Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Bērna audzināšana

 
Reitings 115
Reģ: 01.03.2019
Sveiki!
Situācija ir tā samilzusi, ka neredzam iespēju kā, lai visu padara uz labo pusi un tas sāk ietekmēt drastiski arī manu psihi. Tāpēc, ceru, ka šeit esošās māmiņas, skolotājas, psihologi spēs palīdzēt un ieteikt ieteikumus.
Runa ir par manu brāli, viņam ir 11. gadi un iet 4. klasē. Sakarā ar visu Covid’a situāciju valstī ir krasi pasliktinājusies situācija ģimenē. Arī pirms tam bija nesaskaņas un problēmas ar audzināšanu, taču tad bija kā norma doties uz skolu, kur bērns neizjuta visatļautību un kaut cik spēja uzturēt mācību procesu. Tagad esot mājās brīvākā vidē, cieņas un atbildības nav nekādas. Lai saprastu kā esam līdz tam nonākuši izklāstīšu par vecākiem un bērnu.
Tēvs nepiedalās bērna audzināšanā un ir mīļākais vecāks, pērk bērnam visādus sīkumus veikalā, izdabā iegribām par nākotnes plāniem, solot kvadraciklus, riteņus u.tml. Ne reizi nav iegājis e-klasē, lai paskatītos, vai/kas ir uzdots un vai bērns vispār mācās un ir izpildījis mājasdarbus. Uzskata, ka viņa pienākums nav skolot un mācīt bērnu, jo tam esot paredzēta skola. Neatbalsta bērnu saistībā ar ārpus skolas aktivitātēm, nepavada uz mēģinājumiem, neiet uz koncertiem un sacensībām, sakot, ko viņš tur darīšot, būšot jārunā ar citiem vecākiem. Ļoti pesimistisks un kritisks cilvēks, viss ir slikti un katru dienu par kaut ko sūdzās. Nevēlas piedalīties ģimenes ekskursijās, aktivitātēs, kur nu vēl kaut ko izplānot, uz to var necerēt. Brīvajās dienās brauc uz veikalu pēc aliņa vai blašķītes un stundām ilgi braukā ar riteni, ja ir slikts laiks un atzīmēt jau ir ko gandrīz katru dienu, dzer aliņus mājās vai viskiju līdz bieži vien ir mēms. Bērna klātbūtnē apsaukā mammu un izrāda savu pesismismu, pohujismu, pārākumu.
Mammai, gadu garumā ejot šim cauri, ir nervu sabrukums, dzer stipras nervu zāles, ir veģitatīvā distonija un vizuāli krasi novecojusi. Skolo bērnu un plāno ģimenes ikdienas aktivitātes viena, kā jau noprotat. Ne Covid’a laikā strādāja maiņu grafiku līdz 22.00, tas nozīmē, ka atnākot pēc darba sāk mācības ar bērnu, pārbauda, kas uzdots, vai ir izpildīts. Ātri mēdz aizsvilties un saasināti uztver lietas, uztverot tās negatīvi, lai gan tā nav, ir emocionāli nestabila. Pacieš noniecinājumu gan no bērna, gan civilvīra. Katru dienu man zvana un raud un runā muļķības par to kā mēs tikšot galā ar bērnu, kad viņas nebūs.
Bērns neizjūt nekādu atbildību pret mācībām vai kādiem citiem uzdotiem mājas darbiem. Ātri aizsvilstas, nav koncetrēšanās spēju, izrunājās, sūta visu trīs mājas tālāk, fiziski iespaido mammu, grūsta, nāk virsū ar kokiem, krēsliem, ir sācis raudāt, kad es viņu mierinu. Draud ar izrēķināšanos. Neklausās vai nesaprot, ko viņam skaidro vai māca, nedēļu mācīju perimetra un laukuma aprēķinu un nekā, nesaprot, kas ir darbības vārds. Lai vai cik skaidro, ka jālasa uzdevumu noteikumi, nedara to, raksta pilnīgas muļķības, dzejo, nespēj norakstīt 4 ciparus no grāmatas, divus noraksta pareizi un otrus divus izdomā!! E-klasē pildot uzdevumus, izmanto mammas lēnumu, ātri saspaida un tos iesniedz, kuriem respektīvi nevar uzspiest back un izlabot. Ir nesekmīgs atsevišķās mācībās un knapi tika pārcelts uz 4. klasi. Ļoti ietekmējas no tēva pohujisma un mammas pazemošanas, negrib apmeklēt pulciņus, noniecina mammu par finansēm.
Man ir liela gadu atsķirība ar brāli, dzīvojam atsevišķi un dažādās pilsētās. Palīdzu cik varu ar video zvaniem un caur whatsappu. Pret mani ir lielāka cieņa kā pret mammu, bet, ja padzīvoju ilgāk pie viņiem pret mani arī sāk nesmuki izturēties un neklausa, plus mammas civilvīrs sāk sekot manām ikdienas darbībām un sāk skalot smadzenes, ka pārāk daudz dzeru tēju, tīru zobus, bieži mainu zeķes u.tml.
Paldies!
24.04.2020 16:58 |
 
Reitings 321
Reģ: 04.03.2020
Drīzāk mammai vajadzētu tikt prom no tāda vīra, jo ar tādu attieksmi, viņa ātri, piedod, var sevi iedzīt kapā..
Un dēlu ieteiktu aizsūtīt pie stingriem radiniekiem, vai vasarā uz nometni pāraudzināšanas.
Vēl var pamēģināt piedraudēt ar bērnu namu, jo ja viņš nemācīsies, nerespektēs nevienu un tā.
24.04.2020 17:44 |
 
Reitings 407
Reģ: 29.01.2009
Ieteiktu ielikt šo postu FB - atsaucīgo māmiņu forums. Tur parasti forši padomi no sievietēm. Te nav tik daudz cilvēku.
24.04.2020 17:46 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Wow tā tik ir situācija...
Tava mamma dzīvo kopā ar vīrieti? Ja jā tad jāšķiras, bērnu līdzi, lai neredz sliktu piemēru. Domāju ja nebūs sliktā piemēra tad būs vieglāk vest brāli uz pareizā ceļa. Tavai mammai es domāju būs vieglāk dzīvot vienai bez tā vīrieša , jo nebūs jātiek galā ar diviem bērniem bet ar vienu kurš patiesi ir bērns nevis kaut kāds lops, kā tas vecis.
Ja problēmas ir finansēs, tad jāsāk domāt kā uzlabot sitāciju. Kursi lai dabūtu labāku darbu, varbūt bērni var palīdzēt, alimenti utt.?
24.04.2020 17:51 |
 
Reitings 1892
Reģ: 17.09.2019
Es domāju ka ir jāsāk ar vides maiņu un cilvēka kurš slikti ietekmē izslēgšanu no dzīves.
24.04.2020 17:55 |
 
Reitings 115
Reģ: 01.03.2019
Susanne @ 24.04.2020 17:46
Ieteiktu ielikt šo postu FB - atsaucīgo māmiņu forums. Tur parasti forši padomi no sievietēm. Te nav tik daudz cilvēku.
paldies par ieteikumu, padomāšu, FB vienīgi nav anonīms.
Varētu padomāt par pāraudzināšanas nometni, taču šovasar laikam nekas tāds netiks realizēts Covid’a dēļ.
Vispār jau liekas, ka vairs nav nekas glābjams.. liekas bērnam tas ir tā ieaudzis smadzenēs, ka viss šis ir norma. Varētu iet pie psihologa, atsevišķi un kopā, bet nu reāli nevaram to atļauties.
Kiskismau @ 24.04.2020 17:51
Wow tā tik ir situācija...
Tava mamma dzīvo kopā ar vīrieti? Ja jā tad jāšķiras, bērnu līdzi, lai neredz sliktu piemēru. Domāju ja nebūs sliktā piemēra tad būs vieglāk vest brāli uz pareizā ceļa. Tavai mammai es domāju būs vieglāk dzīvot vienai bez tā vīrieša , jo nebūs jātiek galā ar diviem bērniem bet ar vienu kurš patiesi ir bērns nevis kaut kāds lops, kā tas vecis.
Ja problēmas ir finansēs, tad jāsāk domāt kā uzlabot sitāciju. Kursi lai dabūtu labāku darbu, varbūt bērni var palīdzēt, alimenti utt.?

Finanses pie tādas rīcības (domāju šķiršanās) arī ir ietekmējošais faktors, plus vēl tas, ka īpašums, kurā dzīvo ir uz abu vārdiem. Saprotu, ka mamma negrib iet tam cauri, jo visticamāk būtu jāpārdod dzīvoklis, jo tēvs savu pusi nepārrakstītu dēlam.
24.04.2020 18:31 |
 
Reitings 580
Reģ: 03.07.2019
Patēvu neizmainīsi. Viņš ir savā komforta zonā un, kaut arī čīkst par dzīvi, realitātē neko negrib mainīt. Mammai iesaki vairāk sākt domāt par sevi, pārstāt sevi šaustīt un uzskatīt, ka viņa pie visa ir vainīga. Iesaki atcerēties, ka viņa ir sieviete, personība, ne tikai mamma un sieva, kuras dzīve sastāv no problēmām, 4. klases mācību vielas un trauku kalna. Lai pievēršas saviem hobijiem, biežāk palutina sevi. Nav ko dancot apkārt lielajam un mazajam vīrelim. Pietiekami liels un ir tavs brālis, lai ar viņu turpinātu auklēties.
Patēvs izklausās tipiska latviešu pusmūža vīrieša - neveiksminieka, kuram vienmēr vainīgi visi citi, tostarp netaisnīgā dzīve. Problēmas netīk risināt, labāk noskalos ar aliņu un pačilos citā realitātē. Bērnam pērk visādas mantas, lai sev iestāstītu - redz, kāds labs tēvs esmu. Zēns skatās uz viņu un neredz kā piemēru, tā vietā uzsūc viņa pofigismu. Kāpēc darīt, ja var nedarīt, kāpēc censties, ja var necensties? Un mamma ir mamma, tā ir pašsaprotama sieviete, kuru kā tēvs rāda, var arī necienīt. Bērns iekšēji niknojas, ka tēvs neciena mammu, kā arī niknojas uz mammu, jo viņa ļauj sev kāpt uz galvas un ārēji šķiet tik vāja. Niknojas, tāpēc izrāda savu agresiju, izturoties kā sīks huligāns.
Man ir nepopulārs viedoklis, bet es neuzskatu, ka vecāku pienākums būtu kopā ar bērnu mācīties, sēdēt kopā ar viņu pie grāmatām. Ja bērns negrib mācīties, neuztver skolas vielu, un viņu tas nesatrauc, nav ne intereses, ne pienākuma apziņas, nav ko mocīt to bērnu. Lai ir klases muļķītis, nav jau pasaules gals. Varbūt ar laiku pats sapratīs, ka ir forši tādam nebūt. Visiem bērniem nav jābūt zubriem vai teicamniekiem. Atsāksies skola un skolotāji, skolas vide liks saņemties vismaz lai kaut ko pa ausu galam dzirdētu un uztvertu. Gan jau skolu pabeigs un par kaut ko kļūs. Raksti, ka tēvs neiet uz viņa mēģinājumiem, koncertiem un sacensībām. Tātad zēnam ir interese par ārpusskolas pulciņiem, mūziku, sportu, kas ir super. Varbūt biežāk viņu paslavēt vajag, kad ir pamats. Un mazāk viņu ievērot, kad tāda pamata nav.
24.04.2020 18:51 |
 
Reitings 321
Reģ: 04.03.2020
Vēl lai mamma paņem atvaļinājumu uz nedēļu, un pie Tevis padzīvo, ja tas ir iespējams.
Un tad redzēs, ka abiem vīriešiem viņu vajadzēs un lūgsies, lai brauc ātrāk atpakaļ.
24.04.2020 19:29 |
 
Reitings 1844
Reģ: 02.03.2020
Ketijai +++
Vispār smaga artilērija, grūti pieaugušam cilvēkam iestāstīt kaut ko, ja viņi dzīvodami dzīvojuši ir ar šādu dzīvestilu. Izklausās, ka esi vienīgā saprātīgā būtne, kas vēlas mainīt situāciju , pieļauju, ka māte arī rīkotos, bet darbs līdz vēlam vakaram var aizmiglot reālo skatu mājās.
Bērns, patiesībā, nav mazais bērns, viņi visu redz un saprot, varbūt, jāsāk ar to, ka Tev ar brāli jāapsēžās kopā un jāparunā,kā, piemēram,viņš jūtāas utt., protams, ja jums nav trusting issues. Ja vajag, esi arī otrā mamma, nesēdi rokas klēpī salikusi.
24.04.2020 22:17 |
 
Reitings 289
Reģ: 19.07.2017
FB atsaucīgo māmiņu forumā var uzrakstīt savu jautājumu grupas moderatorei, un viņa ieliks no sava profila jautājumu ar piebildi "anonīms jautājums"
24.04.2020 22:34 |
 
Patīk
Reitings 3319
Reģ: 10.08.2019
Šis ir traki. Spriežot pēc tā, ka saki, ka ar brāli ir liela gadu atšķirība, tad spriežu,ka arī mamma un viņās civilvīrs jau ir gados cilvēki un ja cilvēks ir pieradis vienā vidē dzīvot,vidē, kas viņū slikti ietekmē, bet viņs turpina tur dzīvot, tad tu tagad neko daudz tur nemainīsi. Cilvēkiem vinekārši ir ērti un viss, tas nekas, ka slikti, bet ērti. Ja būtu tik kritiski slikti, tad jebkurš jau sen rastu risinājumus, kā jau te rakstīja - jāšķiras un spriežot pēc visa tava rakstītā tad jāšķiras bija jau sen.
25.04.2020 00:17 |
 
10 gadi
Reitings 904
Reģ: 09.11.2009
Ļoti žēl ko tādu lasīt. Varbūt vari paņemt mammu padzīvot pie sevis? Vai jūs ar mammu un brāli trijatā nevarat kur padzīvot? Ja nekontaktesies ar tēvu, iespējams būs vieglāk. Vienam brālim spert zemi gaisā nebūs drosme.
Ja ne tā, tad kas attiecas uz brāli, vienīgais prātā nāk spēcīga pāraudzināšana. Kādā iestādē? Vai laba iebiedēšana. Viņš vēl mazs, tas varētu strādāt. Ja šādi aiziet līdz pusaudžu gadiem, tas būs vājprāts...
25.04.2020 00:56 |
 
Reitings 292
Reģ: 26.01.2020
Ja puikam ir tik smagas problēmas ar mācībām kā raksti, iespējams ir vērts arī aizdoties pie ārstiem, lai noskaidrotu, vai nav kādi citi kognitīvie traucējumi... Tur diemžēl neizklausās tikai pēc paviršības un spīta. Es ceru, ka neuztversi šo kā pārmetumu - šīs lietas ir loti reālas un īpašiem bērniem vienkārši nepieciešamas citas mācību metodes.
25.04.2020 08:44 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits