"Oskaram" nominētā filma "Saula dēls" tikai dažos seansos Rīgas kinoteātros!

22.02.2016

Kinoprojekts "Spektrs" piedāvā Riga IFF Selection filmu "Saula dēls". No 22. februāra vien dažos seansos būs skatāma Kannās un Rīgas Starptautiskajā kino festivālā izrādītā ungāru režisora Lāslo Nemeša vēsturiskā drāma.

Kino vēsturē ir neskaitāmi daudz filmu, kas ir pievērsušās, iespējams, sāpīgākajam tematam 20. gadsimta vēsturē - Otrajam pasaules karam, taču ne katram darbam ir izdevies tā laika šausmas, sāpes un pārdzīvojumus uz ekrāna atainot tik precīzi, autentiski un asinis stindzinoši. Taču, neskatoties uz baisajiem notikumiem, kas tiek atveidoti uz ekrāna, filma ir arī fantastisks cilvēcības, līdzjūtības un mīlestības spēka apliecinājums. Lāslo Nemešs ir izveidojis ārkārtīgi spēcīgu jūtu un pārdzīvojumu kokteili, kas neatstās vienaldzīgu.

1944. gada oktobris. Sauls ir Aušvicas nāves nometnes ieslodzītais, kurš norīkots strādāt krematorijā. Kādudien Sauls starp nāves upuriem atrod kāda puisēna ķermeni, kuru notur par savu dēlu. Pretēji pavēlei puisēna mirstīgās atliekas atdot uguns liesmām, viņš lūko līķīti apglabāt saskaņā ar ebreju tradīciju. Kamēr pārējie ieslodzītie, uzzinājuši, ka visus "Sonderkommando" gaida lode pierē, saceļas un iznīcina krematoriju, Sauls koncentrējas vienīgi uz pēdējā goda atdošanu puisēnam, par kuru parūpēties dzīves laikā bijis liegts…


No 22. februāra “Saula dēls” ierobežotā seansu skaitā skatāma kinoteātros “Kino Citadele”, “Splendid palace” un Kino Bize. Filma tiks izrādīta ungāru, vācu, poļu valodā un jidišā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

“Saula dēls” ir Lāslo Nemeša pirmā pilnmetrāžas filma, un pieteikums vēl salīdzinoši jaunajam ungāru režisoram (kurš iepriekš darbojies kā režisora Belas Tara asistents pie filmas “The Man from London”) ir izdevies vairāk nekā iespaidīgs. Filma savu pirmizrādi piedzīvoja 2015. gada Kannu kinofestivāla ietvaros, kur tā ieguva otro prestižāko apbalvojumu - Grand Prix jeb žūrijas balvu. Pēc šīs veiksmes sekoja atzinība arī citviet pasaulē, un “Saula dēls” nav palicis nepamanīts arī no ASV Kinoakadēmijas puses, kas Nemeša filmu ir iekļāvusi starp tām piecām kandidātēm, kas 28. februāra vakarā sacentīsies par “Labākās ārzemju filmas” titulu prestižajā “Oskaru” ceremonijā.

Kino industrijas eksperti tic, ka tieši “Saula dēls” būs tā filma, kas šogad iegūst zeltīto vīriņu savā īpašumā. Galvenajā lomā filmā ir redzams ungāru aktieris un dzejnieks Gēza Rorigs, kuram šī bija pirmā loma kino vai televīzijas filmā kopš astoņdesmitajiem gadiem.

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!