Kā notikusi mums ierasto mājas ierīču evolūcija?

29.04.2016

Vai mēs zinām kā tika gatavots ēdiens pirms piecdesmit vai simt gadiem? Kā mūsu vec-vec-vecmāmiņa mazgāja veļu? Un kā tika cepta maize vai gatavota gaļa divus gadsimtus atpakaļ? Patiesībā, nevajag skatīties nemaz uz akmens laikmetu vai dzimtbūšanas laikiem, lai saprastu, ka pēdējos simts gados tehnoloģijas ir attīstījušās ļoti strauji. Savukārt pēdējos piecdesmit gados mūsu rīcībā ir nonākušas ierīces (arvien uzlabojoties vēl joprojām), par kādām mūsu vecmāmiņas un vectētiņi savā jaunībā pat sapņot nevarēja.

Protams, arī pus gadsimtu atpakaļ cilvēki lieliski tika galā ar mājas darbiem – gan veļa tika izmazgāta, gan galdā liktas kūpoša ēdiena bļodas, bet māja bija spodra un tīra. Tomēr tas prasīja daudz vairāk darba un piepūļu, kā tas nodarbina mūsdienu saimnieci. Mums atliek vien nospiest pāris pogas, pat aktivizēt kādu ierīci no attāluma – ar viedtālruņa palīdzību – lai veļa mazgātos pati, katlā pati vārītos putra, bet putekļu sūcējs – robots pats uzkoptu telpas. Tik vienkārši, ka varam vien sēdēt dīvānā un skatīties televizoru (kas, starp citu, pats būs ierakstījis visas interesantākās pārraides).

Tad kas ir noticis ar ierīcēm un kādos veidos mūsu senčiem bija daudz sarežģītāks un grūtāks mājas solis?
Pirmo veļas mazgājamo mašīnu patentēja 1858. gadā. Tā bija pirmā mazgājamā mašīna ar rotējošu mehānismu. Savukārt vairāk kā 15 gadus vēlāk tika izgatavota pirmā mājas apstākļiem piemērotā veļas mašīna. Tā tapa kā dāvana sievai (un kam gan citam vīrs lai cenšas?). Tas nozīmē, ka pirmās veļas mašīnas mājās parādījās vien ap 1875. gadu. Salīdzinoši nesen. Un tikai pāris gadus atpakaļ veļas mazgājamai mašīnai ar pretalerģijas kopšanas režīmu, piepulcējas atsvaidzināšanas funkcijas, ar kuras palīdzību ar tvaiku var ātri atsvaidzināt un nogludināt kreklu vai citas smalkas apģērba lietas.

Kas izmazgāts, tas arī jāgludina – pirmos gludekļus karsēja uz ūdens vai oglēm, tikai vēlāk mājsaimnieces iepazina “elektrisko dzelzi”, jeb elektrisko gludekli, ko tolaik tā dēvēja. Mūsdienu gludekļi ir pietiekami gudri, lai paši izslēgtos pēc 10 minūtēm, ja netiek lietoti, pasargājot aizmāršīgos gludinātājus ne nevēlamām situācijām.

Ja reiz rosāmies virtuvē – ne tikai veļa, bet arī trauki jāmazgā. Vēl joprojām lielā daļā mājsaimniecību traukus mazgā ar vecajām metodēm – ar rokām. Tomēr ir arī mājsaimniecības, kurās šo, ne tik tīkamo, darbiņu paveic trauku mazgājamā mašīna. 1850. pasaulei iepazīstināja koka ierīci, kas aprīkota ar roku griežamu ūdens padevi, kas apšļaksta traukus ar ūdeni – primitīvi, vai ne? Salīdzinājumā ar ierīcēm, ko pazīstam šodien.

Bet pirms traukus mazgāt – tie jāsasmērē, jeb pareizāk sakot, no tiem jābauda maltīte. Tātad – jāgatavo. 1728. gadā parādījās pirmās dzelzs cepeškrāsnis, vēlāk sekoja gāzes plītis un elektriskās cepeškrāsnis tiem, kuri varēja tolaik atļauties elektrību – tā bija īpaša ekstra.

Tikai divus gadus atpakaļ, iepazinām virtuvei pieejamo tvaika cepeškrāsns ar vakuuma atvilktni, lai gatavotu maltītes veselīgi lēnām un zemā temperatūrā.

Kamēr vēl atrodamies virtuvē – ledusskapis noteikti it ļoti būtiska ierīce. Bet kā iztika bez tās? Tad, kad par tādu ledusskapi neviens nebija dzirdējis? Izrādās, ledusskapis uzradās virtuvē viens no pēdējiem – vien 1911. gadā tika pārdots pirmais mājsaimniecībai paredzētais ledusskapis. Turklāt cenā, par kādu tajos laikos varēja iegādāties veselas divas automašīnas! Vērtīga virtuves iekārta!

Kārtīgai saimniecei putekļu sūcējs ir ļoti uzticams draugs – vieglāk, ērtāk un ātrāk sokas mājas uzkopšana. Tagad zināmais “robotiņš” visu paveic mūsu vietā – bet kā bija agrāk? Lai tiktu galā ar pasaulē pirmo putekļu sūcēju, bija nepieciešami veseli divi cilvēki – tātad, vīrs no mājas soļa nevarēja izsprukt – kamēr viens virzīja putekļu sūcēju vajadzīgajā virzienā, otrs darbojās ar sūkšanas iekārtu. Šādi tika darbināts putekļsūcējs 1860. gadā. Bet trīs gadus atpakaļ (2013. gadā) pasaule iepazina pasaulē klusāko putekļsūcēju, kuram komplektācijā nāk meditācijas programma – ne tikai tīrai mājai, bet arī iekšēji sakārtotai saimniecei.

Bieži vien mājas ierīces netiek pietiekami prasmīgi izmantotas. Tāpēc ieteicams veikt inventarizāciju mājā, izpētot, kādas ierīces ir pašu rīcībā un kādas to funkcijas tiek lietotas. Tāpat, iespējams, ka gan veļas mazgājamā mašīna, gan cepeškrāsns, gan citas ierīces slēpj daudz vairāk iespēju, nekā līdz šim ir izmantotas. Un noteikti ir vērts atcerēties, ka gudras mājas ierīces, prātīgi tās lietojot, sniedz iespēju gan ietaupīt savu laiku, gan dzīvot veselīgāk, gan saudzēt dabu, gan lietot apdomāti ūdens un elektrības resursus.

Apskati plašo sadzīves tehnikas piedāvājumu interneta veikalā 220.lv!

 

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!