Karstās naktis

08.02.2012

Lai arī kāds visiem zināms teiciens vēsta "Kas guļ, tas negrēko", tas diemžēl nav taisnība. Erotiskajos sapņos iet pavisam karsti, turklāt sižeti reizēm mēdz būt pavisam dīvaini. Mēs noskaidrojām, kas par to sakāms mūsdienu sapņu pētniecībai.

Šonakt zemūdenē mīlējies ar savu priekšnieku? Tango mūzikas pavadībā dejoji striptīzu pieciem suņiem? Bet varbūt drēbju skapī mīlējies ar Džūdu Lovu? Lai ko arī savos sapņo tu būtu darījusi, neraizējies − no tā iespējams daudz ko uzzināt par sevi pašu.

Pat ja naktī risinās stāsti, kas varētu šķist absurdi, tajos ir vērts iedziļināties. Par to šobrīd nešaubās arī dabaszinātne – sapņi nav juceklīgi murgi, un to skaidrojums ir kas vairāk par izplatīto paviršo ezotērikas psiholoģiju. Šobrīd sapņu pētniecība piedzīvo renesansi, un tas notiek, pateicoties galvenokārt mūsdienu neirobioloģijai. Pētnieki ar augsto tehnoloģiju ierīcēm ielūkojas sapņotāju smadzenēs un arvien vairāk sāk atbalstīt psihoanalītiķus, kas kopš Freida un Junga laikiem ir pārliecināti par mūsu "smadzeņu kino" svarīgumu. Mūsdienās ir zināms, ka naktīs smadzenes neatpūšas. Gluži otrādi – miegs ir ļoti aktīvs psihes stāvoklis. Tiesa gan, ka naktīs mēs nedomājam tā, kā to darām dienā – analītiski, racionāli un izsverot faktus. Tie smadzeņu apgabali, kas atbild par kritisko domāšanu, orientēšanos, loģiku un spriešanu, gandrīz pilnībā ir atslēgti. Toties jo aktīvāk darbojas tie centri, kas atbild par jūtām un atmiņu. Par naksnīgo attēlu straumi galvenokārt ir atbildīga atalgojuma sistēma, un tā ir cieši saistīta ar mūsu ilgām. Kad mēs pamostamies, redzētais mūsos bieži vien izsauc mulsumu, neizpratni un pat bailes. Taču sapņi nekādā gadījumā nav uzskatāmi par nenozīmīgiem.

Neiropsihologs Marks Solms, kurš ir viens no vadošajiem sapņu pētniekiem, pārliecināti norāda: "Attēliem, ko redzam miegā, ir jēga. Tie norāda uz mūsu dziļākajām vēlmēm." Psihoterapeite Brigite Holcingere no Vīnes Apziņas un miega pētniecības institūta piebilst: "Sapņi mums raida ziņas – gan svarīgas, gan mazāk svarīgas." Tie veidojas no tā, ko piedzīvojam dienā, esot nomoda stāvoklī. "Sapņi ir saistīti ar visu, kas mūs satrauc vai uztrauc," saka Brigite Holcingere. Tāpēc erotikas tēmas parādīšanās šajos nakts scenārijos ir tikai loģiska.

Izvērtējot 3500 sapņu dienasgrāmatu, Kanādas psihologs Antonio Zadra 2007. gadā secināja, ka mūsdienās sievietes par seksu sapņo biežāk nekā pirms 40 gadiem, turklāt dara to gandrīz tikpat bieži kā vīrieši. Apmēram 8 % visu datēto sapņu sekvenču bija erotisks saturs. 20 % sieviešu sapņoja par aktu ar savu tagadējo vai iepriekšējo partneri. Pašapmierināšanās un neparastāki seksa veidi bija retums. Toties sievietes divas reizes biežāk nekā vīrieši sapņoja par mīlēšanos ar slavenībām. Savukārt stiprā dzimuma pārstāvji – par seksu ar vairākām partnerēm. Kādā aptaujā, ko savā mājas lapā veica sapņu eksperte Laurija Lēvenberga un kurā piedalījās apmēram 5000 cilvēku, viens no biežāk minētajiem scenārijiem bija Partnera kreisie soļi.

Vai mums tiešām vajadzētu turēt aizdomās mīļoto par neuzticību tikai tāpēc, ka esam to redzējušas sapnī? Par laimi – nē. "Seksuāla aktivitāte sapnī nebūt nenozīmē arī seksuālu aktivitāti nomodā. Tā jāsaprot metaforiski," stāsta Brigite Holcingere, kura sarakstījusi arī grāmatu Anleitung zum Träumen. Träume kreativ nutzen (izdevniecība Klett-Cotta, 2007). Naksnīgās vīzijas mums norāda ceļu uz zemapziņu, un to zināja jau Freids. Tomēr tas nenotiek tā, kā viņš to iztēlojās – redzot sapņos cigāru, ar to nav jāsaprot loceklis. Sapņos mēs nespējam kalkulēt tik izveicīgi, jo miega laikā mūsu smadzenes funkcionē daudz primitīvāk un ar redzētā cenzēšanu nenodarbojas. Tās uzvedas diezgan haotiski, sajaucot vienā veselumā atšķirīgas vietas, personas un priekšmetus. Tādējādi sapnī mūsu gultā nokļūst kolēģe, turklāt tieši tā, kuru mēs labāk redzam ejam, nevis nākam. Tomēr tas nav nekas dīvains un neparasts, tā stāsta Dr. Pema Špurra savā grāmatā Erotische Träume verstehen (izdevniecība Ariston, 2008). Mūsu jūtu intensitāte – gan pret darbu, gan pret seksu – noved pie tā, ka "ar darbu saistītie sapņi bieži vien sajaucas ar seksuāliem attēliem".

Parasti šo sapņu centrā atrodas kāda vēlme, lai arī izkropļotā veidā. Turklāt attiecīgā vēlme ne vienmēr uztverama burtiski: redzot seksu ar jau minēto kolēģi, visticamāk runa nav par uz rakstāmgalda veiktajām darbībām, bet gan par iekšēju vajadzību pēc konflikta atrisināšanas, par ilgām pēc lielākas atzinības vai vēlmes izrunāties. Ja no miegā redzētajiem attēliem vēlamies gūt norādes vai idejas, mums galvenokārt jāpievērš uzmanība izjūtām. "Sapņi korelē ar spēcīgām emocijām," stāsta eksperte Brigite Holcingere, un pēc tām jāvadās, ja vēlamies rast erotisko vīziju skaidrojumu. Tāpēc apdomā, vai sapnī redzētais bija satraucošs, pazemojošs vai smieklīgs? Kā es jutos – patīkami, nedroši vai kā uzvarētāja? Šādi asociēšanu iespējams turpināt tālāk, piemēram, ko man atgādina baltais gulbis, kurš skatījās, kā es krāpju savu draugu?

Pamēģini – tavi sapņi pieder tikai un vienīgi tev!

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits