Vai pienācis laiks mainīt darbu?

13.10.2015

Darbs – tās ir attiecības, un kā jebkuras attiecības tās laiku pa laikam jāizvērtē. Vai man patīk mans darbs? Vai tas sniedz izaugsmi un piepildījumu? Vai man patīk iet uz darbu? Cilvēks ir konservatīva būtne, kam nepatīk pārmaiņas. Darba maiņa ir pietiekami straucoša, jo nozīmē jaunus kolēģus, vadītāju, pienākumus utt. Personālvadības speciāliste Līga Sleņģe uzsver, ka darba maiņa ir rūpīgi jāapdomā, jo zāle ne vienmēr citur ir zaļāka. Atceries, ka katram darbam ir sava garoziņa.

Personālvadības speciāliste Līga Sleņģe

LAIKS ir labs sabiedrotais, lai izvērtētu attiecības ar darbu. Uzņēmumos bieži vien notiek ikgadējās pārrunas starp vadītaju un darbinieku. Pirms tām velti laiku savu darba attiecību izvērtēšanai. Viens no veidiem ir sadalīt lapu 2 daļās, un tad vienā pusē sarakstīt darba plusus, bet otrā – mīnusus. Pavisam vienkārši ir saskaitīt kurā pusē ir vairāk lietu, bet daudz sarežģītāk ir katrai lietai piešķirt balles no 1 līdz 10. Piemērām, iespēja iemācīties kaut ko jaunu ir pluss, agri jāceļas – mīnuss. Katru gadu veicot šādu izvērtējumu, tu turpināsi saglabāt patiku, kā arī sagatavosies sarunai ar vadītāju un zināsi, ko vēlies mainīt. Ja aile ar mīnusiem sāk gūt pārsvaru, ir pienācis laiks meklēt citu darbu. Vēl jāatzīmē, ka eksistē cikli jeb laika periodi, kad emocionāli nogurstam un ieslīgstam pieradumā – tie ir 3., 5., 7., 10. un 15. darba gads. Šajos periodos ļoti vēlamies kaut ko mainīt. Bet, pims ļauties šai vēlmei, izvērtē visus plusus un mīnusus.

RUTĪNA – katru dienu ir viens un tas pats. Kolēģi, kas glaimo bosam, neciešama vadība... Ja sāc sevi šaustīt un nesaproti, kāpēc ik dienu nāc uz šo darbu, tad apsēdies un apdomājies. Ja plusu izrādās vairāk, steidzami maini attieksmi, sāc savā darbā meklēt, saskatīt un uzsvērt tikai labo. Tavu negatīvo attieksmi noteikti visi jau ir ievērojuši. Ja vairāk ir mīnusu, meklē citu darbu. Tas ir tikai laika jautājums, kurš pirmais pieņems lēmumu par tavu aiziešanu. Tici mums, tu jutīsies labāk, ja lēmums būs tavējais.

NAV IZAUGSMES IESPĒJU ne amatā, ne atalgojumā vai pienākumos. Jau vairāk nekā divus gadus nekas nav mainījies, bet tu alksti pārmaiņu. Ja runa ir tikai par atalgojumu, dodies pie vadītāja un argumentēti lūdz algas pielikumu. Ja viņš ir noraidošs, paskaidro, ka esi gatava uzņemties vairāk pienākumu. Bieži gadās, ka mainīt neko nevar un uzņēmumā nav izaugsmes iespēju. Ja tevi šī situācija neapmierina, meklē citu darbu. Karjeras izaugsme ne vienmēr ir vertikāla, biežāk tā ir horizontāla (no personāla speciālista par mārketinga vai komunikācijas speciālistu). Darbs kā motivators kalpo tikai tad, ja ļauj piepildīt vēlmes. Ja nejūti, ka audz un attīsties, tad maini darbu. Darbā mēs pavadām pusi no sava laika, tāpēc nav vērts to izniekot.

CITS DARBA PIEDĀVĀJUMS, kas tevi apmierina daudz labāk un liek priecāties vairāk nekā esošais darbs. Noteikti maini darbu, jo aiziet no viena uz citu ir vieglāk un ērtāk. Tikai neaizmirsti sevi – ieplāno pāris nedēļas atpūtai.

SAGLABĀ LABAS ATTIECĪBAS
Kad beidz darba attiecības ar vienu uzņēmumu, vienmēr padomā par to, ko tu atstāj aiz sevis. Gan jaunais, gan esošais darba devējs novērtēs tavu atbildības sajūtu. Nepamet esošo darba devēju neērtā situācijā. Latvija ir maza valsts, un laba reputācija ir ļoti būtiska, jo pie tā paša vadītāja vari nonākt atkārtoti. Statistiska liecina, ka vidēji cilvēki maina darbu ik pēc 3 gadiem, līdz ar to tavā dzīvē var būt daudz darba interviju.

Par tavu atbildības sajūtu liecinās, tas, ka:
*sagaidīsi, kad tev tiek atrasts aizvietotājs un apmācīsi viņu (ne ilgāk par 2 mēnešiem no brīža, kad paziņoji par aiziešanu);

*būsi pieejama telefoniski vai klātienē, ja radīsies būtiska vajadzība (līdz 3 mēnešiem);

Ja jaunais darba devējs nevar gaidīt, tad vienojies, ka uz laiku esi pieejama abiem uzņēmumiem (ne ilgāk kā 2 mēnešus).

 

Teksts: Laura Zakse

 

 
Komentāri [1]
 
+0
Īstais brīdis ir klāt (īstenībā, varēja sākt jau pirms kāda mēneša, bet pagaidām vēl viss iešūpošanās stadijā, uz zirga vēl ir vietas brīvas). Pelni naudu neizejot no mājām - pārdomāta, matemātiskos aprēķinos balstīta stratēģija nodrošina regulārus, lai arī šķietami nelielus laimestus lielākajās Rietumeiropas loterijās. Reģistrējies, satiec savu Fortūnu un izbaudi viņas seksualitātes pārpilno smaidu: http://ej.uz/fxpf Papildus ienākumi reizi nedēļā taču ir atbalsts ikdienā, bet ilgtermiņā palīdzēs uzlabot dzīves kvalitāti.
08.10.2016 18:53 | saite | Atbildēt
 
 

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits