Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Darbiņš sākumskolā

 
Reitings 3
Reģ: 29.08.2020
Labdien, meitenes! Vai kāda strādā ar sākumskolas bērniņiem un var pastāstīt nedaudz par studiju dzīvi, par to kā tas viss palīdzējis strādāt skolā! Cik daudz no tā visa tik tiešām noderēja un cik nācās apgūt pašām strādājot?
Vai patīk savs darbs un vai tiešām ir tā kā saka daudzas - mūc kamēr vari!! Tiešām tie mazie ir tik šausmīgi, tiešām ir tik milzīgs darbs, kas jāņem arī uz mājām?
Kā ir ar algām ? Tā ir taisnība, ka nevar savākt pat minimālo algu?
21.12.2020 20:37 |
 
Reitings 327
Reģ: 21.03.2020
Sveika!
Teikšu godīgi, ka studijas palīdzēja ļoti minimāli (tik cik psiholoģijas kursi, klasvadība un bērnu attīstības kursi). Augstskolā tevi neviens nesagatavo tam, ka klasē būs 30 bērni! Visi pasniedzēji tik stāsta kā vajadzētu, kādas metodes izmantot, tik žēl, ka tās metodes strādā tikai kad klasē ir līdz 10 skolēniem un pat tad varbūt nē. Vēl no augstskolas kaut cik noderēja pasniedzēju veidotās aktivitātes un idejas stundām (sākot strādāt, daudz izmantoju tās, pēc tam sapratu, ka pati varu domāt savas aktivitātes un izvērtēt kas darbojas/nedarbojas)
Aizejot strādāt uz skolu, man tiešām bija šoks (lielākoties jau par to kā augstskolas maldina studentus par darbu skolā), taču tā kā man tad bija 19 (studēju šķiet 2.kursā) un visas eklases, atskaites likās ļoti vienkārši, man nebija problēma darīt to ko liek. Esmu ļoti apķērīga un manas darba vietas vadība (un arī kolēģi) bija ļoti pretimnākoša un vienmēr varēju lūgt palīdzību vai padomu.
Ja runājam par darbu kas jādara, tad tu noteikti ar 1 slodzi dari 1,5 slodzi vai pat vairāk, jo darbi ir jāņem uz mājām, stundām jāgatavojas ir. Viss atkarīgs no tā cik ātri tu labo darbus, cik laiks tev tiek paņemts gatavojoties, kopējot nākamajām stundām DL utt. Protams, ja tev katru dienu ir jānovada tikai 3 māc.st. (nedēļā 15 māc.st. - ~0,5 slodze) tad jau laiks gatavošanai aizies daudzreiz mazāk, tāpat arī pārbaudes darbu labošanai, taču ja tev ir katru dienu stundas 8-15 tad ir kā ir.
Neviens tev nemaksā par to, ja tu gatavojies 3h vienai māc.st.,jo apmaksāta gatavošanās ir tikai piemēram 40min. (atkarīgs no tavas slodzes). Tas pats ar PD labošanu. Katrai klasei (atkarībā no skolēnu sk.) ir noteikts apmaksātais laiks labošanai. Ja tu neiekļaujies 1h laikā izlabot 26 skolēnu darbus tad tev neviens par papildus 1h nemaksās. No pieredzes sakot, 26 skolēnu darbus laboju aptuveni 2h. Viss protams atkarīgs no uzdevumu struktūras (ja ir jāraksta sacerējums tad tie ir jālabo ilgi). Nezinu kur tu esi dzirdējusi, ka nevar saņemt minimālo.. Tā noteikti nav, bet alga nav liela salīdzinājumā ar to darbu kas tiek ieguldīts.
Lielākais struggle strādājot skolā ir vecāki. Viņi (ne visi protams) uzskata, ka situācijā, kad viņu bērns ir nopelnījis 2, pirmā jāvaino būs skolotāja, pēc tam kl.audz. un pēc tam vēl vadība, ka vecāki netika informēti par nesekmīgo vērtējumu. Štrunts par to, ka vecākiem ir pienākums sekot līdzi atzīmēm.. Bieži ir arī vecāki, kuri tevi labprāt (ar savu inženiera izglītību) pamācīs kā labāk ar konkrēto klasi jāstrādā (īpaši skolotāju, kurš tikko sācis strādāt). Mūsdienu bērni kā jau bērni - 50x jāatkārto katram individuāli uzdevuma nosacījumi, jāatgādina, ka ir jālasa uzmanīgi jautājumi pirms raksti atbildes utt. Daži bērni ir ļoti nekaunīgi, atļaujas daudzreiz vairāk kā mēs, kad gājām skolā, bet tur jau skaidrs, ka vecāki tā mājās runā bērnu klātbūtnē par skolotājiem, viņu darbu un bieži var dzirdēt vecāku vārdus no bērnu mutēm.
22.12.2020 10:12 |
 
Patīk
Reitings 677
Reģ: 11.04.2019
Sveika!
Reiz mani visi mēģināja atrunāt studēt pedagoģiju, taču vēlējos piepildīt savu ilgi loloto sapni. Smagi atdūros reālajā dzīvē...
Ja jūti, ka tas tiešām ir Tavs, ej uz savu mērķi! Apbrīnoju ikvienu sievieti, jaunieti, kura spēj pastāvēt par sevi, nostāties klases priekšā un sniegt zināšanas jaunajai paaudzei.
Lai gan mana ikdiena līdz šim tiešā mērā lielākoties nav bijusi saistīta ar sākumskolu, tik un tā varu palīdzēt rast atbildes uz Tev interesējošiem jautājumiem. Ja interesē kas konkrēts, droši raksti privāti!
22.12.2020 10:16 |
 
Patīk
Reitings 1744
Reģ: 24.05.2019
Mani māc ziņkārība - kas motivē jauniešus izvēlēties šo profesiju, apzinoties, kāda ir izglītības sistēma, slodze, atbildība un alga?
22.12.2020 10:27 |
 
Patīk
Reitings 677
Reģ: 11.04.2019
Doublechoco @ 22.12.2020 10:27
Mani māc ziņkārība - kas motivē jauniešus izvēlēties šo profesiju, apzinoties, kāda ir izglītības sistēma, slodze, atbildība un alga?

Man vispār šis ir ļoti sāpīgs temats, varbūt arī vienkārši nepaveicās ar skolu.
Es savulaik sekoju savām sajūtām, neklausījos līdzcilvēkos, kuri to absolūti neieteica, domāju, ka ar mani tā nebūs, veltīšu visu sevi darbam un tā tālāk. 18 gados vēl nebiju saskārusies ar skarbo realitāti, dzīvoju pa mākoņiem. Uzskatu, kamēr esmu jauna, šis bija īstais brīdis un labākais lēmums, lai aizietu no skolas un sāktu apgūt ko citu. Vēl joprojām jūtu, ka skolotājs - tas ir kaut kas mans, taču ceru, ka emociju vadīta pēc gadiem atkal nepieņemšu kādu piedāvājumu atgriezties skolā.
22.12.2020 10:37 |
 
Reitings 3
Reģ: 29.08.2020
Man LIEKAS, ka man patiktu darbs ar bērniem, jo patīk tas, kā pieaudzis cilvēks, var pilnībā palīdzēt bērnam iegūt citu skatījumu par sevi, par citiem, par dzīvi. Tas kā viņi augtu, attīstītos.
Biedē tikai atalgojums un vecāku skatījums uz skolotāju bezpieredzes.
22.12.2020 10:42 |
 
Patīk
Reitings 1744
Reģ: 24.05.2019
Zibsni, kā tev šis variants - apgūt profesiju, ar kuru var uzturēt bērnus, un sadzemdēt savus, ar kādiem 3-4 varētu pamatīgi izpausties.
22.12.2020 10:50 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits