Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Etiķete ofisā/darba vietā

 
Reitings 183
Reģ: 25.01.2011

Sveikas tās, kuras strādā vai ir strādājušas ofisos :)

Rakstu darbu par ofisa etiķeti dažādās kultūrās, tad nu varbūt jūs varētu man pastāstīt, vai jūs un jūsu kolēģi šo etiķeti ievēro? (nu, piemēram, ievēro personīgo higēnu, nav pārsmaržojušies, korekti atbild uz zvaniem, nepļāpā darba laikā pa personīgo telefonu, neklačojas utt utt)

Varbūt ir kāds patīkams vai ne tik patīkams gadījums, kuru jūs varētu izcelt saistībā ar šo tēmu? Vai arī kādas kultūru atšķirības atšķirības, ja esat strādājušas ārvalstīs vai internacionālā kompānijā?

Droši izpaužamies, ja ir, ko teikt, jūs man ļoti palīdzētu :)

28.12.2011 20:08 |
 
Reitings 20
Reģ: 19.03.2009
Strādāju starptautiskā uzņēmumā. Bosi ir angļi. Nezinu vai var runāt par kādām ļoti būtiskām kultūras atšķirībām. Visi ievērojam arī personīgo higēnu :))) No pirmdienas līdz ceturtdienai uzņēmumā ir lietišķais ģērbšanās stils,tas ir stingri jāievēro, piekdienās var ģērbties neoficiāli, kā nu kuram ērtāk. Reizēm iznāk paklačoties arī pa telefonu, bet tas, manuprāt, notiek normas robežās,neaizskarot citus kolēģus.
28.12.2011 20:27 |
 
Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
strādāju starptautiskā kompānijā. ikdiena kā ikdiena - visi sapratīgi cilvēki, normas robžās smaržojas, lieto kosmētiku, ievēro higiēnu. ģērbšanās stils ir tāds smart casual, ko visi arī piekopj.
tā kā visi bosi ir ārzemnieki, var redzēt skandināvu atturību, ebreju dienas ritma ievērošanu, vācu pedantismu utt.
tādas lietas kā zvani un tml. ir atkarigs no tā, kādu politiku piekopj uzņēmums. mums ir apmēram noteikts, kā runāt pa telefonu, ka atbildēt utt.
ar personīgo lietu kārtošanu darba laikā arī neviens pārāk neaizraujas, bet, protams, ka tādas pastāv.
28.12.2011 20:53 |
 
Reitings 312
Reģ: 12.04.2011
strādāju vietējā uzņēmumā ar samērā brīvu atmosfēru. darbinieki visi latvieši. neaizraujas ar smaržām, ar higiēnu viss kārtībā. priekšnieka klātbūtnē visi ir samērā distancēti, bet arī mēdz paklačoties visi savā starpā. uz telefona zvaniem privātiem arī mēdzam atbildēt un tos veikt, ja ir vajadzība, netraucējot apkārtējiem.
bez priekšnieka ir vēl brīvāk, atļaujamies pat radio ieslēgt.
pusdienojam turpat ofisā, bet arī daudz maz brīvi, uztaisa tējiņu, piekož klāt kaut ko, ja gribas ko vairāk, tad iziet ārpus ofisa pusdienās.
sveicināmies/atvadāmies arī brīvi, citreiz ar čau, citreiz ar labdien/uzredzēšanos; uzrunājam uz jūs/tu - arī kā kuru personu un kā kuru reizi.
ierodamies darbā laicīgi, bet pa galvu nesit, ja minūti nokavējas.
28.12.2011 21:02 |
 
Reitings 190
Reģ: 27.07.2011
Strādāju Starptautiskā uzņēmumā - ģērbšanās stils: brīvs, sarunām pa telefonu ir speciālas skaņu izolējošas telpas.. Tā kā telpas ir open office tipa, tad sarunas savā starpā ir ierobežotas..
Arī citu valstu kolēģi - parasti cilvēki.. Vienīgi viņi nopietnāk pieiet jēdzienam: darba laiks.. Virstundas nestrādā un precīzi kā pulkstenis atstāj telpas! :-D
28.12.2011 21:15 |
 
Reitings 1677
Reģ: 19.04.2011
Renē, sasmējos, gandrīz vai manu uzņēmumu raksturoji :-D Man arī lielie bosi ārzemnieki - finanšu direktors ir vācietis, lielais boss - zviedrs.Kas interesanti, jā, vācieši tiešām prasa ārkārtīgu lielu precizitāti un pedantismu, tas nav tikai mīts, kas par viņiem klīst. Nu vismaz mūsu vācietis tiešām ir īstens vācietis. Reiz viņš pat kādai mūsu biroja meitenei aizrādīja, ka dokumenti nav akurāti uz galda sakārtoti. (s)
28.12.2011 21:28 |
 
10 gadi
Reitings 1647
Reģ: 29.01.2009
Lai būtu interesantāk, varu minēt negatīvo pieredzi: bija mums kolēgje, kas laikam nelieto dezodorantus vispār, nu tad ejot pa gaiteni varēja apmēram nojaust, kurā virzienā viņa devusies, bet viņas kabinetā ieiet nebija iespējams. :-D Un vēl mums bijušas nedienas ar mikroviļnu krāsni - kādam ļoti garšo štovēti kāposti un zivju pirkstiņi, nu tad smird birojs jau pa gabalu. Savukārt, tagad svētku laikā no blakus birojiem nāk tik kārdinoša karstvīna smarža, ka rodas jautājums: ar ko gan viņi tur darba laika nodarbojas? :-D
28.12.2011 22:46 |
 
Reitings 1867
Reģ: 14.07.2011
Strādāju ofisā un nekāda etiķete mums ievērota netiek. Nu vienīgi, atbildot uz stacionārā telefona zvaniem, nosaucu iestādes nosaukumu. Ar higiēnu ne man, ne priekšniekam problēmu nav, smaržas lietojam abi, uz darbu mēdzu nākt arī džinsos un uggos - mans apģērbs nevienu neinteresē. Darba laikā pļāpāju pa personīgo telefonu, jo tas ir arī mans darba telefons un neviens nevar izkontrolēt, vai man zvana mamma, vai klienta uzņēmuma pārstāvis. Mums viss notiek ļoti brīvi. Tikai uz lielajām sapulcēm vairāk pieturamies pie tāda ofisu stila.
28.12.2011 22:55 |
 
Reitings 183
Reģ: 25.01.2011
haha, laila2 :D
paldies liels visām :) (l)
28.12.2011 23:36 |
 
Reitings 5115
Reģ: 03.06.2011
Man līdzīgi kā Nikolette. Strādāju vietējā uzņēmumā, nekādi etiķetes noteikumu nav īsti. Protams, ar higiēnu un smaržām visiem viss kārtībā. Lielākā daļa kolēģu ir gados, tāpēc ģērbjas korekti, bet mēs, jaunākie, nākam arī džinsos. Ja ir "klientu dienas" vai sapulces, tad nekad džinsos nenāku, bet gan ļoti solīdi.
Uz parasto telefonu man 99% zvana kolēģi (pa šiem pāris mēnešiem 1x ir pienācis zvans no ārpuses un tad arī no ārzemēm), tāpēc lielākoties paceļot iestādes nosaukumu nesaku. Klienti man zvana uz darba mobilo telefonu, bet tā kā mums ar visiem klientiem ir draudzīgas attiecības darbības specifikas dēļ, tad mobilo paceļot arī atbildu ar "Jā".
Darba laikā daudz klačojamies un runājam par privātām lietām pa telefonu. Bet tas man liekas ok, jo to tomēr daru uz sava brīvā laika rēķina - savus darbus tāpat izdaru pati, un manā vietā neviens neko neizdarīs.

Esmu strādājusi arī liela starptautiska uzņēmuma Latvijas filiālē, un šis, kas man tagad ir, ir kā diena pret nakti. Man īstenībā pietrūkst tā kultūra un attiecību veids, kā tur bija. Tāpēc savu nākotni privātā uzņēmumā reāli redzu vēl pusgadu vai maksimums gadu. Laba pieredze studiju laikā, lai pēc tam zinātu, kā negribu :D
29.12.2011 00:57 |
 
Reitings 86
Reģ: 15.08.2011
Mums darbā nav nekāda ne noteikta, ne nenoteikta darba forma. Katrs nāk kā grib, neskatoties uz to, ka strādājam (ofisā) ar dažādu uzņēmēju pārstāvjiem (pārsvarā augsta ranga uzņēmēju pārstāvjiem), kā arī dažādām ārvalstu personām, sākot no dažādām vēstniecībām, beidzot ar zemāka ranga personām. Tāpat arī strādājot ārpus ofisa (tieši ar "klientiem") nav noteikta nekāda darba formā. Var nākt kaut vai peldkostīmā un nevienam neliksies nekas ļoti neparasts. :D Starp citu, jā, pagaišajā vasarā es biju atnākusi uz darbu peldkostīmā, toreiz braucu pa ceļam no jūras (protams, peldkostīms man bija apakšā zem normāla apģērba :D ). Ak, jā, ofiss mums skaitās kā 'atvērtais birojs'. Ofisā strādā uz mazāk kā vienas rokas pirkstiem saskaitāms cilvēku skaits. Ārpus ofisa - tas pats. Ofisā strādājam šausmīgi netradicionālos apstākļos. :) Daži salīdzina ar Starbucks coffee. :) Kas vēl būtu pie etiķetes jāpiemin? Ir ofisa telefons, kurš labi, ja zvana vienu reizi mēnesī, jo darba telefoni skaitās mobilie telefoni. Līdz ar to, pa mobilo telefonu vienmēr tiek brīvi zvanīts un runāts - vari turpat uz vietas birojā runāt, vari iziet kaut kur ārpusē. Kā kuru reizi tās sarunas notiek. Nav nekas noteikts.
Ar pārsmaržošanos gan ir kā ir - reizēm jūtos kā parfimērijas veikalā. Jo ofisā strādā tikai sievietes, un katra nāk ar savu parfimērijas aromātu, to absolūti nežēlojot :D
01.01.2012 22:42 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits