Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Sociālā trauksme

 
Reitings 361
Reģ: 07.07.2020
Labvakar!
Jau diez gan ilgu laiku(kopš sevi atceros no pamatskolas laikiem) mokos ar sociālo trauksmi. Vismaz es tā domāju. Speciālists nav uzstādījis diagnozi.
Agrāk bija izteiktāk, tagad mazāk izteikti, bet tāpat nav labi. Pamatskolā un arī vidusskolā daļēji man bija bail ēst ar visiem ēdnīcā, tāpēc, ja vien bija iespēja es garajā staprbīdu gāju ārā, paņēmusi somā kaut ko uzkost un ēdu vai arī gāju ļoti agri uz ēdnīcu vai vēlāk neka citi, lai neteaucēri viena paēst. Man bija neērti ēst publikā. Tapat, kad nodarbojos ar sportu, tad agri rītā vai vēlu vakarā, lai nav sarkanai jāskrien caur pilsētu, jo šķita, ka uz mani rādīs ar pirkstu un smiesies. Zinu, ka skan stulbi, bet tā nu ir.
Tagad nav tik traki - ar ēšanu nav problēmu, bet tāpat es izjūtu bailes un stresu par ikdienišķām situācijām. Šodien pierakstījos pie ārsta, bet man vajadzēja pirms tam vel 10 min morāli noskaņoties. Tāpat šodine kādas 30 min patērēju bibliotēkā meklējot grāmatu, kuru uzrāda, ka ir bet plauktā atrast nevarēju un paņēmu ts vieta citu, kuru netaisos lasīt. Lieki celt, ka nepazīstamiem numuriem arī nekad neceļu. Nezinu, komunicēt ar cilvēkiem man ir tik grūti un katru reizi man ir stress un bailes. Ne tikai no cilvēkiem, bet arī no visa nezināmā.
Mwn ir apnicis ciest, jo jauntā daudz esmu palaidusi garsm un ssbojājusi savu nervu sistēmu pseidoprpblemu del.
Domāju, ka problēma ir bērnībā, vidē, kura uzaugu un tāpēc par tādu kļuvu.
Jautājums - varbūt kāds ir ko tādy piedzīvojusi, kā tikāt galā? Varbūt vērts izmģināt kādu terapiju? Vai varat ieteikt?
07.07.2021 21:49 |
 
Reitings 171
Reģ: 13.05.2020
Saprotu, kā jūties. Visam tam esmu izgājusi cauri. Nekad nespēju piezvanīt kādam, nevarēju pacelt svešiem telefona nr, nevarēju pat aiziet palūgt palīdzību veikalā vai pasūtīt sev ēdienu. Man bija arī ļoti grūti skolā, kad klases priekšā kaut kas jāstāsta, jāprezentē utt. Vari mēģināt apmeklēt terapiju, ja šķiet, ka tas var palīdzēt. Manā gadījumā palīdzēja vienkārši savu baiļu pārvarēšana. Sakārtoju savu domāšanu. Sapratu, ka visiem ir vienalga, ka katrs pats mēs dziļi sirdī esam egoisti, kuri domā un uztraucas tikai par sevi, savu dzīvi utt. Un, ka pat, ja notiek kaut kādas neērtas situācijas, visi par to ātri vien aizmirst. Šī trauksme ir liegusi man pamēģināt dzīvē daudzas lietas, kuras esmu vēlējusies, jo vienkārši bail. Mans pirmais solis bija spēja piezvanīt pasūtīt ēdienu no restorāna, lai cik tas smieklīgi nešķistu citiem. :D Sapratu, ka mana sociālā trauksme ļoti ietekmē attiecības, un kā jātiek sev pāri. Tagad bez problēmām zvanu picērijai un sūtu picu, un lepojos par sevi. :D Jo vairāk dzīvosi savās bailēs, jo lielākas tās kļūs un vilks tevi dziļāk un dziļāk. Sāc maziem solīšiem un kļūs labāk. :))
07.07.2021 23:33 |
 
Reitings 50
Reģ: 23.05.2016
Sveika! Man bija skolas laikā tāda problēma ,un joprojām kā pieaudzis cilvēks cenšos ar to tikt galā. Skolā bija bail izteikt savu viedokli, nejutos droša par sevi. Bija bail iet uz vietām ,kur ir daudz cilvēku ( obligātie skolas pasākumi ; sporta stundas ,kuras bieži bija kopā ar citām klasēm utt). Tolaik bija kompleksi ,jo man bija izskatā kas tāds ,kā citiem nebija. Un pirmajās klasēs tiku par to apsmieta. Tāpēc tās sajūtas gadu laikā ieauga manī un es tās pieņēmu par normu - būt klusai , bailīgai no cilvēkiem.
Šobrīd man ir pāri 25 un joprojām bieži ir tādas bailes un trauksmes sajūtas . Piemēram ,ja kaimiņi pasauc pasēdēt. Vai jārunā ar kādu svešu cilvēku darba intervijā , vai agrāk universitātē . Bet nu jau es saprotu ,ka tās bailes ir galvā par to ,ka kādam nepatikšu. Jo tas ir normāli ka kādam tu nepatīc. Un nav nepieciešams izpatikt. Katrs esam unikāli un ir cilvēki ,kuriem tu patiešām patīc tāda visā savā būtībā.
Tavā gadījumā , izskatās ,ka tu zini ,kur ir problēmas sakne - tavā bērnībā. Bērnībā bērni ir atkarīgi no vecākiem vai citiem cilvēkiem ,tu nedrīksti sevi vainot pie tā ,kas notika bērnībā ( ja notika kaut kas slikts ). Tev vajadzētu izanalizēt šo problēmas sakni un iekalt sev galvā, ka tā bija bērnība ,kurā tu biji atkarīga no citiem un līdz ar to arī no vides. Un to ,ka tev ir tiesības būt laimīgai . Tikai pie tā ir jāstrādā ar savām domām .
07.07.2021 23:55 |
 
Reitings 361
Reģ: 07.07.2020
Paldies, meitenes!
Jā man ir bail arī runāt universitātē, atceros, ka parasti dikti gatavojos un centos, bet runāju tikai, kad mani izsauca, jo savādāk nevaru.
Un tik daudz iespēju palaidu garām, jo man ir bail un katru reizi nosolos izkāpt jo komforta zonas, bet kā nevaru tā nevaru.
Būs jāpamēģina terapija.
08.07.2021 21:38 |
 
Reitings 315
Reģ: 14.08.2020
Rēķinies, ka arī terapija prasīs izkāpt no komforta zonas, bet ir vērtd pamēģināt.
Sāc ar mazām lietām, piemēram, pasūti ēdienu, tev nevajadzēs iet pasai pakaļ un gatavot, būsi pārvarējusi sevi. :)
Viss tiešām ir mūsu galvās un neviens nedomā par citiem tik daudz(un ja doma, tad cilvēkam nav dzīves)
08.07.2021 21:42 |
 
Patīk
Reitings 1743
Reģ: 24.05.2019
Man likās, ka tādi vienkārši ir milleniāļu paaudzes paradumi😄 vai arī gandrīz visi mani draugi ir sociāli trauksmaini. Mēs nekad nepasūtīsim picu no picērijas, uz kuru ir jāzvana 😄 kad piegādes servisi ieviesa bezkontakta piegādi, bija liela vilšanās, ka 90% kurjeru tomēr grib kontaktu 😄 darbā esam sociāli pieklājības robežās, bet ārpus darba ierokamies savās alās.
Tagad ir viela pārdomām, ka tomēr neesam normāli.
09.07.2021 08:42 |
 
Reitings 1316
Reģ: 19.07.2019
Es arī biju /nedaudz esmu arī tagad tāda pati. Skolas laikā bija traki, bet tagad esmu iemācījusies, ka visi esam cilvēki, katram gadās neveiksmes, kļūdas, tāpēc jāprot pārvarēt sevi, jo neviens nav ideāls. To visu pārvarēju, strādājot darbā, kur jākomunicē ar citiem cilvēkiem. Tagad bez problēmām zvanu gan ārstiem, gan uz dažādām citām iestādēm. Darbā saziņa ir neizbēgama, tāpēc ar laiku pierodi pie tā visa. Drastisks, bet labs veids.
Un cilvēkiem citi tik ļoti neinteresē, kā mēs parasti iedomājami es savā prātā. Man tas palīdz, jo, ja gadās kaut kas ne tā, atceros šo domu. Atbildi pati sev uz jautājumu, cik bieži tu pamani citu cilvēku neveiksmes, cik bieži nosodi, ja kādam kaut kas neizdodas? Nedomāju, ka tas ir bieži. Tas vairāk ir raksturīgs sākumskolai un pamatskolai. Piemēram, universitātē man ir gluži vienalga, kurš stostās, kaut ko nezina, nesaprot uzstāšanās laikā. Jau pēc 5 min esmu aizmirsusi to. Cilvēki lielākoties domā tikai par sevi. Saprotu, ka ir satraukums pirms uzstāšanās, bet mierini sevi ar domu, ka viss izdosies.
Un, ja nevēlies kontaktēties ar citiem pēc darba, neiet izklaidēties, nedari to tikai tāpēc, ka tā vajag.
09.07.2021 12:14 |
 
Reitings 1073
Reģ: 23.10.2019
Atmetot visus kaitīgos ieradumus trauksme pazuda. Tad kad izdomāju pabaudīt dzīvi trauksme atgriežas. Cigaretes, kafija, alkohols un citas atkarības(saldumi?) var veicināt trauksmi. Nevajag to uztvert kā psiholoģisku, bet gan ķīmisku ierobežojumu. Cilvēkam lielāko daļu jābūt atslābinātam un ne par ko nav jāuztraucas, tad arī traulsme nebūs. Miegs, meditācija, veselīgs svars, svaigs gaiss, veselīga pārtika 80% dārzeņu/zaļumu.
09.07.2021 14:23 |
 
Reitings 1073
Reģ: 23.10.2019
Motherofdragons @ 09.07.2021 08:42
Man likās, ka tādi vienkārši ir milleniāļu paaudzes paradumi? vai arī gandrīz visi mani draugi ir sociāli trauksmaini. Mēs nekad nepasūtīsim picu no picērijas, uz kuru ir jāzvana ? kad piegādes servisi ieviesa bezkontakta piegādi, bija liela vilšanās, ka 90% kurjeru tomēr grib kontaktu ? darbā esam sociāli pieklājības robežās, bet ārpus darba ierokamies savās alās.
Tagad ir viela pārdomām, ka tomēr neesam normāli.

Protams, ka ir problēmas ar komunikāciju, ja visu savu laiku pavadi komunicējot ar xbox, netflix, pornogrāfiju un telefonu. Nekāda raķešu zinātne.
09.07.2021 14:56 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits