Gardas picas pagatavošanas pamatā ir kvalitatīvi sagatavota mīkla, gluži tāpat kā latviešu tradicionālajiem pīrāgiem. Ja mīkla ir izdevusies, tad pārējais picas pagatavošanas process ir tīrā improvizācija. “Lai varētu izcept kraukšķīgu un gardu picu, jāatceras, ka cepeškrāsns jāsakarsē līdz 260 grādiem, un pica jācep vismaz 15 minūtes. Vislabākais rezultāts izdosies, ja karstums krāsnī plūdīs no lejas,» padomus picas cepšanā sniedz Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs
Nav arī noslēpums, ka gardākās picas ir ceptas uz speciālas akmens plātnes. Vizuāli akmens plātne (jeb picas akmens, kā to dažkārt dēvē) līdzinās gludi nopulētai, apaļai keramikas paplātei. Akmens virsma nodrošina mīklai cepšanas apstākļus, kas ir līdzīgi kā profesionālā krāsnī - tā rada intensīvu, sausu karstumu, kas ir būtiska nepieciešamība maizes cepšanā. Kā alternatīvu akmens plātnei var izmantot arī māla plātni.
Pica
Nepieciešams:
Mīklai
Milti ar augstu lipekļa saturu – 500 g
Svaigs raugs – 12 g
Silts ūdens (40 – 60° C) – 250 – 270 ml
Olīveļļa – 2 ēdamk.
Jūras sāls – ½ tējk.
Cukurs – 1 tējk.
Pagatavošana:
Sajauc raugu ar cukuru un pievieno siltu ūdeni, samaisi un pagaidi aptuveni 5 minūtes līdz raugs uzbriest un maisījumā parādās burbulīši.
Kad raugs ir uzbriedis, pievieno ieraugam olīveļļu, miltus, sāli un samaisi
Uzkaisi nedaudz miltus uz galda un turpini mīcīt mīklu uz tā.
Mīklai jābūt gludai un elastīgai. Ja tā vēl ir lipīga, pievieno miltus, bet ja nedaudz sausa – siltu ūdeni.
Kad mīklas mīcīšana pabeigta, liec to atpakaļ bļodā vai atstāj apklātu ar dvieli un ļauj uzrūgt. Mīklas rūgs pusotru vai divas stundas.