Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Programmēšana vai Datortīklu administrēšana

 
Reitings 28
Reģ: 07.06.2016
Tātad ko Jūs izvēlētos studēt un kāpēc?
Kā ar darba iespējam attiecīgājās profesijās?
Īsumā vēlos studēt kaut ko saistībā ar datoriem,programmas instalēt padodas,ir izpratne kas un kā,bet programmēšanā esmu absolūta ''0''.Programmēšanā varētu būt plašas perspektīvas nākotnē,bet ir zināmas bailes vai es ko tādu varētu ''rubīt'', jo paskatoties gan video,gan palasot dažas grāmatas,liekas kaut kāds ???:-O. Kad tad īsti ir?
Toties datortīklu administrēšana,vai varētu būt perspektīvas nākotnē:-/? Kā paskatas vakances,pārsvarā programmētāji pieprasīti,maz ir datortīku administrētāju.Vai ir tā?
Vēl jautājums-vai Jūs ietu studēt Alberta koledžā e-studijās?(jo pa dienu darbs,atliek tikai neklātiene vai e-studijas)
04.07.2018 19:38 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Programmēšanu augstskolā nestudētu, ietu kursos. Pa to laiku, kamēr tu pirmajā, pirmajā pustorā kursā mācīsies vispārīgo moduli, un sapņosi par pirmo praksi, kursos jau būtu izmācījusies līdz stabila darba atrašanai. Turklāt - pa vakariem, mierīgi apvienojot ar darbu. E-studijām, neklātienēm un tamlīdzīgiem vipidroniem, kategoriski nē! Pie tam par cenu, ko viņi prasa.
Ja domā programmēšanu, tad vajadzētu saprast, vai vēlies iet low level (hardware) vai high level (softi, mājaslapas utt.) Ja low level, tad no augstkolām tikai un vienīgi RTU, ja high level, tad neej skolā ej kursos.
04.07.2018 20:06 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Un vispār, ja nav nekādas nojēgas, ko kurš dara, ir tāda laba vietne- profesiju klasifikators. Tur var iepazīties ar aptuvenajiem darba pienākumiem un to, kas jāprot. Pārējais būs atkarīgs no uzņēmuma specifikas.
04.07.2018 20:42 |
 
Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
kursus ,kur iet arī pamatīgi jāizvērtē, jo ne visur patiešām spēj mācīt no nulles, tādus, kuri vēl neko no tā nesaprot.
04.07.2018 20:51 |
 
Reitings 28
Reģ: 07.06.2016
Hmm,interesanti.:-O
Biju skatījusies arī kursu piedāvājumus,bet atturēja fakts,ka darba devēji varbūt skatās arī uz papīru-augstākā izglītība izskatītos krutāk papīros vai?!:-/
Protams,svarīgākā ir pieredze,bet vai kursos var iegūt pietiekāmas zināšanas,lai darba devējs teiksim tā,ņemtu tikpat atplēstām rokām kā cilvēku ar diplomu?Arī saprotams,kā augstskolā māca daudzus vispārīgus priekšmetus un ne pa tēma.Laiks,protams,man arī no svara-ir atšķīrība vai marinē 4gadus vai mēnešus,bet cik kursos ir iespējams pietiekāmi daudz apgūt tik īsā laikā,lai būtu speciālists...:-D
04.07.2018 20:56 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Programmēšanā točna papīru neskatās. Skatās, cik ilgi Tu darbojies ar konkrēto valodu vai specifiskiem freimvorkiem un intevijā iedod tehnisko testu.
Protams, papīrs būs kā plusiņš, lai ātri pārlasot Tavu CV, būtu pie kā aci aizķert, bet vai 4 gadi ir tā vērts?
04.07.2018 21:16 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Universitāte arī nemaz tā no nulles nav. Ja visi 40 Tavi kursabiedri jau zina C++ pamatus, neviens pasniedzējs, neauklēsies ar vienu nezinīti.
04.07.2018 21:17 |
 
Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Programmēšanā patiešām var iztikt bez augststākās izglītības. Tur svarīgāk, ko Tu māki.
04.07.2018 21:19 |
 
10 gadi
Reitings 4259
Reģ: 03.08.2009
Es teiktu, ka ja neko nejēdz, tad jāstājas universitātē. Vismaz būs kursa biedri, kas varēs palīdzēt paskaidrot. Eksāmeni, kas motivētu, lai neizmet no augstskolas. Kursos visiem pofig. Ka tik samaksā. Man draudzene tikko beidza bakalauru, izmācījās par programmētāju. Joprojām veiksmīgi strādā uzņēmumā, kur sāka praksi. Visi meklē programmētājus un arī praktikantus labprāt ņem.
04.07.2018 23:49 |
 
Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Jā, pārsvarā pieprasīti ir programmētāji, pārējās IT specialitātes ir pieprasītas, bet daudz mazāk. Ja gribi zināt kas ir programmēšana un kā ir programmēt, tad ej uz kursiem, vismaz sāc ar tiem un tur, kur māca programmēšanas pamatus ar piemēram Java vai C++.
Programmēšana vai Datortīklu administrēšana

Jā, ir tāda izglītības programma, skaitās 1.līmeņa augstākā izglītība. Bet arī šajā programmā, studiju laikā, Tev nāksies izdarīt izvēli vai gribēsi vairāk mācīties programmēšanu vai datortīklu administrēšanu.
Biju skatījusies arī kursu piedāvājumus,bet atturēja fakts,ka darba devēji varbūt skatās arī uz papīru-augstākā izglītība izskatītos krutāk papīros vai?!

Programmēšanā točna papīru neskatās. Skatās, cik ilgi Tu darbojies ar konkrēto valodu vai specifiskiem freimvorkiem un intevijā iedod tehnisko testu.

++
Darba dēvējiem lielākoties ir vienalga kāds Tev ir "papīrs", prasīs ko Tu māki un ko gribi. Ir tādi koderi, kuriem ir tikai vidusskolas "papīrs" un nekas, strādā. Tas pasakas par to, ka ir jāiet uz augstskolu, jo tikai tur Tu spēsi apgūt programmēšanu un beigās pēc studiju absolvēšanas būsi uz "izķeršanu", izdomā pašas augstskolas un šādām te "pasakām" nav nekādas korelācijas ar darba tirgu.
05.07.2018 00:04 |
 
Reitings 2196
Reģ: 19.10.2012
Nez, man ir augstākā izglītība IT jomā un galīgi nenožēloju, deva vispārīgu ieskatu IT, ne tikai tik šauri kā rakstīt kodu (jā, programmēt es augstskolā neiemācījos vispār). Ja tevi interesē IT joma kā tāda, tad studijas arī būs interesantas un, lai gan ņems darbā arī bez papīra un programmētājam tiešām tas nav tik svarīgi, es domāju, ka lieks viņš arī nebūs, vairāk izspratnes par visu, kas notiek, jau gan būs, bet tas, kā jau minēju- ja interesē.
05.07.2018 08:02 |
 
Reitings 2442
Reģ: 20.04.2014
Ja tevi interesē IT joma kā tāda, tad studijas arī būs interesantas un, lai gan ņems darbā arī bez papīra un programmētājam tiešām tas nav tik svarīgi, es domāju, ka lieks viņš arī nebūs, vairāk izspratnes par visu, kas notiek, jau gan būs, bet tas, kā jau minēju- ja interesē.

+++
IT joma neaprobežojas tikai ar pliku koda bakstīšanu. Ņemot vērā to, ka pati neesi ar programmēšanu pazīstama, neieteiktu skriet uz kursiem un izmest naudu lai iemācītos mājaslapas taisīt, jā, darbu nebūs ilgi jāmeklē, bet augstskola tomēr dod plašāku izpratni par visiem pārējiem aspektiem.
Bet! Izvērtē, vai IT joma tiešām ir tavs lauciņš. Ok, programmēt nemāki, tā nav lielākā bēda, pamatprincipus var iemācīties ļoti ātri, ja ir vēlme un motivācija, bet jābūt arī spēcīgai loģiskajai un analītiskajai domāšanai, interesei par visu aktuālo. Ar "māku instalēt programmas, pārējais melna bilde hihi" būs krietni par maz.
05.07.2018 10:48 |
 
Reitings 331
Reģ: 12.06.2012
Esmu IT pabeigusi kā bakalaurus, tā maģistrus. Šobrīd strādāju arī IT nozarē. Darba specifika ir SysAdmin un programmēšanas apvienojums un pati nozare kā tāda ir jauna, bet jau šobrīd redzu, ka nākotnē pieprasījums tikai augs un tagad jau ir jūtams deficīts.
Iesaku pabeigt augstskolu/universitāti, kur Tev iemācītu loģisko domāšanu, objektorientētās programmēšanas pamatus un darbu ar serveriem, sistēmu administrēšanu.
Ja apsver ideju par e-studijām, tad tik pat labi to naudu vari iztērēt Udemy vai Pluralsight kursos, kur ieguvums būs lielāks, vienīgi nepieciešamas priekšžināšanas.
Ja interesē, kas konkrētāk, vari rakstīt. Pati pirms studiju uzsākšanas nekad mūžā nebiju programmējusi.
05.07.2018 11:36 |
 
Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Ja tevi interesē IT joma kā tāda, tad studijas arī būs interesantas un, lai gan ņems darbā arī bez papīra un programmētājam tiešām tas nav tik svarīgi, es domāju, ka lieks viņš arī nebūs, vairāk izspratnes par visu, kas notiek, jau gan būs, bet tas, kā jau minēju- ja interesē.

augstskola tomēr dod plašāku izpratni par visiem pārējiem aspektiem.

Iesaku pabeigt augstskolu/universitāti, kur Tev iemācītu loģisko domāšanu, objektorientētās programmēšanas pamatus un darbu ar serveriem, sistēmu administrēšanu.

Jā, iespējams ir labāk aiziet uz augstskolu un tur izmācīties, tikai vot problēma ka mūsu augstskolas tos pamatus pasniedz tā, ka lielie darba devēji organizē pirms prakses kursus, lai "izsistu" no ex studentu galvām visu figņu, kuru sastāstīja augstskolā un iedabūt normālas zināšanas. Protams ja cilvēks 4. gadus studēs kaut ko saistītu ar IT, tad viņš atrausies no "nulles punkta" un kaut ko zinās, bet tomēr šis zināšanas būs pārāk vājas priekš darba trigus prasībām. Ja cilvēks ir pabeidzis augstskolu un vēlāk ticis darbā IT kompānijā, tad tas var pilnīgi neko nenozīmēt, pilnīgi iespējams ka viņa iekārtošanās darbā un izglītības papīrs nekādā veidā nekorelējās viens ar otru.
Un vispār pasaule sen ir mainījusies, jā, agrāk bija normāli iet uz augstskolu, lai tur lenā garā studētu tos pašus 4.gadus, tad tagad visus tos IT pamatus var mierīgi salikt kopā un pasniegt 2.gadu laikā, pārējo pa lielam var nepasniegt, jo tas bieži vien pat nav saistīts ar IT vispār. Forši, ja cilvēks vakar ir pabeidzis skolu un viņš var mierīgi tērēt tos 4.gadus studijām, bet ja cilvēkam jau "vairs nav 18", tad tie 4.gadi būs pārāk ilgs laiks.
.
Vēl viens fakts ka ne jau augstskola dod zināšanas, bet pats cilvēks, ja cilvēks ir gatavs vismaz vienu brīvdienu nedēļā sēdēt pie grāmatām/datora un pilnveidoties, tad rezultāts būs, ja nē, tad viņš kļūs pa tā dēvēto "IT monkey", kurš it kā visu virspusēji zina, bet reāli neko nezina.
07.07.2018 23:54 |
 
Reitings 87
Reģ: 06.06.2018
Noteikti iesaku studēt augstskolā. Pašai ir pieredze gan ar kursiem, gan arī ar augstskolu. Kursos ir forši (ja atradīsi īstos), kad zini, ko konkrēti gribi darīt, kas nav iespējams, ja nekad iepriekš neesi programmējusi. Jā, kursos būs ātrāk, bet, ļoti liela iespēja, ka vienkārši dabūsi nepatīkamas sajūtas un iespaidu, ka IT vispār nav tava lieta. Augstskola sniedz lielākas iespējas iepazīt IT pasauli plašāk, jo tā sastāv ne tikai no programmētājiem. Man patika, ka universitātē bija kursi arī par projekta vadību, testēšanu, datortīklu administrēšanu utt. Kad stājos universitātē, nemaz nezināju un biju pārsteigta par to, ka IT jomā ir tiešām TIK liela amatu izvēle. Ja būtu gajūsi kursos, tad, iespējams, uzzinātu to pārāk vēlu.
Runājot par 4 studiju gadiem, ir jāņem vērā viena liela nianse - gandrīz visi studenti sāk strādāk krietni ātrāk un nozarē. Pati jau pēc pirmā kursa aizgāju praksē, tagad jau trešo gadu strādāju pilnu slodzes darbu, veiksmīgi apvienojot ar augstskolu (pilna laika klātienes studijas). Grūti nav un esmu priecīga, ka izvēlējos tieši šādu studiju veidu.
Un es nebūtu tik droša, ka pilnīgi neviens neskatās uz augstākās izglītības diplomu. Zinu vairākas IT firmas, kur uz pārrunām tevi vienkārši neuzaicinās, ja CV nebūs norādīta kāda augstākās izglītības iestāde (šeit gan neskaitās iekārtošanās darbā caur paziņām).
08.07.2018 00:38 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Jā, augstkolai ir jēga, ja mācies piemēram RTU datorsistēmas vai ko tādu. Vai automatizāciju, kur, manuprāt, bez priekšzināšanām nebūs ko darīt. Bet ja runa ir par LU programmēšanu un datortīklu administrēšanu, tad labāk netērēt laiku, un nečakarēties mācības mēģinot apvienot ar nezkādu darbu, ko nu var savienot ar studijām, bet normāli strādāt, lasīt grāmatas, lai saprastu, kā kas ir būvēts, un valodas mācītos vai nu online vai klātienes kursos.
Tikai nesaprotu, no kurienes uzskats, ka kursos var apgūt tikai css, wordpress vai javascript. Ir pietiekami daudz vietu, kur apgūt to pašu Java vai C++. Un ja nu cilvēks tiešām grib tikai mājaslapas taisīt, tad par to, kas notiek "tur lejā" vispār nevajag iespringt.
08.07.2018 11:29 |
 
Reitings 87
Reģ: 06.06.2018
Bet ja runa ir par LU programmēšanu un datortīklu administrēšanu, tad labāk netērēt laiku, un nečakarēties mācības mēģinot apvienot ar nezkādu darbu, ko nu var savienot ar studijām.

Ar šo gan pastrīdēšos. Studēju LU datorzinātnes, progammai nav ne vainas. Jā, nebūs nekādu dziļu zināšanu, bet vismaz būs izpratne par dažādiem IT nozares aspektiem, zināsi no visa nedaudz (pārējo jau iemācās darbā). Pati strādāju ar vairākiem cilvēkiem, kas studēja/studē RTU, atsauksmes nav tik labas, visi apgalvo, ka programma ir pārāk vecmodīga un neatbilst tam, ko prasa darba tirgus. Pati tur studējusi neesmu, bet neredzu iemeslu neticēt.
Komentārs par "nezkādu darbu" arī nesaprotu. Ticiet man, labu darbu var apvienot ar studijām pie nosacījuma, ka darba laiks ir elastīgs (vismaz to četrciparu skaitli, ko šajā forumā tik bieži piemin, noteikti var pelnīt ;-)). Protams, vajag piestrādāt pie laika menedžmenta, bet tas nav nekas neiespējams.
08.07.2018 12:31 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
green eyed - datorzinātnes ir pavisam cita programma - 4gadīgais bakalaurs, te, cik saprotu, runa ir par 1. līmeņa 2gadīgo. LU kā skolai, lai gūtu vispārīgas zināšanas principā nav ne vainas. un kas attiecas uz IT jomu, visās LV augstkolās (nemāku spriest par ārzemju) būs mazliet vai mazliet vairāk novecojusi informācija, jo sfēra tomēr ļoti dinamiska un ātri progresējoša.
08.07.2018 12:35 |
 
Reitings 87
Reģ: 06.06.2018
Zinas tante, par to citu programmu - jā un nē. Sākumā pilnīgi visi (tajā skaitā arī bakalauri) oficiāli skaitās 1. līmeņa augstākās izglītības studenti un saņem to diplonu. Tad pēc 2 gadiem LU piedāvā noslēgt līgumu un "pāriet" uz bakalaura programmu. Respektīvi, neatkarīgi no tā, kādā programmā students ir iestājies, pirmos 2 gadus visi studē kopā (ar minimālām atšķirībām, ja pareizi atceros, tad vienā priekšmetā).
Ja izvēlēties starp LU 2 gadu programmu un RTU 3 gadu programmu, tad ir vērts iet uz RTU, jā.
08.07.2018 12:40 |
 
Reitings 2442
Reģ: 20.04.2014
datorzinātnes ir pavisam cita programma

Nav tiesa, jo nav gandrīz nekādas starpības. Iestājoties gan vienā, gan otrā programmā pēc 2.5 gadiem var iegūt diplomu par 1. līmeņa augstāko un tad turpināt mācības bakalaurā. Un tie pirmie 2.5 gadi bakalaura programmai ir tieši tādi paši, kā otrai programmai.
Un kas attiecas uz mūžīgo RTU vs LU diskusiju IT nozares sakarā - arī piekritīšu green-eyed teiktajam, ka dzirdot citu pieredzi par RTU, nekāds labais priekšstats nerodas. Tomēr - uz RTU ieteicams iet, ja ir lielāka vēlme darboties ar dzelžiem (hardware), bet uz LU, ja vairāk interesē programmēšanas koncepti.
08.07.2018 12:48 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Forši meitenes, man arī šo to jaunu apstāstījāt, jo uz ātru aci LU programmu saturu pārlasot, nelikās, ka tik daudz kas pārklātos, būs jāpaskatās uzmanīgāk. :-)
Slēdziens ir viens - mācīties vajag! 8-)
08.07.2018 13:11 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits