Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Freelance realitāte

 
10 gadi
Reitings 251
Reģ: 17.04.2009
Hey, meitenes!
Nesen krasi nomainīju darbu - no brīva režīma uz klasisko ofisa dzīvi. Jo dienas, jo vairāk saprotu, ka klasiskais biroja darba laiks absolūti nav priekš manis. Plānoju vienā jaukā dienā savākt savu kaktusu un pārvākties uz biroju kafejnīcā, gultā, dārzā zem ābeles... Strādāt, kur un kā vien vēlos. (l)
Nekad tīri praktiski neesmu saskārusies ar freelance darbiem, bet skaidri zinu, ka to vēlos. Varbūt šeit kāda veiksmīgi to piekopj un varētu padalīties pieredzē? Kur atrodat darbiņus un vai varat ar to pietiekami nopelnīt, lai ne tikai dzīvotu, bet arī izdzīvotu? :-)
Es pati esmu tekstu cilvēks - rakstu, rediģēju, tulkoju.
26.07.2018 17:10 |
 
10 gadi
Reitings 251
Reģ: 17.04.2009
Haha, otrādi - ne tikai izdzīvotu, bet arī dzīvotu :-D
26.07.2018 17:11 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Vienīgais padoms no manas puses - sakārto juridisko pusi. Daudziem pasūtītājiem joprojām šķiet, ka dzīvojam 90tajos un ka par saņemto darbu var arī mierīgi nemaksāt. Tātad divi ceļi - vai nu noformēties kā juridiskai personai un darbus darīt ar līgumu, maksājot ne tos mazākos nodokļus, vai arī dzīvot ēnās, strādāt uz norunu, bet nekad nezināt - saņemsi atlīdzību vai ne.
26.07.2018 17:14 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Mana pieredze nav pozitīva. Jā, bija forši nopelnīt pāris simtus padsmit stundās, bet man tā nebija katru dienu. Apmaksāti atvaļinājumi, slimības lapas, dd apmaksāta veselības apdrošināšana, paredzams ienākumu apjoms, paredzami laba dekrēta nauda - šīs ir tās foršās lietas, kuras man pietrūka manā freelance darbībā. Var, protams, maksāt nodokļus pats, bet tas ir daudz grūtāk nekā saņemt algu.
26.07.2018 17:24 |
 
Reitings 965
Reģ: 14.08.2015
Šis, šobrīd, laikam, kāds trends, ne pirmais cilvēks, no kā kaut ko tādu esmu dzirdējusi pēdējā laikā. Nu, mana pieredze Tev, diez vai palīdzēs, bet varu padalīties...
......
Man darbu piedāvā biežāk, pati nemeklēju, bet es freelance, paralēli vairākiem saviem stabilajiem darbiem, darbojos jau, laikam, 6 gadus. Ir labi kontakti, tā teikt. Nopelnīt tā var diezgan sezonāli, jo, piemēram, janvārī/februārī tas radošo profesiju tirgus vnk nomirst, tāpēc ir labi, ja ir tomēr stabils darbs vismaz uz pusslodzi.
........
Iesaku neļauties ilūzijām par brīvo režīmu un sauļošanos pludmalē, kamēr strādā. Freelance ir grūtāk, nekā tas šķiet, es pat teikšu - grūtāk, nekā iet uz ofisu. Ar tekstu sastādīšanu pavisam grūti, jo ir liela konkurence. Viss būs atkarīgs no tā, cik daudz laika ieguldīsi lietās, par ko tiesi nesaņem samaksu - portfolio izveidē, sērčosi darba piedāvājumus, liksi sludekļus, būsi aktīva popularizējot savu pakalpojumu. Es ļoti ilgi sauli redzejusi nebiju pagājušovasar, jo tik daudz darba bija, ka nevarēju pat nekur fiziski aiziet - kā cēlos, tā sāku strādāt no mājas neizgājusi.
.......
Par juridisko pusi runājot - jā, protams, to der sakārtot, bet mūsu valstī sadarbības līgums, rēķins vai kas cits, diemžēl, negarantē, ka saņemsi samaksu par savu darbu. Es vienmēr prasu priekšapmaksu, bet man ir kaudze darbu, ko klientam uzrādīt.
.......
Neiespējami tas nav, bet jārēķinās ar finasiālām grūtībām, ja tā pa taisno grib bliezt freelancā. Labāk pakāpeniski sākt audzēt savu klientu bāzi, strādajot brīvajā laikā, un tad pāriet uz 100% freelance. Es, it kā, esmu 100% freelance, bet tāpat ik pa laikam paķeru kādu pusslodzes projektu, ja garlaicīgi paliek - aizeju pat kādā bārā pastrādāt ekšenam. Nu, stāvus bagāta kļuvusi neesmu un pagaidām tas nedraud. :-D
......
Ā, nu, jā - es nodarbojos ar mārketingu un vēl šo to - tos pašus tekstus rakstu, Facebook administrēju, Illustratorā taisu vienkāršākus m aketus, interneta veikalus kārtoju, pasakumus organizēt palīdzu... Ja man ar tekstiem tikai vajadzētu pelnīt, būtu riktīgi smagi.
......
Vienvārdsakot, viegli nav, bet nav arī neiespējami.
26.07.2018 17:46 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits