Dzīvokļa izīrēšana. Kādi padomi?

 
Reitings 5
Reģ: 06.05.2021
Sveikas meitenes,
Rakstu šeit, jo neesmu diez ko pieredzējusi dzīvokļa izīrēšanas lietās un tā nu ir sanācis, ka man kā bērnam ir jāpārņem savas mātes dzīvoklis un līdz ar to nāk dažādas klapatas ar ko jāsaprot kā tikt galā.
Lieta tāda, ka mana māte izvācas no dzīvokļa Rīgā un pārvācas pie manis uz ārzemēm.
Man ir sekojošie jautājumi:
1)Ar ko vispār jāsāk, lai izīrētu dzīvokli?
2)Vai jūs algojāt vai gājāt uz kādu aģentūru, kas jums palīdzēja sastādīt līgumu ar topošo īrnieku, un, vai viņi nāca izvērtēt dzīvokļa stāvokli un noteica aptuveno īres maksu?
3)Kā kontrolēt īrnieku no attāluma, ja es esmu ārzemēs (t.i. lai veic visus maksājumus laicīgi, skaitītāju atskaites, negadījumi dzīvoklī (ūdens noplūdē, problēmas ar apkuri vai tml.)?
Esmu droša, ka neesmu minējusi visus jautājumus šeit, tāpēc esmu atvērta jūsu padomiem un ieteikumiem 🙏🏼
06.05.2021 21:15 |
 
Reitings 5
Reģ: 06.05.2021
@C00L Dzipsy
Paldies! Ļoti izsmeļoša atbilde!
06.05.2021 22:29 |
 
Patīk
Reitings 5042
Reģ: 17.04.2020
No 1.maija jaunas likuma izmaiņas Likums "par dzīvojamo telpu īri". Maksimums, ko var prasīt drošības naudā 2 mēneši, jareģistrē zemesgrāmatā.
Iesaku pieteikties FB grupām par negodīgiem īrētājiem.
Nekautrēties intervēt, nevis atdot pirmajam. Reāli , ar vēsu prātu saprast, vai būs maksātājs. Ja nē, bez žēlastības atsaki, jo tā ir tava manta un nauda, kuru, iespējams, tu pazaudēsi.
06.05.2021 21:49 |
 
Reitings 4759
Reģ: 22.10.2020
Tev būs jāsāk ar to, ka būs vien jābrauc uz Rīgu un jānoslēdz līgums ar kādu mākleri, jāiedod viņam atslēgas, un, lai mākleris arī nodarbojas ar šo lietu - meklē tev īrniekus. Bet rēķinies ar palielu komisijas maksu par šo pakalpojumu. Vai arī atrodi savu uzticamības personu - draudzeni, klases biedru, radinieku no Latvijas un uztici viņam šo pienākumu, bet noteikti ir jānoformē notariāla pilnvara, ka tevis izvēlētā uzticamības persona var tavā vietā kārtot formalitātes ar dzīvokli (izņemot pārdošanu). Ar dzīvokli var būt klapatas, neplānoti remontdarbi, dokumenti, kuri jāparaksta namu pārvaldniekiem, utt.
Līgumu ir jāslēdz obligāti, paraugi ir pilns google, jāmaksā nodoklis.
Ja gribi kontrolēt īrniekus, liec lai skaita gan īres maksu, gan komunālo maksājumu maksas uz tavu kontu, lai vari pati apmaksāt. Bieži vien īrnieki nemaksā komunālos un pazūd ar galiem, sakrājas lieli parādi.
Noteikti prasi drošības naudu par dzīvokli, parasti prasa par pirmo un pēdējo mēnesi, ja dzīvoklis ļoti labā stāvoklī un ir dārgas mantas iekšā, jāprasa lielāka drošības nauda.
Attālināti būs grūti ko kārtot, tāpēc tev ir divi varianti: mākleris vai uzticamības persona ar notariālu pilnvaru. Vienīgi mākleris savu darbu izdarīs - atradīs īrnieku, ar to arī jūsu sadarbība beigsies. Vēl ir trešais variants - pārdot dzīvokli un aizmirst par viņu.
06.05.2021 21:37 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits