Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Mājās ienācis kaķēns..

 
Reitings 793
Reģ: 15.09.2013
Čauu!
-
Tā nu man te gadījās, ka pie manis nonācis ir kaķēns. Runcītis.
-
Kaķumīļi, kaķu mammas un tēti, dodiet man, lūdzu, padomu.
-
Kaķēns vēl salīdzinoši mazs, taču jau patstāvīgs. Pats jau visu ēd, pats smuki iet uz kastīti, ir aktīvs utt..
-
Vēlētos šamējo aizvest pie veterinārārsta uz tehnisko apskati. Mazais ir krūmu kaķītis, vispār man nav ne jausmas, kur viņš pirms tam ir dzīvojis un vai ar viņa veselību viss ir kārtībā. Vai variet kādu foršu/labu klīniku vai ārstu ieteikt?
-
Ar ko dzīvnieku barojiet? Man pagaidām sanāk kādu slapjo barību no zooveikala, mazliet tunci, sauso barību mazajiem izmērcētu ūdenī. Gribētos, lai kaķis varētu ēst arī ko vienkāršu, taču viņam nekaitīgu. Kādu gaļiņu varbūt? Kādu Jūs savējiem dodiet un kādu ieteiktu? Kādu vistas fileju, akniņas vai tml? Varbūt der auzu pārslu biezputra ar kādu gaļu/konservu sajaukta?
-
Man drīzumā atkal būs 12h darba dienas, tāpēc gribētos zināt, kā labāk mazo barot? Jo man ir bijis tā, ka viņš apēd gandrīz visu to, ko es viņam no rīta iedodu, lai gan tas domāts, nu tā, tām 8-9h, kamēr neesmu mājās. Šķiet, ka viņš pārēdās un, kad ierodos mājās, brēc, ka dikti grib ēst.
-
Vai jums kaķis ir čipots vai ar pasi vai bez?
-
Ja Jums ir vēl kāda noderīga informācija, lūdzu, dariet mani par gudrāku un labāku kaķu mammu. :)
-
Paldies!
28.05.2019 22:29 |
 
Reitings 197
Reģ: 29.10.2016
Vetārstu ieteiktu meklēt tuvāk dzīvesvietai, bet paskatīties atsauksmes internetā.
Par barošanu - līdz pusgadam mierīgi var barot ar kaķēniem domātu barību, kur būs augošam organismam nepieciešanas. sauso un konserviem, neklausi muļķības, ka kaķa uztura pamatā jābūt sausajai barībai, ja negribi aizlaist kaķim nieres. Runčiem no sausās barības vēl lielāks risks iedzīvoties kristālos urīnceļos. Vismaz 2x dienā jādod konservus, sauso un ūdeni atstāj pieejamus visu laiku.
Ja dod tunci, tad tikai kaķu konservos, ne cilvēku, jo cilvēkiem domātajiem ir klāt sāls un citas vielas, kas kaķim ir kaitīgas. Konservos jāskatās, lai maksimāli daudz gaļas, vismaz 50%, nekādi Friskies, Wiskas un Felix, tie konservi gaļu nav redzējuši. Jāskatās uz Miamor, Schesir, Applaws, Life of Cat, Princess. No sausajām labas būs Acana, Orijen (izņemot, ja ir nosliece uz aptaukšanos), Applaws vēl būs ok, galvenais, lai klāt nav graudaugu (grain free). No cilvēku ēdieniem var dot ūdenī vārītu vistu un liellopu. Ar zivīm nevajag aizrauties, tās arī var veicināt urīnceļu problēmas.
Kaķis ir jāattārpo, tad no 8-10 nedēļu vecuma var vakcinēt, pēc mēneša būs revakcinācija. Iesaku vakcinēt ar Purevax vakcīnām, būs mazliet dārgākas, bet sastāvā nav smago metālu, kas izraisa vēzi. Un vēlāk varēs vakcinēt reizi 3 gados, ja ievēros grafiku.
Par kastrāciju var sākt domāt no 6 mēnešu vecuma. Čipēšana nav obligāta LV, bet, ja ir plāns laist laukā, es to darītu.
Ja ilgi paliek mājās viens, atstāj radio un visādas rotaļlietas, BET nedod bez uzraudzīgas rotaļlietas ar striķīšiem un gumijām, jo kaķēns var sapīties vai pat nožņaugties, pa dienu var atstāt bumbiņas un pelītes.
Iesaku padomāt par logu drošību, uzstādīt sietu vai režģus, lai kaķis nevar iesprūst logā, diemžēl mēdz būt gadījumi, kad kaķis aiz ziņkārības lien laukā, iesprūst un iet bojā, jo apstājas asinsrite. Internetā par šo diezgan daudz info un ieteikumi drošības sistēmām.
29.05.2019 22:20 |
 
Reitings 793
Reģ: 15.09.2013
Paldies par ieteikumiem! ?
29.05.2019 21:48 |
 
Reitings 745
Reģ: 24.03.2019
Vetārsti viedokļi ir dažādi un cik esmu bijusi tad leilaka daļa iesaka Royal canine barību kas satura ziņā ir tā kā varot kaķim maizi. Kā arī citur valda uzskats ka kaķēni var sterilizēt tikai pēc pirmās meklēšanas reizes. Protams neesam vetārsti bet internetā var atrast daudz info un izvērtēt kas ir pareizs un atbilst tavam kaķim. Kā a arī Facebook ir kaķumīļu grupas kur var veidot diskusijas.
29.05.2019 14:16 |
 
Reitings 142
Reģ: 25.02.2017
Es ieteiktu sākumā atrast pēc atsauksmēm labu klīniku un tad šos visus jautājumus pavaicāt vetārstam! ;) Vetārsts tomēr zinās labāk un sirds būs mierīgāka, ka tiešām visu dari pareizi. :)
P.S. Es arī neiesaku dr.beinerts klīniku. Ja vajadzīga ikgadējā pote, tad vēl var iet, bet, ja ir kāda nopietnāka kaite, noteikti izvēlies citu klīniku.
29.05.2019 13:50 |
 
Reitings 136
Reģ: 22.07.2015
Pavisam mazam kaķim ieteiktu dot speciālu mazo kaķēnu sauso barību un viss. Ūdeni vienmēr pieejamu, protams. Mēs šad tad iedevām arī speciālo pieniņu (zoo veikalos nopērkams mazās paciņās).
Gaļas vai konservus sākām dot no apmēram 1 gada vecuma. Un šobrīd mums ir veselīga, skaista, 3 gadus veca kaķu meitene. :)
29.05.2019 09:53 |
 
Reitings 745
Reģ: 24.03.2019
Cik cilvēku tik viedokļu.
Manos uzskatos kaķim ir jādod 60% slapjā barība un 40% sausā. Tas tāpēc ka kaķi it slinki uz ūdens dzeršanu un iedzīvojas nieru problēmas. Protams ne visi bet tā ir. Dabā kaķis vairumu ūdens uzņem no medījuma. Pa māju vajag izlikt vairākus ūdens trauciņus lai atceras padzerties. Nekāda gadījumā kaķim nevajag dot pārstrādātu cilvēku barību, piena produktus utt. Es saviem kaķiem no rīta iedodu slapjo barību un atstāju nedaudz sauso jo arī prom esmu 12 stundas. Lasu uz iepakojuma paredzētos dienas gramus un tad dodu pusi. Protams barība ir ar 80% gaļas nevis lētās kur knapi 30%. Viss ir atkarīgs no saimnieces rocības un iespējām. Ja liekas ka ērtāk būtu barot ar gaļu tad noteikti ne ar vistas fileju jo tā ir viena no sliktākajām un ar mazāko vērību. Kaķim būtu jāēd subprodukti.
Protams kaķis jāattarpo kaut gan dzīvo pa istabu. Es to daru 1 reizi gadā, jo manam jūtīgs kuņģis.
Vajag visas vakcinācijas. Man bija slikta pieredze, jo paņēmu no ielas kaķi domāju pārdzīvos mēnesi un tad vedīšu vekcinēt. Pa to mēnesi paspēja saslimt un ārstēšanai izgāja 150 eiro. Ja būtu vakcinejusi uzreiz tad ietaupītu 120 eiro. Kad vakcinē tad dod vakcinācijas pasi, ja nedod tad jājautā jo citur tas ir maksas pakalpojums. Paši vajag lai pierādītu ka kaķis ir vakcinēts. Likumā ir teikts ka mājdzīvnieki obligāti javakcinē. Par čipu katra paša izvēle. Ja var izkļūt ārā tad ieteiktu ielikt.
Par vet klīniku ieteiktu tuvāko. Man tuvākā sanāk beinarta un nesūdzos. Protams ja vajag kādu lielāku manipulāciju tad skatos kura lētāka. Kad ej uz klīniku jautā visu nezināmo utt. Protams gatavojies ka dzīvnieku vet nav bez maksas. Vizītes cenas dažādas - atkarīgs no diennakts laikā kad ej utt. Citas klīnikas no dzīvnieka svara.
Protams STERILIZĀCIJA! Tas ir obligāti! Pēc 6 mēnešu vecuma to var darīt un vajag, jo samazina kaka iespēju saslimt ar vēzi, dzemdes iekaisumu utt.
29.05.2019 07:56 |
 
Reitings 25
Reģ: 03.02.2019
P.S. ar slapjo barību nevajadzētu aizrauties, maximums vienu reizi dienā var iedot un arī ne visu paciņu. Kaķis ātri sāks ripot, ja pamatēdiens būs slapjā barība.
29.05.2019 00:09 |
 
Reitings 25
Reģ: 03.02.2019
Man ir pusotru gadus jauna šķirnes kaķene, ar pasi, bet nav čipēta. Pase vajadzīga, lai sekotu pošu termiņiem, lai zinātu, kad ir vajadzīgas revakcinācijas. Kaķeni attāropoju ik pēc 6 mēnešiem, jo dzīvojas pa istabu. Bet ja kaķis dzīvo gan istabā, gan ārā, tad ieteicams ir ik pēc 3 mēnešiem attārpot.
Baroju kaķeni no mazām dienām tikai un vienīgi ar sauso barību atbilstoši viņas vecumam paredzēto barību. Slapjo barību vispār nedodu, jo mana princese tādus neēd ne no "augstākā gala", ne no "zemākā gala". Pa reizēm izvāru vistas fileju, vistas sirsniņas, jo tajās ir daudz taurīns, kas ir ļoti labs kaķu veselībai, pa retai reizei kāda pašu ķerta zivs fileja (bet ar zivīm neaizraujos, jo nav ìsti labi kaķiem). Manējā ir dīvaine, viņa labāk grauzīs gurķi un ēdīs tomātus nekā ēdīs slapjo barību... aaa un pa reizei arī tiek cūkgaļa, bet ļoti maz. Runājot par sauso barību, tad viena kaķu bļodiņa ar sauso barību pietiek no 2 līdz 3 dienām. Jūsu gadījumā, kaķēnam ir bijusi bada sajūta ilgstošāku laiku, jo nav bijusi ēdiena pieejamība. Šobrīd šī rijība ir tāpēc, jo domā, ka pēc tam vairs šī ēdiena nebūs. No pašiem pirmsākumiem manai kaķenei nekad netika atstāta tukša bļodiņa, tāpēc, lai varētu pati kontrolēt savas barības patēriņu, līdz ar to kaķene nerij. Jūsu gadījumā jākonsultējas ar vetārstu, kā kontrolēt kaķa apetīti.
29.05.2019 00:05 |
 
Reitings 793
Reģ: 15.09.2013
Fortiar, paldies par atbildi!
Jā, nu tā man diemžēl ir, ka dzīvoju viena un kaķim sanāk būt vienam pašam, kad neesmu mājās. ?
Tad varbūt labāk viņam no rīta iedot slapjo barību un blakus nolikt sauso, lai ik pa laikam viņam ir, ko uzgrauzt?
28.05.2019 23:43 |
 
Reitings 11
Reģ: 22.02.2017
Klīniku ir vērts atrast tuvu mājām- izvēlaties jaukāko un tur piesakat vizīti, bet Beinartu gan neiesaku.
Barība- nekādas putras. Tas nav suns vai kāmis. Tas ir kaķis- visīstākais gaļēdājs kāds vien var būt. Ir tad jāsaprot vai gribat barot ar sauso vai ar gaļu (kas ir vesels process, par šo var uzzināt arī fb grupā Kaķi Suņi- svaigēdāji), jo jaukt kopā to visu tik mazam kaķim nav gudri. Sauso barību izdevīgi ir pasūtīt un jāskatās augsts gaļas saturs, bet ja dikti maziņšx labāk kādu laiku vēl dot koservus un sauso atstāt uzgrauzt. Otrāmkārtām, atstāt kaķēnu 9 h neēdušu? mazam kaķēnam ir jāēd ik pēc 3-4 h. Un pēc kā spried, ka tas bija paredzēts tām 9 stundām? jo jā- kaķis nezina, ka viņam tas ir paredzēts kaut kādam laikam. Kaķēni ir rijīgi, it īpaši ielas, dot porciju tādam laika sprīdim nav gudri un veselīgi. Visticamāk jāpāriet ātri vien uz sauso, bet nu, jāvaicā vēl vetārstam. Čipa kaķim nav, bet pase ir un eiro tai nav grūti noziedot. Protams, ir neskaitāmas lietas kas vēl jāzina un jāievēro, bet pamatā viss nāk ar pieredzi un aktīvu izpēti.
28.05.2019 23:29 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!