Pērkam portatīvo datoru mūsu jaunajām atvasēm - kā izvēlēties un lieki nepārmaksāt?

14.04.2016

Gribam mēs to vai nē, bet mūsdienās katram skolēnam dators ir nepieciešams. Bērni skolās mācās informātiku, tāpēc pienācīgam datoram skolēna īpašumā jānonāk vismaz tajā mācību gadā, kad viņam skolā sāk to mācīt, bet labākajā gadījumā pat gadu ātrāk. Turklāt daudzi noderīgi mācību materiāli mūsdienās ir pieejami digitālā formātā, nerunājot nemaz par informācijas dažādību un vērtīgiem informācijas avotiem internetā. Māka lietot datoru 21. gadsimtā ir pielīdzināma lasītprasmei. Lai ar ko bērns vēlāk dzīvē nenodarbotos un kādu profesiju neizvēlētos, spēja strādāt ar datoru noteikti noderēs. Un vislabākais veids apgūt datorzinības, trenēties un pētīt, ja pašam ir dators.

Kādu pirmo datoru vislabāk izvēlēties bērnam - stacionāro, portatīvo vai planšetdatoru? Planšetdators ar Android vai iOS operētājsistēmu ir drīzāk rotaļlieta un tas pilnībā neatbildīs skolēna vajadzībām. Planšetdators noteikti nepalīdzēs skolniekam apgūt mācību programmu un nepalīdzēs arī apgūt datorzinības kopumā – drīzāk apgūt dažādas aplikācijas un spēles.

Pirkt portatīvo vai stacionāro datoru – atšķirība ir vien gaumes lietā. Funkcionalitātes ziņā klēpjdatoru var aizvērt un novietot, piemēram, plauktā un pārējais ir vairāk finansiālo iespēju jautājums. Klēpjdators būs dārgāks par līdzvērtīgu parametru stacionāro datoru. Turklāt ieteicams bērnam iegādāties arī atsevišķu lielo monitoru, kas vēl vairāk sadārdzinās klēpjdatora pirkumu.

Principiālas starpības operētājsistēmām pirmajā datorā nav, tomēr jāņem vērā, ka skolās Latvijā māca strādāt ar Windows operētājsistēmu, tāpēc, pa ja izvēlaties Mac datoru, tam nāksies uzstādīt arī Windows operētājsistēmu. Ja paši izvēlamies tikai Apple produkciju, bērnam būtu vērtīgi iemācīties lietot arī Windows operētājsistēmu, kuru pasaulē izmanto aptuveni 95% datoru. Tāpat jāņem vērā, ka Apple dators vienmēr būs jūtami dārgāks nekā Windows operētājsistēmai paredzētais.

Pat, ja izvēlēsimies kā pirmo datoru skolēnam klēpjdatoru, atsevišķs monitors tik un tā būs nepieciešams. Kāpēc? Sēžot pie klēpjdatora, īpaši ar mazu un ņirbošu ekrānu, ir visvienkāršākais ceļš ne tikai redzes, bet arī stājas sabojāšanai jau bērnībā. Un, ja ar klēpjdatoru darbojas arī bez atsevišķas klaviatūras un peles, tas var novest arī pie nopietnām veselības problēmām. Pirmajam bērna datoram tomēr būtu jānodrošina pareiza sēdēšana pie galda, novietotam pareizajos augstumos un ievērojot atbilstošus parametrus.

Ieteicamā ekrāna diagonāle būtu no 19 līdz 24 collām, ekrānu ar mazāku vai lielāku diagonāli bērnam pirkt nav jēgas. Tomēr gan nenozīmē, ka droši var pirkt vislētāko 19 collu monitoru, ņemot vērā, ka monitoru iegādājamies tuvākajiem trim līdz pieciem gadiem. Monitora kvalitāte var ietekmēt bērna redzi, tādēļ nebūtu labi, ja viņam šos gadu nepieciešams, jo tie nereti ir pārpildīti ar dažādām profesionāļiem paredzētām programmām, kuras bērns tāpat uzreiz neizmantos.

Izvēloties datoru tikai internetam, noskatīties kādu filmu un nedaudz pastrādāt, var izvēlēties principā jebkuru procesoru. Tomēr vēlams izvēlēties vismaz Intel Core i3 – būs zināma jaudas rezerve. Datoram, kuru skolēns izmantos arī spēlēm vai foto un video apstrādei, vislabāk izvēlēties vismaz Intel Core i5.

Ikdienas darbos derēs arī jebkura videokarte, pat datu procesorā jau iebūvētā. Ja tomēr ļausiet bērnam arī spēlēt datorspēles vai arī viņš mācās foto apstrādi vai video montāžu, tad izvēlēties vismaz divu gigabaitu operatīvo atmiņu. Viss, kas ir dārgāks un lielāks – paredzēts lielākoties tikai datorspēlēm.

Mūsdienās operatīvās atmiņas iztikas minimums ir četri gigabaiti. Ņemot vērā, ka papildus 4GB operatīvās atmiņas maksās, ieteicams tomēr izvēlēties kopumā 8 GB RAM. Tas ir labs ieguldījums nākotnei un ietaupīs jums laiku un nervus, kad pēc gadiem nāksies reaģēt uz bērna protestiem, ka dators strādā pārāk lēni un “pārāk ilgi domā”.

Kas attiecas uz cietā diska izvēli, mūsdienās sistēmu uzstāda uz SSD diska, nevis klasiskā diskdziņa (HDD). Tomēr SSD ir dārgāki par tāda paša apjoma HDD un arī skolnieka datorā tādam nav jābūt obligāti, ja vien šis dators netiek izmantots arī datorspēlēm, foto un video apstrādei, jo SSD nodrošina daudz ātrāku satura ielādi. Standartā gan visi ražotāji un veikali datora komplektācijā piedāvā tradicionālo HDD ar 500 gigabaitu ietilpību.

Printeris ir noderīga lieta saimniecībā un arī mācībās. Un arī jums pašiem noderēs, tikai skolniekam vien. Printera gadījumā jāatceras, ka lāzera drukas iekārtas ir jūtami dārgākas, tomēr tām ir lētāki izejmateriāli. Tintes printeri ir lētāki iegādē, bet tinte izlietojas ātrāk un maksā dārgāk. Tātad, ja drukāt sanāks daudz (un skolniekiem parasti sanāk), tad labāk izvēlēties lāzera printeri.

Vai datoram nepieciešama webkamera? Nē, ja vien ģimenē nav ierasts ar vecmāmiņu sazināties ar Skype starpniecību. Bērna pirmajam datoram noteikti nav nepieciešama webkamera – kaut vai drošības nolūkos.

 

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits