Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kaķu [bez]tēma

 
Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Sveikas!
Plānoju tuvākajā laikā paņemt kaķēnu. Kaķis dzīvos dzīvoklī ar iespēju pārvākties un dzīvi privātmājā ar pagalmu. Kaķis nekad pašai nav bijis, draugam ir gan vismaz pieredze, bet neskaidrību tāpat daudz. (s)
Cik zinu, daudzi savu kaķi sapotē vienreiz mūžā, bet lasu,ka tas jādara atkārtoti. Pret ko īsti ir tās potes?
---
Vai kāda ved savu kaķi pastaigā ar pavadiņu? Kaķim patīk vai neizdevās pierunāt? :D
----
Barība. Lētās/dārgās barības? Mājas ēdiens? Svaiga gaļa? Kāpēc?
----
Vispār gribu palasīt citu pieredzi ar kaķa audzināšanu vai kaķa piedzīvojumus. (l)
13.07.2017 11:52 |
 
Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Nevienai nav kaķa?
13.07.2017 12:18 |
 
Reitings 136
Reģ: 22.07.2015
Manai ģimenei vienmēr bijis kaķis, bet tagad dzīvoju atsevišķi un man ir pašai savs nu jau gadu, tāpēc arī man bija pirmā nopietnā pieredze tādā ziņā, ka tikai es esmu atbildīga par to mazo dzīvībiņu.
Potes: maziņu attārpojām, pēc kāda laiciņa veica poti pret trakumsērgu (potēš.pasē norādīts, ka nākamā pēc 3 gadiem). Tad bija vēl viena pote pret citām slimībām, kas pēc mēneša jāatkārto un tad pēc gada.
Mans ir dzīvokļa kaķis, ārā nevedam. Ar to ir bijusi negatīva pieredze - vienreiz mūsu kaķi izvedām pastaigāties, kopš tās reizes viņš 24/7 sēdēja pie ārdurvīm un ņaudēja, lai laiž ārā.
Barība - es dodu sauso visu laiku (Royal canin, Applaws), ik pa laikam kādus konserviņus un šad tad liellopu gaļu vai aknas.
Un lūdzu atceries - uzmani kaķi, ja ir logi atvērti ar augšu vaļā vēdināšanas režīmā!!! Viņiem atliek ieraudzīt kādu putniņu vai mušiņu, lec augšā un iesprūst. Un daudzreiz tas beidzas letāli vai tiek paralizētas ķepas.
13.07.2017 12:20 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Cik zinu, daudzi savu kaķi sapotē vienreiz mūžā, bet lasu,ka tas jādara atkārtoti. Pret ko īsti ir tās potes?

Ir kompleksā pote pret vīrusiem un ir pret trakumsērgu. Revakcinācija ir ik pēc 2-3 gadiem, pirmā revakcinācija var būt pēc gada. Bet to precīzi pateiks vetārsts, jo revakcinācijas biežums ir atkarīgs no vakcīnas ražotāja. Obligāta skaitās pret trakumsērgu, bet, tā kā Latvija ir no trakumsērgas brīvas valsts statusā, man svarīgāka šķiet vakcīna pret vīrusiem, jo ar vīrusiem kaķi slimo bieži (arī, ja neiet ārā), ārstēšana ir dārga, sarežģīta un ļoti nepatīkama. Katrā ziņā man kaķim ir abas vakcīnas, vienu kaķi es ārstēju 3 gadus un diemžēl nesekmīgi, tā ka es vairs nejaucu galvu un neko negudroju, vakcinēju un miers!
Vai kāda ved savu kaķi pastaigā ar pavadiņu? Kaķim patīk vai neizdevās pierunāt?

Viss ir atkarīgs no kaķa. Savu iepriekšējo kaķi es pieradināju iet pavadiņā jau pieaugušā vecumā, 6+ gadi un viņai ļoti patika, savu tagadējo kaķi man neizdevās pieradināt pat no kaķēna vecuma - trīc, šņāc, slēpjas. Reizes 5 pamēģināju un atmetu ar roku, būs man dzīvokļa kaķis. Vienkārši pamēģini. Varu par simbolisku samaksu atdot labus iemauktus un flexi pavadiņu (Rīga), uzraksti privāti.
Barība. Lētās/dārgās barības? Mājas ēdiens? Svaiga gaļa? Kāpēc?

Šajā jautājumā arī ir sanācis daudz iedziļināties, jo man bija tas slimais kaķis. Ar vetārstu un vairākiem kaķu mīļiem nonācām pie šāda secinājuma: jo daudzveidīgāka barība, jo labāk! Vien jāatceras, ka kaķis ir gaļēdājs un pamatā jābūt gaļai/gaļas produktiem. Es dodu sauso barību kā pamatbarību (pieejama vienmēr), obligāti bezgraudu jeb grain free, jo graudi kaķiem ir neveselīgi - tie nepārstrādājas un tās ir liekas kalorijas, no kā kaķi resnē. Es netaupu un sūtu no Vācijas dārgo galu -Purizon, Orijen, Granata Pet. Var pirkt Acana, Acana, Orijen, Taste of the Wild Rīgā nopērkams Zoocentra veikalos. No lētāka bezgraudnieka labs ir Depo nopērkamais Applaws. Par spīti augstākai cenai, tas sanāk izdevīgs, jo kaķis mazāk apēd - ātrāk iestājas sāta sajūta. Reizēm dodu jēlu gaļu, liellopu vai putna gaļu, cūkgaļa kaķiem ir kaitīga. Zinu kaķus, kuriem no jēlas gaļas ir caureja, tur jāskatās, ja tā ir, var dot vārītu gaļu. Reizēm mierīgi var iedot subproduktus, kādas cāļu akniņas, sirdis, utml. Reizi pa reizei - biezpienu vai paipalas olu, bet ne kā pamatbarību. Vetārsts ieteica arī baltās zivis, jēlas vai vārītas. No konserviem jāskatās, kas garšo, labs un lēts variants ir Carny, bet daudziem kaķiem negaršo. Mana ēd Schesir, Feline Porta 21, Lily's Kitchen. To visu no Vācijas sūtu par 2-3x zemāku cenu nekā mūsu zooveikalos. Ja kaķim ir kvalitatīva sausā un tiek dota gaļa, nekas slikts nenotiks, ja viņš šad tad apēdīs mazāk kvalitatīvu konservu kā Sheba, Schmussy - ja garšo. :-)
Īsāk sakot, uzskatu, ka kaķa uzturam jābūt daudzveidīgam un no ēšanas ir jāgūst bauda.
13.07.2017 12:21 |
 
Reitings 3388
Reģ: 27.11.2012
Es mēģināšu atbildēt.
1) mans kaķis man pieklīda darbā, apm. 4-5 mēn. vecumā. Nebija plānots, vnk. palika žēl, paņēmu;
2) Tajā pašā dienā sadabūju kasti (tās mēs esam mainījuši kādas 4, kamēr īsto atradām), smiltis (es jaucu cementējošās smalkās ar cementējošajām graudiņos), lāpstiņu kaku vākšanai un trauciņus (ūdenim, sausajai un konserviem), un blusu siksnu;
3) tajā nedēļā aizvedu pie vetārsta, sapotēja;
4) Apm. 7-8 mēnešu vecumā nācās kastrēt, jo sāka zīmēt teritoriju;
5) Pavadiņu plānoju nopirkt, lai viņš var ar mani uz balkona iziet, bet vēl neesmu to izdarījusi
6) Logos saliku sietiņus, jo mans ir ārā lecējs, pat sietiņs viņš plēš. Uz darbu ejot,logu nekad neatstāju vaļā;
7) Ēdienu sūtu no Vācijas, parasti tas ir Felix. Nav pats lētākais, nav dārgais arī. Sauso mans ēd ļoti maz, bet to pērku dārgāku LV zooveikalos;
13.07.2017 12:25 |
 
Reitings 3388
Reģ: 27.11.2012
Ā, plus attārpoju gan viņu, gan sevi 2-3x gadā.
13.07.2017 12:25 |
 
Reitings 1180
Reģ: 03.06.2017
Galvenais,neved kaķi laukā uzpurnī kā to dara mana kaimiņene:-D:-D
13.07.2017 12:27 |
 
Reitings 963
Reģ: 03.07.2013
Potējusi esmu tikai pret trakumsērgu un devusi pretkukaiņu zāles.
Ar pavadiņu vedu ārā kādu laiku, kad bija mazāks vēl, tagad kad ir liels vīrs izaudzis pie pavadiņas vairs neļaujas, jo pats iet ārā. Kā uzlieku siksniņu, tā vari vilkt viņu pa zemi :D
Pērku tikai Purinu, retu reizi ko citu, kā piemēram Royal Canin vai Josera. Lētās barības vispār nepērku, jo viņš no viņām vemj. Kad gatavoju kaut ko no gaļas, pacienāju arī viņu! :)
Viņš man ir ļoti medīgs, ķer žurkas, ķirzakas, putnus utt. :D Patīk vairāk kad mīlu viņu ar acīm, bet kad pats atnāk, tad ir mīlestības iemiesojums! (l) Vispār viņš man tāds nekaķisks, mēdz kaut kur aizķerties un nokrist! :-D
13.07.2017 12:28 |
 
Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Paldies par atbildēm!
Kur tieši sūtat barību? Bail ,ka pasūtīšu vairumā un kakis mani uzmetīs, būs vēl pašai jāēd. :D
Logus mums patīk turet atvērtus, ir doma izmēģināt tos sietiņus, bet īsti nekur neesmu redzējusi.
Par tualetes pildījumu vēl šaubos-tik daudz variantu. Pēc skata jau patīk silikona, bet vai labi?
Kā ar čipošanu? Ir vērts?
13.07.2017 12:33 |
 
Reitings 146
Reģ: 16.04.2016
Man ir līdzīgs variants, paņēmu kaķēnu pirms 5 gadiem, kurš redzējis tikai dzīvokli uz privātmāju ar lielu pagalmu. Sākotnēji bija doma, ka varētu laist ārā vai vismaz izvest pastaigā ar siksniņu, tomēr kad kaimiņam pie mājas durvīm notrieca kaķi, es pārdomāju. Blakus ir iela, kur visu laiku ir intensīva satiksme, riskēt ar kaķīša dzīvību nevēlos.
Pirmos 2 gadus reizi gadā vedu potēt: komplekso poti un pret trakumsērgu. Tomēr pēc katras potēšanas nogēroju, ka kaķim veselība pasliktinās (nereāli augsta ķermeņa temperatūra, guļ vienā stūrī, neēd, nedzer un neiet uz kasti). Runāju par šo ar veterinārārstu, viņš ieteica viņu vairs nepotēt, ja reiz nav kontakts ar citiem dzīvniekiem un ārā netiek laists, no tā neesot lielas jēgas.
Sauso barību dodu tikai pašu labāko, manējais iecienījis Royal Canin sudraba pakā un Hill's. Barības trauciņš viņam vienmēr stāv pilns, viņš nekad to neizēd ar vienu piegājienu, ēd maz, bet bieži. Trīs reizes nedēļā dodu konservus, tos gan izvēlos dažādās cenu kategorijās, piemēram, manējam Friskies ļoti garšo, apēd uzreiz neatejot no trauciņa (ko nevarētu teikt par citu dārgā gala konservu). Es domāju, ka kaķiem tāpat kā cilvēkiem ir dažādas gaumes un laika gaitā to var viegli saprast. Manam kaķim vairāk patīk konservi, kur daudz škidrums. Zivis viņam nepārāk.
Ļoti bieži dodu īsto gaļu (bez garšvielām un marinādēm, protams). Viņš pats sajūtot to smaržu nāk klāt un ņaud. Tomēr ar šo vajag uzmanīgi, lai netiek izlutināts un neatsakās ēst parasto sauso barību.
Ņemot kaķēnu ļoti svarīgi ir neaizmirst par nagu asināmo vietu! Kad ņēmu savu kaķi, man tāds vēl nebija iegādāts un toreizējā saimniece teica, ka tā ir pirmās nepieciešamības prece, tāpat kā kaste un barība.
Dzīve ar kaķi ir forša! :-)
13.07.2017 12:34 |
 
Reitings 3388
Reģ: 27.11.2012
Logu sietiņus var nopirkt DEPO.
13.07.2017 12:35 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Es pasūtu http://www.zooplus.de
Man kaķis ir čipots, jo cerēju, ka ies ārā, bet neiet. Ja neiet ārā/nevar pamukt, čipam nav jēgas. Tomēr es esmu nodrošinājusies pret visām dzīves situācijām. :-D
Un jā, kaķis jāattārpo. Rietumu veti uzskata, ka jāattāpo ik pēc 2-3 mēnešiem, es uzskatu, ka nav jēgas beigt kopā kaķa aknas, ja vien nav skaidri zināms, ka tārpi ir - pietiek ar attārpošanu reizi pusgadā. Viena mana paziņa vispār ņem kaķa kakas un ved uz BIORu uz analīzēm, ja ir tārpi, attāpo, ja nē - neattārpo. Un vispār pareizi dara, kaku analīze maksā 4-5 eiro, iedarbīgas tārpu tabletes - tikpat.
Man silikona WC pildījums nepatika - ļoti skaļi grab un šķiet nehigiēniski. Pačurā silikonā un tad tur pamīcās, ar tādām ķepām iet pa dzīvokli - nu fui. Man patīk cementējošās smiltis.
13.07.2017 12:37 |
 
Reitings 136
Reģ: 22.07.2015
Par smiltīm - es labāk pērku cementējošās. Tur viss forši sacietē un tad tik jāizvāc tās "kotletītes" un pārējās smiltis paliek tīras. Nepatīk silikona tādā ziņā, jo tur visas čuras samaisās kopā ar tīrajiem gabaliņiem un tas nav forši. Nebērs jau arī 3x dienā pilnīgi jaunas smiltis...
13.07.2017 12:39 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Meitenes, Royal Canin nav "pati labākā sausene", Royal Canin ir dārgs rolltons. (t) Royal Canin nav bezgraudu, to ražo no kaulu miltiem, un no Friskies tas atšķiras tikai ar to, ka tajā ir mazāk sāls un ir pievienoti vitamīni. Protams, kaķis bez iedzimtām veselības problēmām nenomirs, ēdot RC, bet tas ir neprāts, maksāt to cenu par to kvalitāti. Tad jau Josera ir labāka. Lai gan aī Josera nav bezgraudu.
https://www.thespruce.com/premium-dry-cat-food-554779
13.07.2017 12:44 |
 
Reitings 2715
Reģ: 13.12.2013
Man visu dzīvi ir bijuši kaķi. Pirms trim mēnešiem paņēmu pieaugušu no patversmes.
Cik zinu, daudzi savu kaķi sapotē vienreiz mūžā, bet lasu,ka tas jādara atkārtoti. Pret ko īsti ir tās potes?

Pote pret trakumsērgu un citām slimībām. Iepriekšējos kaķus nepotēju, šis jau bija sapotēts.
Vai kāda ved savu kaķi pastaigā ar pavadiņu? Kaķim patīk vai neizdevās pierunāt?

Neesmu apzināti vedusi, bija man kaķene, kas pieklīda, tad nu viņa staigāja ārā. Mājās noturēt nevarēja arī ar varu. Pastaigām ir domāts suns.
Barība. Lētās/dārgās barības? Mājas ēdiens? Svaiga gaļa? Kāpēc?

Barība jo daudzveidīgāka, jo labāka. Ja ir iespēja neizvēlies kitekat, felix, krāsainos graudiņus utt. Mans ir alerģisks, tad nu ir jādomā, ko viņam dot. Iepriekšējie ēda visu ko.
--
Kopš atkal ir kaķis mājās, dzīvokli tīru tikai ar dabiskiem eko līdzekļiem bez ķīmijas, jo tie viņiem kaitē. Tāpat arī aizbarikādēju visu, kur viņš man varētu iesprūst.
--
Lai visu nakti nogulētu ar viņu vakarā ir kārtīgi jāpaspēlējās. Tāpat kaķis ir jāpieradina asināt nagi statīvā. Man ir nopirkts, viņš jau zināja, kas tas ir un, kādam mērķim paredzēts.
--
Pats galvenais ir pieskatīt, lai viņš neapēd mantiņas vai to daļas, spalvas, eglītes rotājumus. Un vadi! Arī jāskatās, lai nesapinās un ūsas nebāž kontaktos.
13.07.2017 12:50 |
 
Reitings 1877
Reģ: 21.05.2011
Kaķi pastaigā vēlos vest, ja viņam no tā kāds prieciņs, nevis lai varētu pašaut padusē un doties uz veici iepirkties. :D
Mincim vēlos visu to labāko, uz barību netaupīšu.
Vēl domāju, vai vērts tēret kaķu mājās, jeb vai pirkt vienkārši asināmo stabu, vai ar extrām.
13.07.2017 13:01 |
 
Reitings 2715
Reģ: 13.12.2013
Mani kaķi ir gulējuši, kur pagadās. Var pirkt gan mājiņas, gan statīvus, gan tos augstos kokus. Bet, vai tur gulēs ir atkarīgs no paša kaķa. Manam ir nagu asināmais spēļu laukums, kur ir saliktas mantas.
13.07.2017 13:04 |
 
Reitings 1249
Reģ: 10.08.2015
Man arī kaķis mājās ir bijis jau kopš bērnības, arī tagad ir. Iepriekšējais nebija potēts un bija dzīvokļa kaķis, bet neieteiktu vadāt ar pavadiņu, ja nav plāns vēlāk laist patstāvīgi ārā, jo, kā jau te minēja, arī manējais pēc dažām tādām reizēm sēdēja tikai pie durvīm un lūdzās ārā.
Tagad mani minči ēd Josera sauso barību, ko pērkam zoo veikalā, un no slapjās barības Sheba, Felix vai Gourmet pastēti. Kad tiek griezta svaiga gaļa, tiek arī pie svaigas gaļas. Smiltis arī izvēlamies cementējošās Sanicat.
Jaunākais kaķis ir kā traks uz mušām, maziem knislīšiem u.c., tāpēc logiem ir siets. Noteikti arī uzmani mazas detaļiņas, mantiņas, manējam patīk grauzt kurpju šņores, gumijas, arī tās visas ir paslēptas :D
13.07.2017 13:13 |
 
Reitings 4227
Reģ: 31.03.2017
Par smiltīm - es labāk pērku cementējošās. Tur viss forši sacietē un tad tik jāizvāc tās "kotletītes"[

Ideāls salīdzinājums:-D:-D,kotletītes:-D
13.07.2017 13:15 |
 
Reitings 870
Reģ: 17.03.2015
man ir istabas kaķis, esmu arī izvedusi ar siksniņu ārā. (iepriekšējais kaķis ļoti gribēja iet ārā un pat pats uzprasījās, tagadējais īsti nav pieradis pāris reizes vien ir izvests, baidās no visām skaņām un čaboņām, bet tikpat ziņkārīgi turpina iet apgaitā)
par potēm, ir veiktas kad bija maziņš, tagad neviena gan nav veikta. kaķim tagad 5 gadi būs , pa šo laku ir nests pie veta, kas pateica, ka nav īsti vajadzības. nezinu kā tur īsti ir. kaķis regulāri tiek attārpots(ar tabletēm) , bet iebarot viņam šīs tabletes ir murgs, viņas ir ļoti negaršīgas un kaķis jau sajuzdams bēg. tāpat arī tiek dotas tabletes pret kaķu laiku, tās gan tiek ieliktas slapjajā barībā un tās viņš apēd.
barību pārsvarā pērku zoo veikalos , sveramās. veikala krāsainās kaķim negaršo. tāpat arī no sveramajām ja graudiņi par lielu vai par tumšu, viņam ne īsti tādi iet pie sirds. slapjo barību nedodu kā pamatbarību, bet kā našķi. bet tāpat jau diedelē caurām dienām :D
smiltiņas arī zoo veikalā, pērku cementējošās. silikona īsti neiet pie sirds, laikam salīp ķepās un nav apmierināts. kastīte ir parastā, bez jumtiņa.
spēļmantas visādas pelītes un bumbiņas mētājas uz grīdas, īpaši nespēlējas ar viņām. kaķim labāk patīk, kad ar viņu personiski paspēlējas vai ar lāzerīti vai to kociņu, kur galā kkādas spalviņas. vai arī ir iecienījis matu gumijas :D un tad viņš man viņas sper :D
kaķi ķemmēju , bet spalvas tāpat ir visur (uzreiz iesaku nodrošināties ar rullīšiem) pati ķemmēšana gan kaķim nepatīk.
guļ kur pašam gribās, visvairāk jau mūsu gultā pie cilvēka. ir arī pašam sava mājiņa, tur arī guļ.
nagu asināmais ir tāds kas pieskrūvēts pie sienas, jo bija tas kociņš un kaķis pārāk ņipri tur ņēmās un uzgāza sev virsū, kopš tās reizes negribēja iet pie viņa un sāka dīrāt gultas. tad nopirkām tādu, ko pieskrūvēt pie sienas un tagad laimīgs iet tur.
oj tāda pentere sanāca :D 8-)
13.07.2017 13:26 |
 
Reitings 4227
Reģ: 31.03.2017
Vēl domāju, vai vērts tēret kaķu mājās, jeb vai pirkt vienkārši asināmo stabu, vai ar extrām.

Pēc pieredzes varu teikt,ka tad jau labāk kurpju kasti iedot:-D un nagus asinās viņi kur grib:-D
Par pārējo, barību pērku veterinārā klīnikā Specefic adult un vēl bija tik tai nosakumu aizmirsu. Gaļu jēlu neēd, bet spēlējas ar to:-D ,potēta nav,bet 2gadā nesu attārpot. :-)
13.07.2017 13:29 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits