Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

eksports un imports

 
Reitings 86
Reģ: 29.01.2009

varbūt kāda zin...

Sakarību starp eksportu un importu sauc par:

a)valūtas kursu

b)tirdzniecības bilanci

c)brīvo tirdzniecību

d)maksājumu bilanci

;-)

28.01.2011 17:26 |
 
Reitings 218
Reģ: 22.11.2010
Maksājumu bilance (the balance of payments) ir apkopota informācija par visu darījumu rezultātiem (preču un pakalpojumu, kapitāla plūsmām) starp valsts pastāvīgiem iedzīvotājiem (mājsaimniecībām, uzņēmumiem, valdību) un ārvalstīm.
Valsts visi darījumi ar ārvalstīm dalās divās grupās: kārtējās operācijās, kuras atspoguļo maksājumu bilances pirmā sadaļa – tekošais konts, un operācijās ar kapitāla kustību. Tas savukārt ir attēlots maksājumu bilances otrā sadaļā – kapitāla un finansu konts.
28.01.2011 17:52 |
 
Reitings 218
Reģ: 22.11.2010
Valūtas kurss ietekmē eksporta un importa cenu attiecības, uzņēmuma peļņu, kā arī konkurētspēju.

Nacionālās valūtas kursa pazemināšanās (devalvēšanās, devalvācija).

Ja nacionālās valūtas kurss pazeminās un tam pretī nedarbojas citi faktori, tad eksports kļūst izdevīgāks. Eksports kļūst izdevīgāks, jo ārzemēs preces var pārdot lētāk. Eksportētājs peļņu iegūs uz apjoma rēķina.

Ja uzņēmējs ir importētājs, tad imports kļūst dārgāks, sevišķi štruntīgi ir tad, ja valsts importē energoresursus, tāpēc, ka tas ir viens no ražošanas faktoriem.

Smagāki kļūst tie parādi, kas ir ārvalstu valūtā, bet vieglāki tie, kas ir nacionālajā valūtā. Tajā ražošanas segmentā, kuru ražo valsts iekšienē, tad tas var attīstīt vietējo ražošanu un attīstību.

Peļņas repatriācija ir neizdevīga kļūst neizdevīga, jo zūd vērtība, tā var palielināt nacionālajā valstī un, piem., vairāk eksportētāj preces palielinās eksports.

Nacionālās valūtas paaugstināšanās.

Ja nacionālās valūtas paaugstinās un tam pretī nedarbojas citi faktori, tad eksporta nozares kļūst mazāk konkurētspējīgas, eksports samazinās, tad nozaru darbība sašaurinās, ja sašaurinās eksporta nozaru ražošana, tad palielinās bezdarbs, ar eksportu saistītās nozares sašaurina savu ražošanu, var notikt nacionālās ražošanas nozares sašaurināšanās.

Tā kā peļņas repatriācija ir kļuvusi izdevīgāka, tad ārvalstu kapitāls var ieplūst valstī. Savukārt pastiprināti tiek izvesti procenti, dividendes, peļņu.

Ārējais parāds – ja ārvalstu valūtā, tad samazinās, ja nacionālajā valūtā, tad paliek vai nu grūtāk vai nu paliek kā bija.

28.01.2011 17:57 |
 
Reitings 218
Reģ: 22.11.2010
googles tante zina visu!! :D
28.01.2011 17:57 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits