Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Kā ieklāt flīzes

 
Reitings 5637
Reģ: 06.11.2013
Parasti flīžu izvēlē dominē estētiskais faktors – krāsa, faktūra un citi dizaina elementi. Taču vienas krāsas flīzēm iespējami radikāli atšķirīgi tehniskie rādītāji, kas ir būtiski paredzētajam materiāla pielietojumam konkrētā telpas vai ēkas daļā. Lai orientētos šajos rādītājos, visi flīžu veidi tiek klasificēti saskaņā ar noteiktiem kvalitātes standartiem, kas var būt atšķirīgi ne tikai dažādos pasaules reģionos, bet pat vienā valstī.
Flīžu ražotājvalstis
Itālija. Vairāk nekā 100 gadus pārliecinoša flīžu modes noteicēja ir Itālija, kas nodrošina 95% apjomā flīžu ražošanas iekārtas visā pasaulē. Katru gadu 350 Itālijas fabrikas sadarbībā ar desmitiem dizaineru darbnīcu saražo miljoniem kvadrātmetru flīžu un deko-ratīvos elementus plašā izmēru, krāsu un stilu diapazonā. Itālijas keramikas flīžu orientējošā cena Latvijas būvmateriālu veikalos ir 8-12 Ls/m², bet salonos, kas piedāvā jaunākās kolek¬cijas, plašu dizainu izvēli un individuālu servisu, cena ir 12-16 Ls/m².
Spānija. Pirms 50-60 gadiem spāņi sāka ražot flīzes, izmantojot itāļu tehnoloģijas un iekārtas. Spānijas keramikas rūpnīcu produkcijai raksturīgs atturīgs dizains un mierīgas krāsas, klasiski izturēts stils un ierobežots dekoratīvo elementu piedāvājums. Pašlaik Spānijas flīzes pārliecinoši konkurē ar Itālijas flīzēm gan cenas, gan kvalitātes ziņā.
Vācija. Stabilu vietu Latvijas flīžu tirgū ieņem Vācijas flīžu ražotāji – klasiski modernais Villeroy&Boch un jaunāko tehnoloģiju līderis Agrobbuhtal, kas piedāvā ne tikai flīzes dzīvojamām telpām, vannas istabām un baseiniem, bet arī ultramodernas un ekoloģiskas fasāžu sistēmas.
Latvija. Vienīgais flīžu ražošanas uzņēmums Latvijā ir Brocēnu keramika, kas vēl nesen piederēja pie "lētā gala" flīžu ražotājiem, bet pēc vairāku miljonu latu investīcijām uzstādījis mūsdienīgu keramikas flīžu ražošanas līniju, kas paver iespējas mūsdienīga dizaina un Eiropas līmeņa kvalitātes flīžu ražošanai. Jaunās tehnoloģiskās līnijas ražotājs un piegādātājs Itālijas firma S.I.T.I. ir viena no pazīstamākajām flīžu ražošanas līniju izgatavotājfirmām Eiropā.
Polija. Pirms astoņiem gadiem poļi modernizēja flīžu ražošanu un tagad ir vieni no aktīvākajiem Latvijas tirgus dalībniekiem.
Ķīna. Salīdzinoši nesen Latvijas tirgū savas flīzes sāka piedāvāt Ķīna – pasaules līderis ražošanas apjomu ziņā. Šajā valstī katru gadu tiek saražots vairāk nekā 2,1 miljards kvadrātmetru flīžu, kuru cena ir 2-3 reizes zemāka nekā Itālijas ražojumiem. Ķīniešu ražotā produkcija atbilst citiem kvalitātes kritērijiem, nekā Eiropā. Viens no populārākajiem Ķīnas produktiem Latvijas tirgū ir lielizmēra pulētas akmensmasas flīzes.
Kvalitātes standarti un klasifikācija
Ražotāju kvalitātes standartu un flīžu klasifikācijas pārzināšana, kā arī produkta piemērošana konkrētam gadījumam ir dizainera un ikviena profesionāla pārdevēja kompetences rādītājs. Pircēja ziņā ir izvēlēties savai gaumei un prasībām atbilstošāko variantu.
Vadošie Eiropas flīžu ražotāji – Itālija, Spānija, Vācija – klasificē savu produkciju pēc Eiropas standarta EN ISO normatīviem, kas garantē adekvātu kvalitātes un cenas attiecību. Flīžu atbilstību valsts noteiktiem normatīviem ar dažādām kontroles metodēm pārbauda katrs ražotājs, kas ir tiesīgs noteikt savu kvalitātes standartu (parasti tas ir lielāks par valsts noteikto) un atbilstoši tam veikt savu ražojumu klasifikāciju.
1.šķiras flīzes ir ražotāja noteiktajam standartam atbilstošs produkts ar precīziem ģeometriskiem izmēriem (kalibru), noteiktiem funkcionāli estētiskiem parametriem un 5% pieļaujamo defektu normu vienai flīžu sērijai.
2.šķiras flīzes ir produkts ar pieļaujamo defektu normu līdz 25% vienai flīžu sērijai un attiecīgi par 20-30% zemāku cenu nekā 1.šķiras flīzēm.
3.šķiras flīzes ir zemas cenas produkts ar lielu pieļaujamo defektu diapazonu (izliektu virsmu, nepareizu ģeometriju, dažādiem mehāniskiem bojājumiem).
Flīžu šuves
Daudzos gadījumos šuvju kvalitāte ir faktors, kas paaugstina vai pazemina klājuma estētisko vērtību. Flīžu vai plākšņu klājuma šuvju kvalitāte ir atkarīga ne tikai no meistara profesionalitātes, bet arī no šuvju aizpildes materiāla īpašībām. Augstas kvalitātes šuvju aizpildes materiālam jābūt ar pietiekamu plastiskumu, viegli kopjamam un ilgmūžīgam.
Flīžu šuves iespējams izveidot, izmantojot cementa vai epoksīdsveķu bāzes šuvju aizpildes sastāvus. Līdz šim plašāk pielietoti cementa bāzes materiāli, kas mūsdienās ir krietni vien uzlaboti un piemēroti ne tikai praktiskajām, bet arī interjera prasībām. Savukārt epoksīdsveķu bāzes šuvju aizpildes materiālu galvenā priekšrocība ir tā ilgmūžība. Izmantojot to, varat aizmirst par šuvju tīrīšanu, jo, pateicoties tā īpašajam sastāvam, tās nekļūst netīras.
Tomēr, ja neplānojat veidot jaunu flīžu klājumu, bet gan atjaunot esošās flīžu šuves, kas ar laiku zaudējušas savu sākotnējo izskatu un krāsu, veikalos meklējiet flīžu atjaunošanas sastāvus. Piemēram, MAPEI šuvju atjaunošanas sastāvs FUGA FRESCA ir lietošanai gatavs materiāls ērti lietojamā iepakojumā ar aplikatora sūkli vai bez tā. Pirms lietošanas pudelīti rūpīgi jāsakrata, jāatskrūvē vāciņš un jāuzklāj sastāvs uz iepriekš attīrītām šuvju virsmām. Pēc uzklātās kārtas nožūšanas, lieko sastāvu no flīžu malām iespējams viegli notīrīt, izmantojot mitru sūkli – rezultātā jūsu flīžu šuves ir kā jaunas, viegli tīrāmas, tām piemīt viendabīga krāsa un ievērojami pazemināta ūdens uzsūce.
Flīžu līmes izvēle
Galvenā problēma, ar kuru saskaras vairākums – vāji pielīmētas flīzes. Galvenais šī defekta iemesls ir ne tikai nekvalitatīva līme vai flīzes, bet arī nepareizi izvēlēta līme, neievērojot ekspluatācijas noteikumus.
Lai pareizi izvēlētos flīžu līmi, nepieciešams zināt:
1. Īpašības virsmai, pie kuras tiks līmētas flīzes;
2. Flīžu ekspluatācijas noteikumus;
3. Flīžu izmēru un tipu.
Ļoti svarīgi flīžu līmi izvēlēties atbilstoši atlasītajam flīžu materiālam. Lai to izdarītu, jāņem vērā vairāki faktori – vai telpā, kurā plānots līmēt flīzes, ir apsildāmā grīda, vai flīzes ir standarta izmēra (30cm x 30cm) vai arī tās ir nestandarta, kāda ir flīzēšanas virsma utt. Visi šie faktori noteiks, kāda flīžu līme būs vispiemērotākā. Veikalu plauktos šobrīd ir pieejams ļoti plašs dažādu flīžu līmēšanas materiālu klāsts, taču, ja rodas šaubas par savu izvēli, labāk konsultēties ar speciālistu vai veikalā esošajiem konsultantiem.
Standarta līmes patēriņš ir 5 kg uz kvadrātmetru, precīzāk, tas ir atkarīgs no virsmas un špakteļa robiņu izmēra. Pirms izvēlēties līmi, nepieciešams noskaidrot flīžu tipu – labi uzsūcošas mitrumu vai vāji uzsūcošas mitrumu. Tas ir svarīgi, jo gadījumā, ja līme pārāk ātri iesūksies flīzēs, tās tiks vāji pielīmētas.
Lielākā daļa flīžu līmju tiek pārdotas pulvera veidā un tās ir jāsajauc ar ūdeni, precīzi ievērojot proporcijas. Gatavas līmes konsistencei jābūt plastiskai, tā nedrīkst tecēt.
Sienu taisnošana
Virsmas sagatavošanas procesā jāiegūst taisna virsma flīžu ieklāšanai. Var izmantot apmetumu, taču tas ir efektīvs tikai sienām, kuras nav ļoti šķības, atšķirības nedrīkst būt lielākas par 5-6 cm.
Apmetumam mēdz būt cementa – smilšu vai ģipša bāze. Apmetums ar ģipša bāzi nav piemērots telpām, kurās ir augsts mitrums, jo tā iedarbībā apmetums deformējas.
Flīžu ieklāšana
1.posms. Demontāža
Pirms lielo darbu sākšanas nepieciešams veikt iepriekšējo klājumu un turpmāk nevajadzīgo demontāžu. Remontdarbu sākumā veicami netīrākie darbi – veco flīžu noņemšana, vecās santehnikas demontāža.
2.posms. Virsmas sagatavošana
Tālāk seko flīzēšanas virsmas sagatavošana. Ja nepieciešams, pirms tam jāveic cauruļu ievilkšana un sametināšana saskaņā ar santehnikas izvietošanas plānu, kā arī apkures cauruļu ievilkšana un nostiprināšana. Pēc tam seko sienu izlīdzināšana.
Protams, tāpat kā pirms jebkuru sienas darbu veikšanas, sienu nepieciešams rūpīgi atbrīvot no tur esošajiem putekļiem, netīrumiem, iepriekšējo sienas klājumu paliekām utt. Flīžu klāšanas virsmai jābūt gludai, tīrai un sausai. Gadījumos, ja sienas veidotas no ļoti labi mitrumu absorbējoša materiāla, tad siena ir jānogruntē – tādējādi uzklātā grunts kārta regulēs mitruma uzsūkšanos un nodrošinās flīžu saķeri ar sienu. Ja flīzes tiek klātas mitrās telpās (vannas istabā, pirtī utt.), tad uz virsmas nepieciešama arī hidroizolācija.
3.posms. Kompozīcijas izveidošana
Pirms flīžu līmēšanas uzsākšanas svarīgi izplānot flīžu vizuālo izskatu un atrašanos laukumā. Pirms līmēšanas procesa uzsākšanas iespējams novilkt līnijas uz sienas, kas palīdzēs flīzes uz sienas izkārtot taisni, secīgi un atbilstoši vienu otrai, lai neveidotos nelīdzenas un šķības flīžu rindas. To var darīt arī novelkot auklas gar sienu, vai izmantojot taisnu koka līsti. Svarīgi pirms tam izdomāt flīžu kompozīciju. Variet to izmēģināt, izklājot flīzes uz grīdas, lai novērtētu flīžu attiecību vienai pret otru un kopējo izskatu. Nedrīkst aizmirst par atstarpēm starp flīzēm jeb šuvju vietas!
4.posms. Flīžu likšana
Uz neliela sienas laukuma (lai paspētu uzklāt flīzes un līme nepaspētu sacietēt) vienmērīgi jāuzklāj līmjava un pēc tam ar roboto špakteļlāpstu jāievelk līnijas tajā. Flīžu līmēšanu parasti uzsāk no viena stūra, sākot ar veselu flīzi – to precīzi novieto vajadzīgajā vietā un piespiež. Ja tiek izmantotas ļoti smagas flīzes, tad līmi var uzklāt arī uz pašas flīzes, pirms tās likšanas uz sienas. Uzliktās flīzes atrašanās vietu vēl kādu brīdi var koriģēt, tomēr šīs iespējas ilgums atkarīgs no izvēlētās līmes.
Starp flīzēm jāievieto atdalošie krustiņi, lai flīzes būtu taisnas un šuves starp tām būtu līdzenas. Ja telpas stūros vai citās vietās nepieciešams samazināt flīzi, tad tā ir jānogriež atbilstošajā izmērā ar flīžu griešanas ierīci, speciālajām knaiblēm vai zāģīti. Lai panāktu labāku vizuālo izskatu, grieztās flīzes jālīmē telpas stūros. Kad flīzes stabili turas pie virsmas, izņem atdalošos krustiņus un aizpilda šuves starp flīzēm.
Flīzēšanas laikā nepieciešams to veikt visā telpā (arī, piemēram, zem vannas). Visas telpas izflīzēšana nodrošina to, ka visā telpā būs vienāda hidroizolācija. Tāpat tas atvieglos vannas montāžu un turpmāku lietošanu (līdzena grīda vienā līmenī). Turklāt, ja visā telpā tiks izmantotas konceptuāli vienādas flīzes, būs iespējams mainīt vannu, nepārflīzējot telpu (ir gadījumi, kad ekonomisku apsvērumu dēļ, grīdas daļu zem vannas flīzē ar citām, lētākām flīzēm). 5.posms. Flīžu šuvju noformēšana
Nepieciešams iegādāties flīžu šuvju materiālu un to sagatavot atbilstoši uz tā norādītajām prasībām. Spraugām starp flīzēm jābūt tīrām — bez gružiem, netīrumiem un putekļiem. Flīžu šuvju masa blīvi jāklāj flīžu spraugās. Pēc šuvju aizpildīšanas jānotīra flīžu šuvju materiāla pārpalikumi – tīrāmajam sūklim jābūt mitram nevis sausam vai pilnam ar ūdeni.
02.05.2017 15:00 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits