Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

darbs advokātu birojā - pieredzes?

 
Reitings 2
Reģ: 12.05.2021
Sveikas, dāmas!
Palasīju nedaudz vecās diskusijas, šķita, ka te zinošas meitenes, ieteiks kaut ko, pastāstīs un reģistrējos.
Studēju tiesību zinātni, beidzamais bakalauru gads. Ir ienācis darba piedāvājums(vēl gan nav 100%zināms vai paņems) no paziņas pastrādāt praksē advokātu birojā. Viņi meklē darbiniekus, es esmu gandrīz ar bakalauru kabatā. Teica, ka negarantē darbu, bet var ieminēties, ka es tāda esmu, atnākšu uz pārrunām un varbūt paņems(savulaik pats tā dabūja darbu, students būdams)
Un es galīgi nezinu ko darīt. It kā jā, ir iespēja, ir jāķer.... bet man ir bail. Kaunējos uzdot viņam jautājumus, jautāšu te - cik liela nozīme būs angļu valodai? Es saprotu angliski, runāt runāju teiksim tā sūdīgi, mācos angļu valodu paralēli, bet nu nav mans tas ķēriens.... bail, ka aiziešu strādāt un izblamēšos.
Vispār ko tādiem studentiem liek darīt advokātu birojos? Printēt papīrus? Apzīmogot dokumentus vai ko?
Apzinos, ka šī ir mana iespēja, bet dikti bail.
ceru uz atsaucību
12.05.2021 16:00 |
 
Reitings 2
Reģ: 12.05.2021
P.S saprotu, ka šķiet muļķīgi baidīties no darba un mēģināt, bet man ir bail, ka šo paziņu apkaunošu, atnākusi šāda tāda nejēga :D bail, ka kaut ko nepareizi tur izdarīšu, vajadzēs labu angļu valodu, bet nevelku...
Ah, viela pārdomām. Bail arī palikt ar garu degunu, ja šo atraidīšu..
12.05.2021 16:03 |
 
Reitings 4759
Reģ: 22.10.2020
Juristam angļu valoda ir jāzin ļoti augstā līmenī. Ne tikai jāprot sarunāties "My name is Dārta. I live in Riga.", bet juristam ir jāprot biznesa angļu valoda. Arī krievu valodai ir jābūt augstā līmenī. Ja šīs abas valodas neproti, nevari brīvi sarunāties/rakstīt, tad šis amats nav tev domāts.
Prakses laikā parasti tiek doti tādi darbi kā: tulkošana (angļu-krievu-latviešu), dokumentu kārtošanas, kopēšanas, var būt kā izsūtāmais "zēns" - atnes to, aiznes šito, padzenāt pa instancēm ar dokumentiem. Var arī dot uzdevumus līgumu sastādīšanā, angļu, latviešu, krievu valodās. Datu ievadīšana datubāzēs, utt.
Bet, ja angļu valoda tiešām tev nav labā līmenī, tad nu nezinu, grūti būs. Jo biznesa angļu valoda ir jāprot juristam, bez tās nu nekur tālu netiksi.
12.05.2021 16:45 |
 
Reitings 55
Reģ: 13.02.2021
Manuprāt, autore vienkārši ir NEPĀRLIECINĀTA. Viņai šķiet, ka nepratīs, nezinās utml, bet tas ir NORMĀLI. Es gan nestudēju juristos, bet vienmēr saka, ka praksē ir savādāk nekā teorijā universitātē. Vienmēr jaunos darbiniekus jāapmāca, tāpēc nevajag bīties, ka nepratīsi kaut ko. Ar kaut ko ir jāsāk. :)
Par angļu valodu nepratīšu vērtēt - ar viduvēju angļu valodu arī var iztikt :), nezinu, cik švaka tev... un nezinu vai praksē vajag angļu valodu, nav saistības man ar šo sfēru
Bet nu es teiktu RISKĒ! Pati raksi, ka varbūt nepaņems, varbūt paņems... ja tā angļu valoda būs tik svarīga, visdrīzāk jau pārrunās tev to pāŗbaudīs. Pāris min kauna un viss. A varbūt paņems un būs labs atspēriena punkts.
Bez tam.. tev pēdējais bakalaura gads, iesi uz maģistriem? Tur vai tad nav obligāta prakse? Iesi tad praksē un iespējams neapmaksātā.
12.05.2021 17:10 |
 
Reitings 2037
Reģ: 21.02.2015
Pirmkārt, Tu neesi minējusi, cik liels ZAB. Ja kāds mazais (ne Sorainen vai Cobalt, piemēram), tad angļu valoda diez vai Tev būs diži nepieciešama. Un pat, ja kāds no manis iepriekš minētajiem lielajiem ZAB, tad arī nekas traks - Tu pilnīgi noteikti nerunāsi ar klientiem un nerakstīsi e-pastus vai dokumentu draftus. Ko liek darīt - aiznest dokumentus, kārtot dokumentus, veikt kāda jautājuma izpēti, apkopot tiesu praksi par kādu jautājumu, arī Tevis pieminētais par apzīmogošanu, gan jau caursiet dokumentus, kopēt utt. Vai gatavot tipveida dokumentus. Var būt jebkas. Noteikti baidīties nevajag, ja gribi darbiņu, noteikti piesakies!
12.05.2021 17:12 |
 
Reitings 324
Reģ: 25.01.2021
Pēdējais bakalaura gads un neesi strādājusi nozarē? Traki, pieredze darbā ir vērtējama pat augstākā līmenī nekā uni zināšanas.
12.05.2021 17:17 |
 
Reitings 42
Reģ: 09.06.2020
Pirmkārt, man no tevis rakstītā rodas iespaids, ka galvenā problēma slēpjas tieši bailēs, bet – nepamēģināsi, neuzzināsi. Tas ir darbs nozarē, kuru esi izvēlējusies studēt un ar kuru visdrīzāk plāno saistīt savu dzīvi pārredzamā nākotnē, tāpēc bailēm šajā gadījumā nav vietas.
Otrkārt, par valodu. Svešvalodas jurista palīgam, kas bez pieredzes uzsāk darbu ZABā, ir ļoti svarīgas. Mutvārdos angļu valodā juristiem Latvijā gan bieži nesanāk runāt, bet, protams, ir izņēmumi. Arī krievu valodu būtu labi zināt, tomēr sliktas šīs valodas zināšanas nav šķērslis sekmīgi strādāt – zinu juristus, kas pārzina tikai angļu valodu, bet ir atzīti jomas eksperti. Labā ziņa ir tāda, ka jebkuru valodu var iemācīties, kā arī esošās prasmes – izkopt.
Vēl viens aspekts – latviešu valodas zināšanas. 12. klasi esam absolvējuši visi (kas studē jurisprudenci), tomēr ar pareizrakstību ir visai briesmīgi. Šīs prasmes tavi topošie kolēģi tevī vērtēs visupirms.
Es aizgāju strādāt uz ZAB, kad JF biju mācījusies pāris mēnešu. Tici man – neko vairāk par tiesību vēsturi un teoriju es nezināju. Tu tomēr esi jau bakalaura finišā, tāpēc kaut kādas teorētiskas zināšanas tev jau ir, tagad tās jānostiprina un jāaprobē praksē. Neklausies tos, kas saka "šausmas, 3. kurss un vēl bez pieredzes" – to visu var atgūt, bet tad nedrīkst baidīties, jo kļūdu būs daudz. Sevišķi sākumā.
Vispārīgi par pamata pienākumiem: te jau daudz ko minēja, bet noteikti tulkot dokumentus, rakstīt pilnvaru tekstus, gatavot pielikumu sarakstus pieteikumiem, iesniegumiem, iet pie notāra, gatavot stenogrammas vai izvilkumus no sēdēm (piemēram, ja ir Saeimas audiosēde par kādu likumprojektu un bijis kāds vērtīgs arguments, atsaucē dokumentā gribēs norādīt, kur audioierakstā tas ir dzirdams). Bailēm šai darbā nav vietas, jo bieži ir jāzvana arī iestādēm, bankām u.c.
Kopumā – izdošanos!
12.05.2021 17:36 |
 
Reitings 361
Reģ: 07.07.2020
Es arī par to, ka ej. :) Ja netiksi galā un ja gadījumā ļoti daudz būs angļu valodas, neviens ar varu netur - aiziesi prom.
Man nav tādas iesējas ZAB strādāt, es tēmēju uz tiesas s. sekretāri.. tev ir iespēja, stulbi būtu pazaudēt, tāpēc, ka neesi pārliecināta par sevi.
Un par anglu valodu... neesmu dzirdējusi, ka baigi būttu kaut kas praktikantēm vai palīgam jāraksta angliski vai lielie teksti jāraksta.
Bus jānēsā dokumenti, jāievada dati, uz iestādēm jāiet utml
12.05.2021 17:37 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits