Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Darba vide LV vs UK

 
Patīk
Reitings 151
Reģ: 07.02.2013
Jau gandrīz 5 gadus studēju un dzīvoju Lielbritānijā un saistībā ar nesenu tēmu, kas uzpeldēja latviešu subredditā par dzīves kvalitāti Latvijā, esmu apjautis cik distancēts es esmu no LV darba tirgus. Gadījumā, ja man jebkad rastos vēlme atgriezties, man nebūtu ne sociālā kapitāla, ne nojausmas kur pat sākt.
Ņemot vērā manus personīgos apstākļus, ir ļoti maza iespējamība, ka jebkad atgriezīšos permanenti strādāt Latvijā, tomēr interesē hipotētiskais scenārijs, tādēļ ceru kādam un vēlme dalīties ar savu viedokli:
.
1) Vai kādam/kādai ir pieredze ar ilgstošu uzturēšanos Rietumeiropā un atgriešanos Latvijā kvalificētā amatā?
2) Kādi ir vislielākie kontrasti salīdzinot tipisko ofisa atmosfēru un politiku konsultatīvos uzņēmumos salīdzinot ar UK, DE, DK, utt.
3) Vai pēc jūsu pieredzes reālā pirktspēja pēc nodokļu un rēķinu nomaksas ir bijusi lielāka?
4) Kāda ir vispārējā darba devēju un organizāciju attieksme pret cilvēkiem kuriem profesionālā pieredze/izglītība ir bijusi tikai ārpus Latvijas?
5) Vai priekštats, ka Latvijā jauniem profesionāļiem/absolventiem ir krietni vieglāk nokļūt senior un executive amatos īsākā laika periodā, ir patiess vai piemērojams tikai specifiskos sektoros?
.
Ideālā gadījumā interesētos par jomām, kas saistītas ar būvinženieriju/strukturālo inženieriju, arhitektonisko dizainu un urbāno plānošanu, kaut gan vispārīgi nediskriminēju pēc sektora.
09.03.2019 20:03 |
 
Reitings 1073
Reģ: 23.10.2019
1. Ir zinama pieredze...Lai arī Rietumos nedarīju neko augsti kvalificētu.
2. LV uzņēmumi ir salīdzinoši mazi un brīžiem šķiet, ka jau sākotnēji radīti, lai nepastāvētu ilgi. Būvniecības nozarē inženieriem darīt ir ko, bet visu stipri itekmē rūkošoais iedzīvotāju skaits, eiropas projekti un valsts pasūtījumi. Ir uzņēmumi, kas strādā uz ārvalstīm, bet tad tas ir tā ka viņiem tas ir izdev,īgi, jo var maksāt savējiem mazāk un nodarbināt viņus Rietumeiropā.
3. LV būs vieglāk iegādāties savu mitekli, nekā UK, bet pirktspēja ir stipri mazāka. Visam taču ir nodoklis 21% un algas daudz mazākas. Kādēļ, lai varētu nopirkt vairāk?
Iekrājumus gandrīzvai nevar veidot.
4. Darba devējiem nav daudz iebildumu pret iebraucējiem un vēljovairāk pret latviešiem ar pieredzi ārvalstīs. Bieži tādi cilvēki uzlabo uzņēmuma kultūru.
5. Kā kurā jomā. Man šķiet, ka labāk būt zemākā pozīcijā ārvalstīs kā LV augstākā.
LV būs mazāks attalgojums, lielāka nestabilitāte.
Sociālo kapitālu LV ir grūti veidot un saglabāt, jo sabiedrība maina dzīvesvietas un jau sākotnēji ir vienpaši+ ditālais laikmets dara savu. Vecrīga tukša.
15.12.2019 20:13 |
 
Reitings 7
Reģ: 11.12.2019
UP ;)
15.12.2019 18:29 |
 
Reitings 12
Reģ: 23.03.2019
YOU CAN EASILY EARN REAL MONEY AT https://bit.ly/2HQ3dzZ!
Earnings from $500 to $10000 per week
Stable WEEKLY payments
No refunds or chargebacks
Top-100 contest with a prize fund of $40000
GIFTS, GIVEAWAYS and other pleasant BONUSES
31.03.2019 14:49 |
 
Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
law7
Komentāru varēji uzrakstīt īsāk, konkrēti savu mesidžu forumam; brauciet atpakaļ uz LV, nebrauciet projām uz ārzemēm, tur viss ir grūti.
Darba tirgus principus palīdz izprast pamatskolas fizika, konkrēti savienoto trauku princips un vidusskolas ekonomikas pamatu viela par pieprasījumu un piedāvājumu. Ja nebūtu aizbraukuši tik daudzi, algas te ofisos būtu daudz zemākas.
Otrkārt, interesanti, kā man jājūtas kā imigrantam slikti kautkādā vācijā, somijā vai dānijā?
Darbā man ir videokonferences angliski, kolēği remote USA, DK, PT, LV, SE, uz vietas imigranti team ir 2 gabali. Es jūtos kā ārzemēs esot LV un strādājot. Turklāt Rīgā krievu valoda ļoti izplatīta, mums ir multikulturāla vide.
Par zāļu un paikas izmaksām nepiekrītu.
Vēl jo vairāk, daudz kas LV maksā 50 eiro, kas U.K maksā 50 paundus, tikai bez bomžu algām.
Telpu īre Rīgā arī nav lēta, bet ja būtu jāīrē, man DK vai DE labāk gribētos dzīvot.
Ak jā, neapliekamais minimums man nav piemērots, esot par lielu alga, IIN likmes nelabas, fui! :-(
31.03.2019 14:42 |
 
Moderators
Reitings 3627
Reģ: 13.11.2016
Man pašai nav tādas pieredzes, bet diezgan daudziem draugiem un labiem paziņām, kuri ir augsti kvalificēti speciālisti, šāda pieredze ir.
Viņi saka, ka ienākumi pēc pirktspējas ir apmēram tādi paši, vai pat Latvijā drusku labāki. To gan visi ir sapratuši tikai tad, kad reāli dzīvojuši un strādājuši R-Eiropā, jo tad sapratuši reālo dzīves izmaksu līmeni. Un tas ir bijis viens no motīviem atgriezties - ja reiz dzīves līmenis īpaši neatšķiras, kāda mārrutka pēc būt par imigrantu svešā zemē ar visām no imigranta dzīves izrietošajām blaknēm, kuras arī apjauš tikai dzīvojot svešumā. Tie, kuri ir dzīvojuši tieši Londonā, arī saka, ka mums te Latvijā ir daudz vieglāk tikt pie gana plašas dzīvojamās platības. Šī ir lieta, kas kļūst īpaši svarīga, kad ir bērni un diezgan būtiski ietekmē dzīves kvalitāti.
31.03.2019 00:07 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Nav ne jausmas, kā būs pēc Brexit, bet man ir reāls piemērs būvinženieris, kurš pēc studijām Londonā nespēja atrast profesijai atbilstošu darbu UK, tories ātri vien tika pie tāda Latvijā. Un tagad, strādājot Latvijā, ceļ ēkas Londonā. Tāda lūk ačgārna karjera.
Arī citiem paziņām pēc studiju pabeigšanas UK ar atbilstoša darba atrašanu turpat neveicās raiti, nācās pamatīgi pacīnīties. Algu lieluma starpība UK un Latvijā ir milzīga, UK pirktspēja viennozīmīgi lielāka, bet. Man personīgi ir iespaids, ka dzīvokli Rīgā, strādājot Rīgā, nopirkt ir vieglāk nekā Londonā, strādājot Londonā, bet tas ir subjektīvi.
Tas, ka "vecajā pasaulē" vadošos amatos pieņem gandrīz tikai vecus, baltus vīriešus, joprojām ir lielā ziņā taisnība, visādi "diversity" projekti ir samērā nesen sākušies. uz būvniecības nozari, kā uz ļoti konservatīvu, šī likumsakarība noteikti attiecas. Latvijā jaunajiem profesionāļiem ir vieglāk izsisties, jo nozaru attīstība ir sākusies krietni vēlāk, un mazāk konkurējošu kandidātu uz vienu vietu, jo šeit banāli maz cilvēku.
09.03.2019 23:00 |
 
Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
1) Ir
2) Uzņēmumu politika ir atkarīga no uzņēmuma, ne valsts.
3) LV speciālista algas pirktspēja pēc obligātajiem maksājumiem ir apmēram tāda pati kā R-Eiropas melnstrādniekiem/ mazkvalificēta darba darītājiem.
4) Tagad tādu ir daudz (studē un strādā ārpus LV katrs, kam nav slinkums), neviens ar spiedzieniem un ovācijām "ārzemniekus" neuztver, bet problēma tajā, ka LV uzņēmumi nevar piedāvāt R-Eiropas algas. Ja gribi darīt to pašu ki tagad, bet par mazkvalificēta strādnieka algu, laipni gaidīts LV.
5) nokļūšana senior un executive amatos visās valstīs ir +/- vienāda, jo atkarīga no tā, kā zvaigznes saliksies nevis no tā, kā sevi parādīsi. Ja vadošie amati ir aizņemti un nav vajadzības pēc paplašināšanās, tad paaugstinājuma vari nesagaidīt līdz pensijai. Un var zvaigznes salikties tā, ka pastrādā pusgadu, kāds no vadošajiem darbiniekiem iet prom, vieta atbrīvojas un ja izrādās, kaesi piemērotākais, pie paaugstinājuma vari tikt pusgada laikā.
09.03.2019 20:26 |
 
Reitings 2520
Reģ: 30.01.2017
Ar izglītību un pieredzi minētajā jomā labāk palikt ārzemēs. Par sociālo kapitālu uztraukties ir nieki, jo ticu, ka arī ierodoties UK tas Tev bija tuvu nullei. Vēl jau dzīvo ;-)
Ar ārpus LV gūtu bāzi Tevi ar lielāko prieku un atplestām rokām sagaidīs jebkurš starptautiski strādājošs uzņēmums. Par senior level iegūšanu - viss ir atkarīgs no uzņēmuma iekšējās politikas. Ir tādi, kuros senior level var sasniegt divos gados, ir tādi, kuros tam vajadzēs 10...
Finansiālais atlikums... Te nu viss ir atkarīgs no tā, ko Tu vēlies pirkt, un kas tā ir par darbības jomu. Man strādājot vienādu darbu UK un LV sausais atlikums lielāks sanāca šeit. Ja gribas pirkt zīmolu drēbes, dzīvokli stikla mājā, auto un ceļojumus, tad principā vienalga, kurā pilsētā dzīvot. Ja gribas ko vairāk, tad jau jādomā. Taču to var vienkārši salīdzināt paskatoties Latvijas algas nozarē un kārotu NĪ cenas, ja tas ir tas dzinulis.
09.03.2019 20:22 |
 
Autorizēts lietotājs10 gadiPatīkModerators
Reitings 10481
Reģ: 29.01.2009
3) Vai pēc jūsu pieredzes reālā pirktspēja pēc nodokļu un rēķinu nomaksas ir bijusi lielāka?

Jā. Ja LV gada laikā var iekrāt 1 t.k., tad UK 3 t.k.
09.03.2019 20:07 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits