Salomē, vēlies izveidot šopavasar mazdārziņu? Tā kā man ir paliels daiļdārzs ar ziediem, košumkrūmiem un skujeņiem, tad arī garšaugu dārzu veidoju, lai tas ir ne tikai funkcionāls, bet arī estētiski skaists un labi iegultu kopējā ainavā. Formula - racionāls garšaugu dārzs + garšaugi ar izcili dekoratīvām īpašībām.
Ar ko jāsāk? Jāatceras, ka vienkopus visus augus audzēt būs sarežğīti, jo tiem atšķiras gaismas, augsnes mitruma prasības etc. Izteikti lielākajam vairumam gan patīk saulaina vieta ar dziļi sastrādātu augsni, taču tie, kuri mīl ēnainu vietu un ir ar citām mitruma prasībām, būs īpaši jāuzmana. Zelta pamatlikums veiksmīgā audzēšanā ir viens - censties augiem nodrošināt maksimāli tādas pašas prasības, kādas tiem ir, augot savvaļā. Piemēram, starp timiāna stādiem var likt akmeņus, jo arī savvaļā tie ļoti labprāt aug akmeņainā vidē.
Es pagājušo gadu ( šobrīd dārziņš ziemas atpūtā) audzēju piparmētras, lupstāju ( ļoti audzelīgs, izdosies pat lielākajiem slinķiem), lavandu ( uz ziemu piesedzu), salviju ( ar gadiem saplok, tāpēc regulāri jāatjauno, lai būtu pievilcīga acij), majorānu ( uz ziemu pārzieminu iekštelpās), timiānu ( fantastiska šķirņu daudzveidība), baziliku ( regulāri galotņoju, lai būtu smuks skaistulītis), koriandru, dilles, pētersīļus ( lapu, sakņu, krokotos), selerijas ( sakņu un lapu), rozmarīnu ( rudenī izroku un pārzieminu telpās), izopu ( ļooti patīk bitēm), mārrutku, gurķumētru, vērmeli ( ļoti labi der arī kā fona augs košumaugiem, piemēram ļooti skaisti izskatās ar rozā lilijām), dievkociņu ( izmantoju pirtsslotām, neapvainojas, ka apgriež, brašulis augšanas ziņā), lakšus ( der tikai un vienīgi ēnaina un mitra vieta, citur neaugs, kā garšaugs viens no mīļākajiem), maurlokus ( pirmais pavasara zaļums dārzā), ķiplokus ( lai ātrāk nobriestu, vasarā lakstus sasienu mezglā), pupumētru, raudeni, cigoriņu ( pārlieku čunčināties ap viņu nevajag, pārāk auglīgā augsnē var izdzīt leknas dižas lapas, aizmirstot par sakni :-D )un estragonu.