Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Nakotne.

 
Reitings 2
Reģ: 26.10.2018
Hei,meitenes.Laicīgi jau saku domāt ko darīt nakotnē-pēc 9klases..Uzskatu ka bezjēdzīgi iet ir 3gadus vidusskolā nekā vienu gadu vairāk un mācities profesiju kādu.Tad nu jautājums tāds:Ko jūs izvēlējāties?Kādas profesijas jūs izvēlējaties apgūt?Atsauksmes par tehnikumiem?
26.10.2018 23:08 |
 
Reitings 58
Reģ: 13.05.2017
Čau! Apdomā kārtīgi vai vēlies iet tehnikumā. Pamata priekšmeti tādi kā matemātika, ķīmija un fizika ir ļoti zemā līmenī. Izvēloties mācīties tehnikumā, ja izdomāsi pēkšņi kļūt par ārstu, vai jebko, kas saistās ar eksaktajām zinātnēm, tu vienkārši aizvērsi sevi durvis. Tehnikumā vienīgi ir vērts mācīties, ja esi droša, ka negribi mācīties universitātē, bet tādas profesijas kā pavārs, frizieris. Ar lielu daļu programmu, ko piedāvā tehniku, vien nepietiks, būs jāmācās tālāk, ja gribēsi veidot karjeru.
26.10.2018 23:17 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012


Es par to pašu, ko zuu12345. Lūk, šī gada centralizēto eksāmenu rezultāti pa skolu tipiem. Ar tādiem nebūsi nekāda pretendente uz budžeta vietām (izņemot programmas, kur tās vietas pakaļ met).
26.10.2018 23:20 |
 
Nepatīk
Reitings 274
Reģ: 11.09.2018
Sveika! Iesaku iet mācīties uz vidusskolu. Nevis tāpēc,kā meitenes augstāk minēja,ka zemāks līmenis, kaut ir arī prof.skolas kurās ļoti stingri pieiet pie visiem priekšmetiem, bet tāpēc ka vēl savos jaunajos gados nezini īsti kas vēlies būt! ;-) Būs laiks saprast kas tieši tevi interesē un vēlies būt! +Prof.skolās nav uz pusi vieglāk mācīties, vēl pat grūtāk. Saku no pieredzes. Veiksmi izvēlēties pareizo ceļu! (l)
27.10.2018 04:31 |
 
Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Es gāju vidusskolā, bet ar tagadējo prātu noteikti izvēlētos tehnikumu, pēc tā tāpat var iet uz augstskolu, ja augstskolā kas nesanāk, tad vismaz ir profesija.
27.10.2018 10:19 |
 
Reitings 1469
Reģ: 01.02.2014
Labs pavaars vai izcila friziere nopelniis vairaak nekaa papiiru paarcilaataajinjsh, kursh pabeidzis kaut kaadas sociaalaas ziniibas vai psiiiiihologus :-D Tas pats arii, ja kaut kaada iemesla peec izdomaa doties uz aarzemeem, tachu nav ne arhitekts, ne kjirurgs, nedz IT guru, pavaars uzreiz atradiis darbu savaa profesijaa, savukaart papiiru paarcilaataajinjsh lasiis seenes vai operees slotu, kameer atradiis ko labaaku. Tas taa, piemeeram. Bet jaabuut paarlieciibai par profesiju un talantam izveeleetajaa profesijaa :-D un jaamaacaas, nevis jaaloderee apkaart, paljaujoties uz to, ka skolotaaji pieveers acis, pavilks atziimes uz augshu, centralizeetajos iebakstiis ar pirkstu :-D Nu bet jaabuut skaidrai viizijai, ja maaciisies par pavaaru vai veterinaaru un tad izdomaasi, ka veelies studeet augstaako matemaatiku, tas taa iisti var nesanaakt :-D Plus tehnikumu izveelies normaalu nevis kaut kaadu iestaadiiti mazpisaanos, kuraa savaakushies lauku novadu divnieku karalji :-D Es arii ar tagadeejo praatu savulaik buutu izveeleejusies labu tehnikumu nevis vidusskolu :-D
27.10.2018 12:06 |
 
Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Es arī ar savu tagadējo prātu būtu izvēlējusies tehnikumu. Vidusskolas laikā sāku strādāt, budžets man nebija svarīgs, jo tāpat studēju nepilna laika formā, lai varētu strādāt. Nav visiem jābūt ar augstāko izglītību, tiešām labi apgūta profesija ir daudz vērtīgāka par vidēju diplomu augstskolā. Ja ir vēlme, kādu priekšmetu taču tāpat var apgūt papildus padziļināti. Šie vidējie rezultāti pēc skolu tipa ir tādi arī tāpēc, ka sabiedrībā tiek kultivēts uzskats, ka profenes, tehnikumi ir slikti un tos arī izvēlas skolēni ar zemākām ambīcijām. Nu čalis varbūt grib būt un būs baigi labais autospecs, bet matemātikā knaps 4. Un viņš pelnīs vairāk par 3 gadus budžetā atsēdējušu ekonomistu vai sociologu. Bet cik daudzi atsēž tos 3 gadus vidusskolā, un tāpat neko nezin ko vēlas, un tad atsēž vēl 3-5 gadus studijās, kuras mamma ieteica. Beigās tāpat nekādas jēgas. Izmests laiks, nauda un nekādas pieredzes, reālas prasmes. Studēt var aiziet vienmēr.
27.10.2018 12:24 |
 
Reitings 82
Reģ: 20.10.2018
nuu, es labāk ieteiktu vidusskolu...
tehnikums var būt kļūda, jo, ja tu vēlēsies pāriet uz vidusskolu, tev diemžēl būs viss jāatstrādā no 10.klases, tādēļ šis ir liels mīnuss.
tehnikumos ir sliktas atzīmes eksāmenos, tādēļ, ka ļoti maz pievērš uzmanības tiem eksāmena priekšmetiem, bet iet dziļi cauri specializētajiem kursiem, tādēļ, tie priekšmeti tiek atstāti novārtā. Ja tu vēlēsies kaut ko sasniegt vēlāk, vai sasniegt labus rezultātus eksāmenā, viss būs atkarīgs tikai no tevis. Neviens tehnikumā nespiedīs no tevis maksimumu ārā.
Vidusskolas laikā var saprast, iziet cauri vēl savām stiprajām un vājajām pusēm, nekā, kā bijis pamatskolā, jo vidusskolas gados viss mainās, arī domāšana. Piemēram, man visu laiku riebās matemātika, bet 11.klasē es jau sāku just simpātijas :D
un vēl var sanākt mazliet pagrūti atrast darbu, pēc tehnikuma beigšanas, ja neesi beidzis izcili labā līmenī.
Zinu, ka daudzi izvēlas tehnikumu, jo zina, ka tur maksā studiju algas :D :D un tas arī viss, kā arī zinu cilvēkus, kas nomācījās mēnesi tehnikumā un jau raud, ka vēlas uz citurieni, bet tik un tā paliek.
27.10.2018 12:48 |
 
Reitings 286
Reģ: 15.12.2016
Izcils speciālists praktiski vienmēr pelnīs vairāk kā viduvējs citas jomas darbinieks. Šādi salīdzinājumi ir bezjēdzīgi. Tik pat labi autorei var ieteikt tālāk nemācīties vispār, jo izcils uzņēmējs ar pamatskolas izglītību var pelnīt daudz vairāk nekā vidusmēra inženieris. Jā, var. Bet kur jums garantija, ka autore būs tas retais izņēmums, kas ir savā profesijā izcila, nevis aptuveni viduvēja kā lielākā daļa cilvēku, vai pat sliktāka par vidējo? Paskatieties statistiku - kāda ir vidējā alga profeni beigušajiem un vidējā alga universitāti beigušajiem. Atšķirība ir liela. Un nē, tie nav universitāšu beidzēji, kas algās atpaliek, ja kādai rodas šaubas.
27.10.2018 12:52 |
 
Reitings 1022
Reģ: 04.11.2017
Ko gribi darīt? Kas patīk, padodas, interesē? Kurā jomā esi laba un mīli to darīt?
Viss atkarīgs no šiem jautājumiem. Es paliku 3 gadus vidusskolā un godīgi sakot esmu 20+ gadus veca un joprojām nezinu ko gribu darīt. Tā palikšana vidusskolā neko neizmainīja manā dzīvē.
Ja gribi būt skolotāja, ārste, un vēl sazin kas tad gan būs jāmācās vidusskolā un tālāk uz universitāti.
Ja gribi būt friziere, pavāre, tad vari iet uz tehnikumu.
27.10.2018 12:53 |
 
Reitings 1912
Reģ: 13.05.2016
tehnikumos ir sliktas atzīmes eksāmenos, tādēļ, ka ļoti maz pievērš uzmanības tiem eksāmena priekšmetiem, bet iet dziļi cauri specializētajiem kursiem, tādēļ, tie priekšmeti tiek atstāti novārtā.

Un kam tā augstā eksāmena atzīme baigi vajadziga? Mani vidusskolas eksāmenu rezultāti 100 gad nevienam nav interesējuši, nebiju nekāda izcilniece, bet tas man neliedza iestāties augstskolā, mācīties jomu kas mani tiešàm interesēja.
Ja gribi būt ārsts, ķimiķis vai kas tamlīdzīgs, tad cita lieta, bet parasti tādas profesijas neizvēlas pēdējā brīdī, tas ir sen pārdomāts lēmums un uz to ir iets.
Ko gribi darīt? Kas patīk, padodas, interesē? Kurā jomā esi laba un mīli to darīt?

Šie ir svarīgākie jautājumi. Jo ja izvēlētais virziens nekada veidā nebūs tuvs, tas papīra gabals tā ari paliks metājoties atvilknē, kamer reāli strādāsi beigās pavisam citā jomā. Tā ir loti bieža parādība.
27.10.2018 13:13 |
 
Reitings 2442
Reģ: 20.04.2014
Plusi probability.
Ja vēl autorei būtu konkrēts mērķis un vēlme, teiksim, kļūt par pavāru vai frizieri, bet te nav ne skaidrības, ne mērķa. Pasmelsies idejas forumā un ies mācīties x profesiju, jo vairākums to ieteica?
Ej vien uz vidusskolu, pataupīsi sev gan laiku, gan lieku čakarēšanos mācoties to, kas īsti neinteresē.
27.10.2018 13:19 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Un kam tā augstā eksāmena atzīme baigi vajadziga? Mani vidusskolas eksāmenu rezultāti 100 gad nevienam nav interesējuši, nebiju nekāda izcilniece, bet tas man neliedza iestāties augstskolā, mācīties jomu kas mani tiešàm interesēja.

.
Nu, tās augstās eksāmena atzīmes ļauj iestāties augstskolā, mācīties jomu, kas interesē, un nemaksāt par studijām. Atkal jau, izņēmums, ja interesē tās studiju jomas, kur budžeta vietas pakaļ met (nu tipa IT).
.
Es 15 gados nemaz nenojautu, ko es gribu darīt, "kad izaugšu liela". To, ko es izvēlējos 18 gados, es ātri vien pametu. Iestājos nākamajās studijās budžetā.
27.10.2018 13:30 |
 
Reitings 139
Reģ: 08.08.2018
Daudzas te tā mētā to salīdzinājumu, ka izcils pavārs, speciālists pelnīs vairāk kā papīru pārcilātāji, uzreiz gribas jautāt, kur teikts, ka viņa būs tas izcilais pavārs, frizieris utt??? :-D
Ar lielāku pārsvaru būs viduvējība un tad šī viduvējība vienkārši pazūd starp konkurētspējīgiem "papīru pārcilātājiem", kuriem visas durvis vaļā, būtu tikai veiksme un galva ar ambīcijām.
27.10.2018 13:34 |
 
Reitings 1912
Reģ: 13.05.2016
Ar lielāku pārsvaru būs viduvējība un tad šī viduvējība vienkārši pazūd starp konkurētspējīgiem "papīru pārcilātājiem", kuriem visas durvis vaļā, būtu tikai veiksme un galva ar ambīcijām.

Kādas visas durvis vaļā konkrēti? :D papīrs visas durvis never vaļā, tam pierādījums ir daudzie maģistra grādi kas tikai pie sienas pienagloti rāmītī un netiek likti lietā.
Viss tomēr ir atkarīgs no paša cilvēka, vai viņam būs tās durvis vaļā vai nē, ka jau te minēja, var būt bez izglītības un sasniegt daudz vairāk un pelnit daudz vairāk kā tie kam ir tie smalkie diplomi un arī otrādi protams....viss no paša atkarīgs.
27.10.2018 13:53 |
 
Reitings 286
Reģ: 15.12.2016
Nu, tās augstās eksāmena atzīmes ļauj iestāties augstskolā, mācīties jomu, kas interesē, un nemaksāt par studijām.

Plus ļauj saņemt stipendijas gan no universitātes, gan neatkarīgiem fondiem. Vai, ja ir vēlēšanās - pat iestāties labās ārzemju universitātēs.
Es gaidu Tul ar komentāriem par mazkvalificētā darbaspēka valsti - Latviju. Šeit tas būtu tieši vietā. Mēs nedzīvojam viduslaikos, kur 3-4 gados apgūts arods ir veiksmes kalngals, kas valsti padarīs globāli konkurētspējīgu. Bet ok, turpināsim kultivēt mītu, ka frizieru un pavāru nācija var pretendēt uz Retumeiropas vidējām algām :D
27.10.2018 13:58 |
 
Reitings 58
Reģ: 13.05.2017
Autore, es piekrītu Bonecutie.
Nepieļauj tās pašas kļūdas, kuras es, piedalies Ēnu dienās, izstādēs par profesiju izvēli, vāc papildus info un apzinies savas vājās un stiprās puses. Ja tu tiešām nezini ko gribi, tad silti iesaku iet vidusskolā, citādi vari pēkšņi izdomāt kļūt par ārstu vai grāmatvedi, bet tev nav pat kārtīgu ķīmijas vai matemātikas pamatu. Runa neiet tikai par budžetu, bet par to, ka vari vienkārši netikt līdzi universitātes tempam, jo no tevis sagaida jau zināšanas.Turklāt zaudēsi laiku.
Ja tu skaidri esi izdomājusi, ka gribi būt frizieris, tad labākā izvēle tiešām ir tehnikums un papildus kursi dzīves laikā. Tu ietaupīsi laiku.
P. S Tas, ka IT ir daudz budžetu vietu vēl neko nenozīmē, ir jābūt labiem matemātikas pamatiem, 1.kursā ir izlīdzināšanā matemātika, kur pārbauda tavas vsk zināšanas darbi jānokārto uz 70%. Tas ir LU.
27.10.2018 14:28 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
O, lūk 9. klasē un vidusskolā es ar domāju, ka man jau tā matemātika 100 gadus vajadzīga nebūs. Ai, kā es maldījos :-) Pagāja gadi, iegūtā profesija pēkšņi likās kā ļaunākais murgs un noteikti ne tā lieta, ko vēlētos turpināt darīt nākotnē..
Lai tiktu studēt to, ko vēlos, apmeklēju kursus un savus eksakto jomu eksāmenus pārkārtoju jau pieaugušā vecumā. Tā ka jebkurā gadījumā ir arī šāds variants.
Tehnikums der tad, ja šī joma ir tiešām saistoša, tomēr tad, kā jau meitenes pieminēja, jāizvēlas nevis ka tik kaut kāds un ka tik tuvāk mājām, bet gan ar normālu reputāciju.
Es ar tagadējo prātu neietu uz tehnkumu, bet 15gadīgajai sev teiktu - eu sarauj, tie ir daži mēneši mācību, var paspēt uzlabot atzīmes un iestāties normālā ģimnāzijā.
27.10.2018 14:58 |
 
Reitings 82
Reģ: 20.10.2018
kāda nezina, vai atestāta CE 12.klases ir derīgas uz visu dzīvi? Tādā ziņā, ja tu izdomā 50 gados iet studēt, vai tev derēs joprojām tie procenti eksāmenā, vai būs jāliek no jauna? :D
vai visiem ir CE atzīmju termiņš?
27.10.2018 15:14 |
 
Reitings 4218
Reģ: 29.01.2009
Uzskatu ka bezjēdzīgi iet ir 3gadus vidusskolā nekā vienu gadu vairāk un mācities profesiju kādu
^ no kurienes aug kājas tādam Tavam uzskatam? Tavas sekmes priekšmetos*? Tavi talanti un intereses? Vecāku/skolotāju/skolasbiedru/utt uzskati, piezīmes? Kādi iemesli liek Tev domāt, ka 3 gadi vidusskolā ir bezjēdzīgi (kas ir ļoti skaļš vārds), bet tās vietā 4 gadus apgūt profesiju kopā ar vidējo izglītību ir ok, ja pamatskolu vēl tikai absolvēsi?
.
Un izvēlēto profesionālās tālākizglītības programmu vai profesionālās pilnveides programmu var apgūt arī pēc vidusskolas absolvēšanas.
___
* Tavas latviešu valodas sekmes ir kā uz delnas.
27.10.2018 15:33 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Ezīti noteikti, ka nē. Šobrīd robeža ir 2004. gads - ja vidējā izglītība iegūta līdz tam, tad tos rezultātus skatās kaut kā citādāk. Tos, kas CE kārtojuši vēlāk, izmaiņas droši vien piemeklēs tad, kad būs nākamie grozījumi izglītībā, kas nosaka to, kādi eksāmeni vispār ir kārtojumi, vai kā tie vērtējami utt. Bet šobrīd var uzskatīt, ka 2005. gadā kārtotu eksāmenu rezultāti ir tik pat derīgi kā 2018.
27.10.2018 15:44 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits