slinkoju pie televizora, kamēr ekrānā rāda reklāmas, dzirdot kāda seriāla pieteikumu, esmu šokā — tā galvenā varone tiek raksturota ar vārdiem: “Viņa ir ne tikai seksīga, BET ARĪ gudra.” KO?! Tajā brīdī apvaldu vēlmi iemest televizoram ar vīna glāzi un, kad esmu nomierinājusies, aizdomājos. Vai tiešām 21. gadsimtā vēl kādam ir pārsteigums, ka skaista sieviete var būt arī gudra, veiksmīga un pašas spēkiem sasniegusi visu, ko vēlas? Labs piemērs ir pievilcīga 28 gadus jauna sieviete pie 2010. gada BMW X6 stūres. Ko tu nodomā, viņu ieraugot? a) Dzīves džekpots! Viņai ir bagāti vecāki, kuri savai mīlulītei sarūpējuši fantastisku dāvanu jubilejā; b) Šovakar viņa glāstīs krunkainu pensionāra pēcpusi kādā villā pie Baltezera; c) Viņai ir laba izglītība, satriecoša karjera un spēja sevi pierādīt augstā un atbildīgā amatā. Ja esi viena no pieciem procentiem Latvijas iedzīvotāju, kuri varētu izvēlēties pēdējo variantu, apsveicu (taču varu saderēt, ka daļa no šiem pieciem procentiem tāpat domā, ka arī karjeru viņa izveidojusi caur priekšnieka gultu).

Es neesmu feministe — vismaz ne tādā izpratnē, kā par to raksta skaidrojošās vārdnīcās. Braucot mašīnā uz darbu, es skaļi dziedu līdzi dziesmām, kuru tekstos sievietes tiek sauktas par seksīgām kucēm ar lieliem dibeniem. Man patīk, ja draugs izmaksā kokteili bārā vai nopērk rokassprādzi, kuru ieraugot, sāku spiegt. Un es to uztveru par pašsaprotamu, ja vīrietis sievietei atver durvis. Taču joprojām uzskatu, ka sievietēm un vīriešiem būtu jāatrodas uz viena viļņa. Mums līdzvērtīgā pozīcijā būtu jāpelna tikpat daudz, cik viņiem. Tam jābūt pašsaprotamam, ka sieviete var būt gudra un seksīga un  spēj pašas spēkiem izveidot spožu karjeru. Mums ir tiesības ģērbties, kā gribam, mīlēt, ko gribam, un darīt ar savu ķermeni, ko gribam. Feminisms nenozīmē, ka tu ienīsti vīriešus — tas nozīmē, ka tici visu cilvēku vienlīdzībai un tiesībām, un par to nu gan nav jākaunas.

 
Komentāri [4]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā
 
+0
Nesaprotu, kas autori vēl neapmierina - LV sievietes var strādāt un iegūt visu to pašu, ko vīrietis. Kas vēl būtu nepieciešams?
24.11.2015 16:34 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Gan jau iekāps, tikai tad varat paraudzīties uz visu pārējo (ar šo parādību saistīto), - uz to, kā cilvēki dzīvo rietumos un vispirms - ASV, kur liela daļa vīriešu labprātāk dzīvo kopā ar citu vīrieti vai vieni. īsāk sakot, par kāzām un oficiāli noformētām laulībām varēsiet aizmirst. Tāpat kā daudzko citu, kas jums šobrīd vēl ir pieejams.
02.11.2015 21:02 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Kādā jomā Latvija nav iekāpusi šajā vilcienā? Manuprāt, Latvijā ir vienlīdzība starp dzimumiem. Un mums ir bijusi tik forša valsts prezidente, sieviete! Un lietuviešiem arī ir! Sievietes ir visur, vadošos amatos, studē, strādā visdažādākajos amatos, var vēlēt, iet politikā, gūst panākumus sportā.
Jā, latvietes neiet uz ielām kā nupat New York kailām krūtīm, lai cīnītos par vienlīdzību staigāt atsegtām krūtīm sabiedrībā, jo redz vīrieši to drīkst. Vai tas ir vajadzīgs tikai pricipa pēc. Zinam kur atrast nūdistu pludmales, piemēram, Vecāķos, un uz priekšu. To laiku un enerģiju varētu veiksmīgāk investēt, cenšoties atbalstīt pasaules reģionus, kur sievietēm ir minimālas tiesības. Un piemērs par auto šķiet uz stereotipiem balstīts, manuprāt, mūsdienās, neviens nešaubās, ka sieviete sev pati var nopelnīt glaunam auto ;) varbūt kādam mazliet kremt..
23.10.2015 19:31 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Kā tad Latvija nav iekāpusi šajā vilcienā? Man liekas- vairāk kā vajag. No trim galvenajām valsts amatpersonām- divas vienlaikus pieder t.s. daiļajam dzimumam...
14.10.2015 10:52 | saite | Atbildēt
 
 

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits