Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Zemledus makšķerēšana

 
Reitings 5637
Reģ: 06.11.2013
Zemledus makšķerēšana ir viena no tām nodarbēm, par ko cilvēki parasti šausminās, jo pie mums Latvijā zemledus makšķernieki parasti ir visai riskanti un mēģina noķert lielo lomu pat tad, kad ārā ir plus grādi vai arī ledus kaŗta vēl nav paspējusi izveidoties drošā biezumā. Zemledus makšķerēšanas pamati ir ļoti vienkārši, jo ir nepieciešama makšķere ēsma un caurums ledū, jeb tā sauktais āliņģis, pa kuru tiek nolaista makšķere un pa kuru tiek izceltas zivis. Makšķerējot zem ledus parasti cilvēki spēj noķert dažnedažādākos lomus, un tie ir sākot no maziem asarīšiem un raudām līdz pat līdakām un citām lielākām zivīm. Bet kā jau jebkurā nodarbē arī zemledus jeb ziemas makšķerēšanā parasti ir visvisādi paņēmieni, un lietas, kam jāpievērš uzmanību un lai neieslīgtu detaļās šoreiz tikai došu jums tās lietas, kam būtu jāpievērš uzmanība, bet konkrētāk par katru jau rakstīšu nākamajos rakstos:
1. Makšķere – Pati makšķere ir galvenais zvejas instruments un zemledus makšķerēšanā tiek izmantotas mazas makšķeres, kuras var viegli noturēt rokā sēžot un tikpat viegli nomest malā, kad nepieciešams ar rokām izvilkt zivi no ledus. Šīs makšķeres parasti ir tādas pašas, kā lielās vasaras makšķeres, bet samazinātā veidā ar vēl dažiem uzlabojumiem, kurus pašlaik neminēšu.
2. Ēsma – Nākamā lieta, kam noteikti jāpievērš uzmanība ir vieta, kur tu vēlies makšķerēt, jo pat tad, ja tu grasies zvejot uz ledus pirmo reizi tev ir jāizvēlas pareizā ēsma lai spētu noķert vajadzīgās zivis. Ir dažādas ēsmas sākot no dzīvajām ēsmām līdz vizuļiem un minerāliem, un ziemā zivis aprasti ir daudz izsalkušākas, tāpēc ēsmas izvēle var būt plašāka.
3. Āliņģis – Arī pat āliņģis, kurā tiks laista makšķeraukla ar ēsmu un atsvaru ir svarīgs, jo tā platums noteiks cik lielas zivis būs iespējams izcopēt, kā arī to, cik ātri šis āliņģis atkal aizsals. Āļiņģa veidošanai parasti izmanto speciālu instrumentu, bet ja tāda nav var mēģināt arī izsist caurumu ar kuvaldu un kādu metāla cauruli.
4. Apģērbs – Arī apģērbs ir ļoti svarīgs, jo ziemā it sevišķi tad, ja ārā ir krietni zem nulles var ļoti ātri apsaldēties un tāpēc vajadzētu saģērbties kārtīgi, uzvilkt kārtīgus cimdus un termo veļu, kas pasargās tevi no apsaldējumiem uzturot ķermeņa temperatūru pietiekoši siltu, lai nerastos problēmas.
5. Vieta – Arī makšķerēšanas vieta ir svarīga, jo sēžot lielas upes vidū kur ir liels dziļus diezin vai tev izdosies kaut ko noķert un tāpat arī tur kur ir pārāk sekls, tāpēc vieta ir jāizvēlas nopietni un arī tas, kādas zivis tu vēlies noķert būs svarīgi, šīs vietas izvēlē.
6. Drošība – Un pēdējais protams ir drošība, jo atceries, ka tu sēdi uz sasaluša ūdens un, ja tu ielūzīsi ir ļoti viegli paiet zem ledus un vairs neatrast savu iekrišanas caurumu. Drošība zemledus makšķerēšanā ir galvenais un to vajadzētu atcerēties vienmēr!
Protams ir jādomā arī par atsvariem, telti, ķeseli kur likt zivis un citiem piederumiem, bet visā visumā šīs ir tās pamatlietas, kam jāpievērš uzmanība dodoties makšķerēt uz ledus!
02.05.2017 14:41 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!