Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Feminisms?

 
Reitings 2
Reģ: 13.09.2016
Sveikas meitenes!
Vēlējos uzzināt jūsu viedokli kādā jautājumā.
Es pati ļoti ticu sieviešu vienlīdzībai, uzskatu sevi par feministi, taču nereti saņemu dažādas reakcijas, kad atklāju šo faktu citiem. Tāpēc vēlējos jautāt, kā ir ar jums?
Vai ticat dzimumu vienlīdzībai?
Vai uzskatāt sevi par feministēm un kāda ir Jūsu pieredze šajā jautājumā?:-)
14.09.2016 13:49 |
 
Reitings 2
Reģ: 13.09.2016
 
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Ticu vienādām tiesībām vīriešu un sieviešu starpā, bet neuzskatu, ka sievietei butu jāstiepj smagas somas, kamer blakus iet virietis. Visam ir savas robežas, jā, sieviete var būt automehāniķe un par to saņemt tadu pašu atalgojumu kā virietis. Jā, sieviete var spēlēt hokeja vai futbola komandā, bet grozi kā gribi, sieviete ir vājāka un uzskatu, ka sievietei ir jāļauj vīrietim justies vīrišķīgam un noderīgām, palidzot sievietei vai izradot elementaru cieņu atverot durvis. Tas nebūt nenozīmē, ka sieviete ir sliktāka par vīrieti.
14.09.2016 14:19 |
 
Reitings 11162
Reģ: 28.11.2014
Nē, neesmu par dzimumu vienlīdzību. Nepretendēju uz to pašu ko vīrietis, uzskatu, ka ir sieviešu un vīriešu darbi.
14.09.2016 14:30 |
 
Reitings 180
Reģ: 12.09.2016
Hmm piekrītu iepriekš rakstītajiem komentāriem, par to ka sievietei nav jāstiepj maisiņi un citas pieklājības ko izrāda un ir spējīgs vīrietis.
Un manuprāt darba svērā vajadzētu būt dzimumu vienlīdzībai, ir sievietes, kuras spēj darbā izdarīt daudz, tā pat, vai pat citreiz vairāk nekā vīrietis.
Bet valstis ar kultūru, kur sieviete ir kājslauķis un nedrīkst iziet no mājas bez vīrieša, un nedrīkst strādāt u.t.t manuprāt tas ir pārāk, pārāk drastiski, un nepareizi. skumīgi un nepatīkami, bet tā ir realitāte.
14.09.2016 14:52 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Ja sieviete ir spējīga sasniegt tādas prasības, kā vīrietis, tad nevajadzētu būt problēmām būt vienlīdzīgiem, bet daudzas feministes vēlas, lai standarti sievietēm tiktu samazināti, kas atspoguļojas darba kvalitātē.
...
Tas atspoguļojas fiziski grūtos darbos, piemēram, ugunsdzēsējs - ja sieviete nav spējīga izdarīt šo darbu tikpat ātri, kā vīrietis, viņai nevajadzētu tur strādāt, jo tas apdraud ne tikai viņas pašas, bet arī citu cilvēku drošību. Vēl viens piemērs - celtniecība. Ja sieviete nav spējīga veikt smagos darbus, tas būtu muļķīgi un negodīgi gaidīt, ka viņas vietā to izdarīs vīrietis un beigās abi saņems vienādu atalgojumu.
...
Feministes cīnās, lai vairāk sieviešu būtu vadošos amatos, bet nez kāpēc tādu pašu entuziasmu neizrāda pret citiem amatiem, kur sievietes ir mazākumā, piemēram, asenizators.
...
Sievietes vēl joprojām saņem mazākus sodus par noziegumiem, kuru gadījumā vīrietim būtu smagāks sods. Piemērs no Lielbritānijas - ja vīrietis skolotājs seksuāli uzmācas skolniecei - pedofils, ja sieviete skolotāja uzmācas skolniekam - viņai aizrāda, ka tā darīt nav labi, bet sodīta viņa netiek. Neizskatās, ka feministes vēlētos baigo vienlīdzību šajā jomā.
...
Feminisms pārstāv tikai sieviešu tiesības (kas ir acīmredzams no nosaukuma vien), ja vēlies būt par vienlīdzību, vārds, ko meklēt ir - egalitārisms vai humānisms.
14.09.2016 14:52 |
 
Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Es esmu par to, ka likuma priekšā sievietes un vīrieši ir vienlīdzīgi, taču sadzīvē galīgi nē. Ja vīrietis ir spēcīgāks, tad viņam ir jānes tie smagie maisi. Ja sievietei labāk padodas ēst gatavošana, tad lai gatavo (vai otrādāk). Man liekas, ka mūsdienās izpratne par feminismu ir ačgārna. Mums ir tiesības pelnīt tikpat daudz cik vīriešiem, sasniegt tikpat daudz kā vīriešiem, bet tas uzspēlētais "es visu varu pati" mani tracina. Es arī daudz ko varu pati, bet es tāpat sevi nepozicionēju kā baigāko feministi :-D
14.09.2016 14:54 |
 
Reitings 854
Reģ: 07.03.2015
Es esmu par kaut ko, ko nezinu, kā nosaukt. Pēc būtības par dzimumu vienlīdzību, bet tādā ziņā, ka katrs cilvēks ir tiesīgs pats noteikt, kā dzīvot savu dzīvi (ja vien tas nav pretrunā ar likumu un sabiedrībā pieņemtām ētiskām un morāles normām). Nu nav visām sievietēm jāgrib bērni vai obligāti jāgrib karjera. Nav vīriešiem obligāti jāgrib karjera. Ja sieviete grib būt mājsaimniece un viņas partneris ir ar viņu vienisprāt, nevienam citam nav tiesību pārmest to, ka viņi redz dzīvo nepareizi. Un man liekas pagalam aplami tie uzskati - Tev ir jākopj sevi, Tu taču esi sieviete! Tev ir jādara tas un šitas, jo Tu taču esi sieviete! Tu taču esi vīrietis, vīrieši neraud! Vīrietim jābūt stiprajam plecam! Manis pēc, tas vīrietis var būt arī vājš, ja tas viņu un viņa partneri dara laimīgu.
14.09.2016 15:17 |
 
Reitings 854
Reģ: 07.03.2015
Pareizi laikam būtu- es esmu par vienlīdzīgām iespējām abiem dzimumiem. Katram pēc spējām un vēlmēm.
14.09.2016 15:19 |
 
Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
jā, ticu vienlīdzībai un feminisma idejas man šķiet pareizas. daudzi, kas heito feminismu, to nemaz neizprot, salasās internetā dažas muļķības un izdomā, ka visas feministes ir tādas un šitādas. bieži vien "tu vienkārši esi feministe" tiek izmantots kā apvainojums, lai gan kāds sakars. es uzskatu, ka visi saprātīgi cilvēki ir feministi, vienalga, vai viņi pie tā piedomā vai nē. un es pie tā ikdienā nepiedomāju, nekādos gājienos neeju, uz vīriešiem nedusmojos, strādāju miksētā sieviešu/vīriešu kolektīvā, kur ir vienāds balanss gan dzimumiem vadošajos amatos, gan algās. nespēju iedomāties, ka būtu savādāk un kāds vēl bļautu, ka es esmu dumja feministe, ja vēlos līdzvērtīgu atalgojumu par līdzvērtīgu darbu :D UN feminisms ir arī izvēle un izvēles cienīšana. feministe var būt gan karjeriste bez bērniem, gan pilnas slodzes māmiņa, kas lutina savu vīrieti bez robežām :)
14.09.2016 15:19 |
 
Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
uzskatu, ka ir sieviešu un vīriešu darbi

Nu jā...augusi PSRS laikā, laikam esi, kad bija tāds stereotips. Tieši tā, tas ir stereotips, jo amatam/profesijai nav dzimuma. Galvenais, ka padodas un grib strādāt, nešķirojot pa dzimumiem.
Labi, ka jaunā paaudze sāk domāt savādāk un nešķiro sieviešu/vīriešu darbs, bet gan dara to, kas patīk/padodas.
.....................................
Feminisms nav par vienlīdzību! Feminisms cīnās par abstraktām sieviešu tiesībām. Tāpēc tāda attieksme no apkārtējiem. Es arī ne pārāk labi domāju par standarta feministu uzskatiem. lai gan pats esmu par dzimumu līdztiesību.
.....................................
raven tu uzrakstīji visu to, ko es visu laiku skandinu gan dzīvē, gan šajā forumā. Un man par tādiem tekstiem, šajā forumā, sauc par sieviešu nīdēju!
Visa šī padarīšana ir liels pufelis...
***********************
Tu mini ugunsdzēsējus. Pirms kāda laika ģimenē runāju par darbu, par nevienlīdzību. Minēju piemēru pašvaldības policists. Ja vīriešu normatīvus es nevaru nekādīgi izpildīt, bet sieviešu mazliet patrenējoties varētu. Es to saucu par vīriešu diskrimināciju. Bet man tika pārmests, kā es tā varu runāt...tās esot sieviešu tiesības strādāt par policistēm. Ok, tad pildat vīriešu normatīvus vai visi pilda sieviešu, bet ne tāda dalīšana. Diezin ar ko sieviete policiste ir labāka par vīrieti, kas var izpildīt sieviešu normatīvus? Tā kā...
.......................................
Daudzas/daudzi neizprot jēdzienu vienlīdzība starp dzimumiem. Tur tā problēma. Te min daudzas iepirkumu nešanu...kāds sakars dzimumu vienlīdzībai? Loģiski, ka nes iepirkumus tas kurš stiprāks, tātad visticamāk vīrietis. Bet tas neizslēdz, ka ja ir liels pirkums, daļu nes arī sieviete.
.......................................
Ak jā...likuma priekšā (Latvijā) viennozīmīgi sievietei ir priekšroka.
.......................................
Secinājums. Vienlīdzībai jābūt, bez visādiem uzspiestiem stereotipiem no abu dzimumu puses, bet protams līdz noteiktai robežai.
Viss sākas jūsu prātā, gribēsiet būt stereotipu varā, būsiet. Gribēsiet būt brīvi savos uzskatos, būsiet. Tātad no pašiem jau atkarīgs vai būs vienlīdzība, vai nē, bet nu feministu propoganda, gan pa lielam nav atbalstāma.
14.09.2016 15:20 |
 
Reitings 2861
Reģ: 11.10.2014
un feminists vīrietis viņai blakus :) vispār man šķiet pievilcīgi, kad vīrietis atzīst, ka ir feminists. un otrādāk, ja tas "tu vienkārši esi feministe" tiek lietots kā apvainojums, es automātiski to norakstu uz inteliģences trūkumu.
14.09.2016 15:21 |
 
Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Pareizi laikam būtu- es esmu par vienlīdzīgām iespējām abiem dzimumiem. Katram pēc spējām un vēlmēm.

To, ko es nespēju īsi noformulēt, tu pateici šajā teikumā. Manas domas šajā jautājumā:-)
14.09.2016 15:22 |
 
Reitings 253
Reģ: 31.05.2016
Mūsdienās feministes uztver kā trakās dāmītes, kurām uz pieres varētu būt tikpat labi rakstīts "I am strong, independent woman who don't need no man". Un ja tādām liek celt smagumus vai darīt veču darbu, tad tikai sākas pārmetumi vai nu viņas pašas visu var, vai - kādēļ apkārt nav īstu vīriešu?
Es esmu par vienādām tiesībām cilvēkiem, bet ir tomēr lietas, kuras sievietēm (izņemot uzkačātās, ja jau tik ļoti to vēlas) nebūtu jādara - tos pašus smagumus nav paredzēts celt, jo tādēļ nākotnē var nebūt bērni utt. Ja sievietes nebūtu tik ļoti pieprasījušas savu Vienlīdzību, tad tagad nevajadzētu daudzbērnu mātēm rauties veikalā uz 12h un žēloties, ka vīrs neapgādā. Bet ko vecis, paskatās uz pasaules kārtību, visi vienlīdzīgi (itkā) un vairs nav nekāds kauns un "zem mana goda", ka vīrs sēdēs mājās, taisīs savu mašīnu, kamēr sieviete sēž tirgū un cilā kartupeļu maisus. Piemēram.
Manas jūtas ir dalītas un varu tikai iedomāties, kā kādreiz bija, kad sieva nevarēja bez vīra piekrišanas darīt daudz ko, bet tai pat laikā vai tiešām bija tik slikti, ka var būt mājās un darīt to, kas tev patīk? Ar visiem rokdarbiem, dārzu rušināt vēl tur nezin ko.. Nebeigt savu ķermeni kopā svīstot un stenot fabrikās, rūpnīcās.
100 punktu man tūlīt kāds virtuāli te uzgāzīs samazgas virsū. Nu aiziet :-D
14.09.2016 15:22 |
 
Reitings 854
Reģ: 07.03.2015
Platinum, pa lielam dārzā rušinājās vidusslāņa sievietes. Zemākā slāņa sievietes tāpat strādāja fabrikās, mājās apkopa bērnus, darīja mājasdarbus (jo tie taču ir sievietes darbi) un visu nopelnīto atdeva vīram (jo viņš taču ir vīrietis). Un kur te ir taisnība? Tā ka nav viss tik viennozīmīgi par tiem iepriekšējiem laikiem.
14.09.2016 15:27 |
 
Reitings 253
Reģ: 31.05.2016
Mans punkts pret to, ka visiem viss jādara vienādi (sievietes var to pašu, ko vīrieši un tā arī jābūt) ir tajā, ka ja sievietes atļautos būt sievišķīgas, jā, arī vājākas, viņu veči nepārvērstos par mīkstajiem, kuri jūt kaut ko tādu - forši, mana sieva rukā mājās, rukā darbā, vēl mani apmierina un pret to neiebilst. Kad mazinās sievišķība sievietēm, vīriešiem var zust vīrišķīgums. Kādēļ tad daudzi saka, ka redz mērķi tikai tad, kad jūt, ka ir dēļ kā censties?
14.09.2016 15:27 |
 
Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Bet ja vīrietim vienkārši nav talanta darīt visu, bet sievietei ir? Ziniet kā, pastāv tāda dulla lieta kā mīlestība :-D tādēļ variants - "atrodi sev normālu veci" arī nedarbojas. :-D
14.09.2016 15:32 |
 
Reitings 1584
Reģ: 29.05.2016
Platinum bet ja paskatās iz vēstures, uz vikingu sievietēm...tu tak zini, ko viņas darīja, un kādas skaitījās tās ''seksīgākās''? Un tāpat daudzās citās kultūrās, ja kas arī baltu (bet ne tik izteikti), bija topā spēcīgas sievietes, ne vājas, kas neko nevar izdarīt.
Troņu spēles zināt? Cik zinu, tad tur ir arī no reālās vēstures paņemts šis un tas...un tajā seriālā galvenās varones nenosauksi par vājām:-D
Stiprs tēviņš=stipra mātīte. Tā dzīvnieku pasaulē iekārtots, gēni to nosaka...
......................
To pieminu, jo daudzas piesauc ''vājumu'' un tamlīdzīgi kā pašsaprotamas lietas, lai gan tas ir nesena laika ''trends''.
Un nē, ar to es nedomāju, ka ir vīrietim jābūt plukatai! Bet jā, evolūcija dara savu...abiem dzimumiem.
14.09.2016 15:37 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Tu mini ugunsdzēsējus. Pirms kāda laika ģimenē runāju par darbu, par nevienlīdzību. Minēju piemēru pašvaldības policists. Ja vīriešu normatīvus es nevaru nekādīgi izpildīt, bet sieviešu mazliet patrenējoties varētu. Es to saucu par vīriešu diskrimināciju. Bet man tika pārmests, kā es tā varu runāt...tās esot sieviešu tiesības strādāt par policistēm. Ok, tad pildat vīriešu normatīvus vai visi pilda sieviešu, bet ne tāda dalīšana. Diezin ar ko sieviete policiste ir labāka par vīrieti, kas var izpildīt sieviešu normatīvus? Tā kā...

Tas izklausās pēc reālas dzimumu diskriminācijas.
14.09.2016 15:43 |
 
Reitings 2995
Reģ: 22.06.2016
Par tiem pašvaldības policisitiem - ja reiz tādi normatīvi ir uzlikti, tas nozīmē, ka policijas darbiniekam tie ir jāspēj izpildīt, lai arī kādu tur iemeslu dēļ. Kā tad, ja, piemēram, sieviete policiste nespēs panākt mūkošu noziedzinieku, ko viņa teiks - ai, man jau normatīvi bija citādāki kā vīrietim, man rājiens nepienākas!? :-D:-D
14.09.2016 15:49 |
 
Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Es saprotu feminismu kā kustību/uzskatu, kas ir balstīts uz dzimumu vienlīdzības teoriju, vienīgi darbojas kā tāds tieši sieviešu puses rupors. Ja es teiktu, ka neatbalstu, tad būtu izcila liekule, jo man patīk, ka man ir dota iespēja izvēlēties karjeru, ja vēlos, ka, ja darbu darīšu tikpat kvalitatīvi kā vīrietis, sañemšu līdzīgu atalgojumu, utt. Un vēsturiski tieši tādas primitīvas lietas kā balss tiesības iesāka šo kustību (neesmu gan vēsturniece, labojiet). Tas, kā šī kustība ir attīstījusies, ir cits stāsts, bet neuzskatu, ka tāpēc tik plašai un daudzveidīgai kustībai (teorijai vai uzskatiem?) būtu jāsañem automātisks nosodījums.
Pieminētie fiziskā darba piemēri var būt diskutabli - man liekas, ka konkrēti gadījumi būtu jāizskata atseviški, jo, manuprāt, var/nevar strādāt ir drīzāk atkarīgs no fiziskas iespējas paveikt darbu, nevis dzimuma piederības. Man tiešām tas liekas komplicētāk par "feministes vainīgas pie netaisnības" variantu.
14.09.2016 15:50 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (3)