Aptauja - Sievietes karjera pēc bērna piedzimšanas

 
Reitings 9
Reģ: 27.12.2018
Dārgās, atsaucīgās MAMMAS! Ja Tu esi vecumā no 15-62 gadiem, lūdzu Tevi aizpildīt aptaujas anketu mana gara darba (maģistra d.) ietvaros.
Tēma - Sievietes karjera pēc bērna piedzimšanas.
Kāpēc tieši šāda? Esmu mamma divām meitām. Ar pirmo meitu kopīgi pabeidzām bakalaura studijas, un izlaidumā arī viņai (tobrīd 10mēn) pienācās daļa no diploma. Ar otro meitu (šobrīd gads un 9 mēneši) tūlīt iesoļosim maģistra finiša taisnē, un arī viņai pienāksies daļa no diploma, jo pirmo semestri pavadījām kopā - universitātes gaiteņos, auditorijās, pie universitātes, aiz universitātes (paldies par sapratni kursa biedrenēm, pasniedzējiem, atbalsta komandai - ģimenei).
Tā bija apzināta izvēle. Šobrīd, paralēli studijām strādāju. Arī tā bija apzināta izvēle (nevis turpināt mājas soli kopā ar jaunāko meitu).
Šis temats man ir aktuāls kā personīgi, tā profesionāli. Un domāju, ka lielai daļai arī no jums, tāpēc aizpildi, un iesaki to izdarīt arī citiem!
MILZĪGS PALDIES!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTq8iWoOcKxIJSmtf9dtyp5SuIkRTxwuvRxXSmNnlum7TQeA/viewform?vc=0&c=0&w=1
27.12.2018 16:39 |
 
Reitings 3871
Reģ: 14.09.2015
Es domaaju tikai to labaako par mammaam ,kuras grib maaciities ,ir stimuls peec beernina dzimsanas!Vieniigi es nezinu kaa tas ir,kad nem liidzi uz studijaam?Tas vareetu loti trauceet apkaarteejiem koncentreeties,jo tas tacu ir mazs cilveecins,kurs nespeej buut mieriigs ilgu laiku.
30.12.2018 03:14 |
 
Reitings 56
Reģ: 29.05.2018
Sharmantaa, palasi par bērnu attīstību, psiholoğiju, lai nav jāraksta tādas muļķības, ka ir vienalga, kur un ar ko zīdaini atstāj, jo viņš to neatcerās

++
Es pilnīgi nenocienu tās,kas izvēlas šādu soli, man tas neraisa arī nekādas sajūsmas vai apbrīnu, vien nesaprotu, kāpēc tieśi tad,kas bērns/bērni dzimst ir jāsāk domāt par karjeru. Ja spiež finanses, tad par to būtu jādomā pirms radīt bērnus. Man tas liekas tikai loğiski, ka vispirms cilvēki nodrošina sev kaut kādu stabilitāti, kāpj pa karjeras kāpnēm un tad domā par ğimenes pieaugumu, lai to visu var pavilkt. Savādāk sanāk kaut kā greizi... Bet tagad tiešām ir tik nenormāli stilīgi darīt visu iespējamo ar bērnu padusē, ka es vairāk sliecos uz to,ka tas ir kļuvis kā modes kliedziens-kura nu vairāk izdarīs atrodoties bka, cik izglītības iegūs un cik darbus izdarīs.
30.12.2018 00:15 |
 
Reitings 313
Reģ: 26.03.2015
Sharmantaa, palasi par bērnu attīstību, psiholoğiju, lai nav jāraksta tādas muļķības, ka ir vienalga, kur un ar ko zīdaini atstāj, jo viņš to neatcerās (t)
Un iedomājies, tām mammām, kas, paralēli rūpēm par mazuli, nestrādā un/vai nemācās, dzīve neapstājās, bet vienkārši ir savādāka. Ja man ir iespēja to gadu ar pusi būt kopā ar savu bērniņu, tad es to izmantoju un izbaudu. Nesaprotu, kāpēc man būtu kaut kur jāskrien pēc tiem Tevis nosauktajiem 6 mēnešiem, ja pirms bērna dzimšanas ir iegūta gan izglītība, gan darba pieredze.
Un vēl - pārsvarā tomēr cilvēki pēc gadiem nožēlo tieši to, ka pārāk maz ir bijuši kopā ar savu ğimeni, nevis pārāk maz strādājuši ;-)
29.12.2018 22:47 |
 
Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
Nu, kādēļ? Es varu savu iztiku nopelnīt kaut Krāslavā, tikai laikam atliktu papīru kārtotāju darbaslodzes daļas. :-P
Kas attiecas uz kritiku, par jaunajiem projektiem manā makā nav redzēta LV klientu nauda 8 gadus.
Sistēma, ko tagad komandā modelējam ir ar ap 15 reizes lielāku slodzi nekā eds. Baltijā tādu klientu datubāžu sistēmām, serveru sistēmām vienkārši NAV. Varbūt ĞIS vēl kaut kādu pasūtījumu var dot.
29.12.2018 21:43 |
 
10 gadi
Reitings 551
Reģ: 30.08.2010
Gara acīm redzu kā lielās kritizētājas savā profesionālajā karjerā un dzīvē vispāŗ saskaras ar kašķīgiem cilvēkiem no sērijas -es taču esmu samaksājis, kustini savas bulkas ātrāk. Un pēc tam gaudo šajā pašā forumā par vispārēju savstarpējās cieņas un empātijas trūkumu LV, kādēļ jākravā čemodāni.
P.S. Es arī ne līdz galam saprotu autores apzinātu šādu izvēli, bet pieļauju, ka minētā situācija neizpaužas gluži tā, ka viņa apmeklē lekcijas ar bērnu no 8:00 līdz 18:00 katru dienu un vismaz trijās lekcijās bērns histēriski raud.
29.12.2018 21:22 |
 
Reitings 1937
Reģ: 18.05.2016
Runājot par kompetenci, tas ir diez gan diskutabls jautājums. Nevar tā viennozīmīgi teikt, īpaši nemot vērā amatu dažādību, vēlmi un varēšanu apgūt jauno, apkērību utt... ir tie, kuri savos amatos sēžot gadiem nemaz nezin visu, kas būtu jāzin kā nākas. Bka arī nav tik ilgs laika periods, lai visur viss tik strauji būtu mainījies.
29.12.2018 21:21 |
 
Reitings 842
Reģ: 17.12.2018
ja negribi tos robus, tad netaisi bērnus
Bet tieši tādēļ jau arī daudzi pāri atsakās no "tikšanas pie bērna", jo aprēķinot visus ienākumus/izdevumus sanāk, ka BKA ir pamatīgs slogs esošajam budžetam un ir neiespējami segt visus esošos izdevumus+jaunos par bērnu, esot BKA.
Un ir otrā galējība - tie, kam ienākumi minimāli, bet dzemdē vienu pēc otra. Saņem "lielo naudu", notriec un dzemdē nākamo.
29.12.2018 21:07 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Tiek čakarēts darba process dēļ bērna biežās slimošanas un profesionālā kompotence arī ir cietusi.

Srumun, pirms kritizēt jauno māmiņu "kompotenci", iemācies sākumā rakstīt to vārdu pareizi.
29.12.2018 20:15 |
 
Reitings 1912
Reģ: 13.05.2016
MaijaGardi es saprotu ka nečīkstēji :)
Es to biju domājusi par Butes komentāriem par tiem "lielajiem robiem" budžetā, ja negribi tos robus, tad netaisi bērnus. Easy.
Dažiem laikam liekas ka valstij tos pabalstus vajadzētu ne vien algas apmērā maksāt bet vēl dubultā laikam....
29.12.2018 19:34 |
 
Reitings 1093
Reģ: 05.09.2018
Jā iesit robu budžetā, jo bērniņiem visas labās drēbītes un preces ir dārgas. Kvalitatīva pārtika bērniņam ir ārkārtīgi dārgs prieks.
Kas attiecas uz saņem 2000 un nevēlas darba vajadzībām tērēt ne eiro, atvainojos, kurā mucā dzīvojam?
Man priekš darba vajag softus un servisus, kurus cilvēks ar 2000 netto algu nekad negribēs pirkt, pat ja viņa citi izdevumi ir 0 mēnesī.
Man varbūt jāieķīlā miteklis un auto, lai pakalpotu valsts izaugsmei? :-P(e)
Tāpat daudz rīku krāmē tikai uz ļoti jaudīgām ofisa darbstacijām, jo citādi licenču un servisu maksas būtu nelietderīgi izšķērdēta nauda.
Vajag lai es mājā kaut nedaudz šancēju, dod vismaz jaudīgu lapsi ar programmām. No tā tad es arī izklaides nelietoju un nododu, ja atvaļinājums, brīvdienas utml.
29.12.2018 18:49 |
 
Reitings 786
Reģ: 14.08.2018
Pekaboo, es nečīkstēju nekur, gluži pretēji uzsvēru, ka mums ar visu to ka nav milzu algas viss sanāca un par pabalsta apmēru nesūdzos, tāpat savu bernu uzturam, nodrošinam ar labām mantām, bērnam it nekā netrūkst. Dzīvokli īrējam, turklāt labu un diezgan maksājam, bet arī par to nesūdzamies jo paši saprotam par ko maksājam, esam apmierināti ar dzīvi.
Te sudzejās kada kurai no 2000 eiro ienākumiem 200 iesit robu makā, ka lūk bērnu pabalsts pa mazu.
Es arī nenosodu ka ir kas dzemdē ar maziem ienākumiem, berns naudu neredz, ja visi paēduši,māja kārtībā,ģimenē valda mīlestība tad neredzu iemeslu šausmināties.
Ir bērni un pat diezgan daudz kas ir nelaimīgi ļoti pārtikušās ģimenēs, jo savus vecākus pat neredz...
29.12.2018 17:36 |
 
Reitings 2288
Reģ: 10.02.2013
man nobesija lasīt pilnīgi visus komentārus, kuros redzama tāda žults pret mātēm, kuras vēlas attīstīties. Skaidrs ir viens- tāds negatīvs viedoklis ir tikai no tām, kuras bērnu uzskata par pasaules galu, tādēļ nedzemdē un no tām, kurām ir bērni un kuru dzīvi bērni ir ietekmējuši uz slikto pusi (jo nav spējušas pašrealizēties). Cilvēki mīļie, nevērtējiet citus pēc sevis, jo nevienai mātei bērna dēļ nav jāapstādina sava dzīve, tāpat ari nav jālemj nedzemdēt, jo tas uzreiz izmainīs esošās ērtības / komfortu. Un jāiesmej par tām, kuras saka: "bērna vešana uz skolu ietekmē bērna psihi un veselību" - murgs pēdējais. Bērnam imuniāte attīstās dzīvojot normālā vidē nevis sterilizētos apstākļos. Bez tam - vai Jūs kaut viena atceraties sevi zīdaiņa vecumā? Neviena neatceras ne to, kurš viņas tajā laikā pieskatīja ne kur tika vestas. Bērnam ir vienalga, kur atrodas un ar ko, jo tāpat to visu pēc gadiem neatcerēsies. Es uzskatu, ka 6 mēneši ir pilnīgi pietiekami, lai sieviete varētu atgūties pēc dzemdībām, piebarot bērniņu un tad skriet atpakaļ dzīvē, jo sieviete ar bērnu ir tāda pati sieviete kā tā, kurai tādi nav. Un ir dāmas, kuras mācās līdz saviem 70+ gadiem un priecājas par iespēju to darīt. Nevienam nav jāpakārto sava dzīve kādam citam - ne bērnam, ne kursabiedriem, ne vīram vai draugiem, jo bērns pēc gadiem aizies, draugs aizies, kursabiedrs aizies, arī vīrs var aiziet, bet Jūs paliksiet pašas ar sevi visu savu mūžu. Tādēļ nevajag dzīvot tā lai pēc gadiem domātu - kpc es to nedarīju ja varēju izdarīt? Steriotipu pēc?? Lai saudzētu citus?? Lai neizskatītos dīvains?? KPC?
29.12.2018 15:50 |
 
Reitings 347
Reģ: 27.12.2018
Kas te saka, ka ar lielām algām čīkst - parasti, ja ir lielākas algas, tiek iegādāti arī lielāki/dārgāki dzīvokļi hipotekārajā, kuriem proporcionāli arī mēneša maksājums ir lielāks ( neatkarīgi esi BKA vai nē ). Tāpat ir automašīnas, kuras ēd degvielu, iespējams esošajiem bērniem tiek apmaksāti kādi dārgāki pulciņi vai sporta veidi, par cik pašiem ienākumi pietiek, tiek palīdzēts arī saviem vecākiem, kuriem pensijas LV ir mazas utt. Pieaugot ienākumiem pieaug arī izdevumi.

Tad tā ir pašu cilvēku vaina, ka nespēj racionāli plānot izdevumus.

Pilnīgi nekad neesmu dzirdējusi par to, ka tiek nosodītas mātes par to, ka audzina bērnu mājās to 1-1,5 gadu BKA laikā. Tikai un vienīgi pozitīvu skatu cilvēki man apkārt attiecas uz pilnu laiku ar bērnu BKA laikā. 1-1,5 gadu BKA laikā.

Es arī atbalstu, ka šis laiks tiek pavadīts mājās ar bērnu, bet tomēr man ir pietiekami daudz atsauksmju par šīm mātēm, kad viņas atgriežas darbā pēc 1.5 gadiem, ja vispār atgriežas. Tiek čakarēts darba process dēļ bērna biežās slimošanas un profesionālā kompotence arī ir cietusi. Uzskatu, ka šis ir daudz lielāks traucēklis, kā bērna potenciālā trokšņošana auditorijā, bet tas viss ir saprotams un neiešu tāpēc necienīt jaunās māmiņas.
29.12.2018 15:44 |
 
Reitings 1937
Reģ: 18.05.2016
Nu autore loti skaidri un gaiši aprakstīja, ka līdzi tika nemti jau dzimuši mazuli un, ka izvēle bijusi pilnīgi apzināta un ne tāpēc, ka nevarēja citādi vai visi apstākli tā sakrita, bet nu, ja kādai tas viss škiet nesaprotams, tad pēkšni nabaga sievietes tiek ierobežotas un vēl visādi nesaistīti piemēri, ka nu kā nu tu tā nesaproti, aprobežotā.
Bērni dzimst arī neplānoti, bet nu pastulbi ir dzemdēt vienu vai vairākus bērnus, ja pēc tam ir jākasa pauris un jāraud, ka nepietiek naudas un tāpēc jāraujas uz visām pusēm. Pilnīgi nekad neesmu dzirdējusi par to, ka tiek nosodītas mātes par to, ka audzina bērnu mājās to 1-1,5 gadu BKA laikā. Tikai un vienīgi pozitīvu skatu cilvēki man apkārt attiecas uz pilnu laiku ar bērnu BKA laikā.
29.12.2018 15:18 |
 
Reitings 30
Reģ: 07.09.2016
Es teiktu tā, es nākamo bērnu plānotu ne ātrāk kā mums ģimenē katru mēnesi būtu stabili brīvi 400 eur, kurus var novirzīt uz krājkontu :) Izejot BKA, ienākumi samazināsies, ienākumi palielināsies un šie 400 eur, ko iepriekš varētu ielikt krājkontā, to iztrūkumu diezgan labi absorbētu. Tā, lai visam pietiktu, kas nepieciešams tajā 1,5 gada laikā.
Atgriežoties darbā atgriežas arī darba alga, ienākumi pieaug. Bērns aiziet b/d, vai ir vevecāki kas par pieskatīt, vai vecākiem darba grafiks tāds, ka var "izmenedžēt" vai sliktākajā gadījumā tā ir aukle/privātais b.d.
Kas te saka, ka ar lielām algām čīkst - parasti, ja ir lielākas algas, tiek iegādāti arī lielāki/dārgāki dzīvokļi hipotekārajā, kuriem proporcionāli arī mēneša maksājums ir lielāks ( neatkarīgi esi BKA vai nē ). Tāpat ir automašīnas, kuras ēd degvielu, iespējams esošajiem bērniem tiek apmaksāti kādi dārgāki pulciņi vai sporta veidi, par cik pašiem ienākumi pietiek, tiek palīdzēts arī saviem vecākiem, kuriem pensijas LV ir mazas utt. Pieaugot ienākumiem pieaug arī izdevumi.
29.12.2018 15:12 |
 
Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Un no kuras pažobeles jūs vispār izvilkāt, ka autore ir sēdējusi lekcijās ar taurējošu mazuli? Es akla vai? No aprakstītā secinu, ka drīzāk mazais bijis vēderā, nevis ratos

Tā izskatās, ka akla.
Autore :
Ar pirmo meitu kopīgi pabeidzām bakalaura studijas, un izlaidumā arī viņai (tobrīd 10mēn) pienācās daļa no diploma. Ar otro meitu (šobrīd gads un 9 mēneši) tūlīt iesoļosim maģistra finiša taisnē, un arī viņai pienāksies daļa no diploma, jo pirmo semestri pavadījām kopā - universitātes gaiteņos, auditorijās, pie universitātes, aiz universitātes (paldies par sapratni kursa biedrenēm,

No bakalauriem 10 mēnešus kursabiedri pavadīja ar brēcošu bērnu. No maģistra uz doto brīdi pirmo semestri. No teksta skaidri salasāms, ka runa ir par jau piedzimušu bērnu, nevis grūtniecību.
29.12.2018 14:19 |
 
Reitings 1912
Reģ: 13.05.2016
alga man bija 500 eiro, gandriz tikpat liels arī pabalsts sanāca, vīram nedaudz virs 1000
Protams, ka pietiek, pie nosacījuma, ka nav jāmaksā īre, komunālie un nav vēl kāds bērns vai vairāki.

Tādus robus budžetā var izjust tad ja abiem ir mazas algas un jā, vēl dzīvo īrētā dzīvoklī utt. Bet nu atkal...kam taisīt bērnus, pie tam vairākus, ja pēc tam jāčīkst ka nav naudas un viss ir slikti?? Preži būs lētāk....
29.12.2018 14:09 |
 
Reitings 1180
Reģ: 21.02.2018
Ļoti daudzas mātes, kas te komentē, saka, ka pārējās meitenes ar pretējo viedokli uzskata, ka mātēm nav sevi jāattīsta. Es rakstīju pretējo viedokli un es tā neuzskatu. Mātes var sevi attīstīt, BET netraucējot citiem - tāpat kā jebkura cita cilvēku grupa. Visu cilvēku tiesības stiepjas tiktāl, ciktāl tās neierobežo citus. Ja tavs bērns ierobežo manas tiesības saņemt kvalitatīvu izglītību par manis samaksāto naudu, tad tev ir pienākums šo bērnu atstāt pie aukles, tēva, bērnudārza vai kur citur, kamēr esi lekcijās. Tādējādi visiem ir labi - gan mātei, jo viņa sevi attīsta, gan man, jo man neviens netraucē saņemt pakalpojumu, par ko es samaksāju. Vai bērns no tā kaut ko zaudē, tā jau ir mātes atbildība, ne manējā.
29.12.2018 14:08 |
 
Reitings 842
Reģ: 17.12.2018
alga man bija 500 eiro, gandriz tikpat liels arī pabalsts sanāca, vīram nedaudz virs 1000
Protams, ka pietiek, pie nosacījuma, ka nav jāmaksā īre, komunālie un nav vēl kāds bērns vai vairāki. :-D
29.12.2018 12:46 |
 
Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Ja par tēmu, tad pēc BKA atgriezos darbavietā tajā pašā amatā. Pēc otrā BKA arī atgriezīšos tajā pašā darbavietā. Es īsti neredzu korelāciju starp bērniem un karjeru, ja nu vienīgi tādā ziņā, ka neesmu gatava sēdēt virsstundas un uzņemties lielu atbildību vai riskus darbā, jo, izejot no darba, gribu pārslēgt smadzenes uz ārpusdarba dzīvi un pievērsties ģimenei. Tādā izpratnē ir grūtāk būvēt karjeru uz augšu, jo neesmu gatava veltīt sevi un savu laiku ārpus darbalaika, kas augstākos amatos varētu būt nepieciešams. Izglītību ieguvu pirms bērniem, kaut gan maģistru sanāca aizstāvēt jau ar punci.
29.12.2018 12:46 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits